Station Scheemda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Scheemda   
Station Scheemda
Afkorting Sda
Opening 1 mei 1868
Perrons 1 (Eilandperron)
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn B
Streekbus(sen) 17 & 119
Schoolbus(sen) 617
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
- Busvervoerder Qbuzz
Reizigers 714 (2009)[1] per dag
Ligging
Plaats Scheemda
Coördinaten 53° 9′ 56″ NB, 6° 58′ 41″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Scheemda (Nederlands spoorwegstation)
Station Scheemda
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Scheemda in 1925

Station Scheemda is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Scheemda in de provincie Groningen. Het station is een Waterstaatstation van de vierde klasse en is een van de vijftien stations die ooit in deze klasse is gebouwd.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het stationsgebouw werd gebouwd in 1865 en is van het standaardtype SS 4e klasse[2]. Het station is ontworpen door de ingenieur Karel Hendrik van Brederode en is een Rijksmonument. Het gebouw stond vroeger ook bekend als Eexta. Momenteel zijn in het pand een woning en een onderzoeksbureau gevestigd.[3]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is gelegen aan de spoorlijn van Groningen naar Nieuweschans en Duitsland. Deze lijn werd als onderdeel van Staatslijn B (Harlingen - Nieuwe Schans) geopend op 1 mei 1868 en wordt tegenwoordig geëxploiteerd door Arriva.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20100 RS 6 RB 57 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekScheemdaBad NieuweschansWeenerSinnbild Kraftomnibus.svgLeer Ook wel Wiederline genoemd. Langdurig geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer. Op dit traject rijdt lijnbus 620 van Weser-Ems Bus. Er rijden ook Arriva bussen tussen Groningen en Leer VV.
37500 RS 6 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekScheemdaWinschotenBad Nieuweschans In de ochtendspits begint één rit in Bad Nieuweschans.
37900 RE 6 Sneltrein (Arriva) GroningenScheemdaWinschotenBad Nieuweschans Rijdt enkel in de spitsuren en rijdt 1x/dag door naar Bad Nieuweschans