Station Bad Nieuweschans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Bad Nieuweschans   
Station Nieuweschans, 8 augustus 2006
Station Nieuweschans, 8 augustus 2006
Plaats Bad Nieuweschans
Afkorting Nsch
Opening 1 november 1868
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Staatslijn B
Ihrhove - Nieuweschans
Streekbus(sen) 620
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
- Busvervoerder Weser-Ems Bus
Reizigers 476 (2009)[1] per dag
Coördinaten 53° 11′ NB, 7° 12′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Bad Nieuweschans (Nederlands spoorwegstation)
Station Bad Nieuweschans
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
De locomotievenloods uit 1877

Station Bad Nieuweschans is het station van Bad Nieuweschans in de provincie Groningen. Het is het eindpunt van de spoorlijn van Groningen naar Bad Nieuweschans, en een grensstation voor de spoorlijn naar Leer. Het station ligt feitelijk in Oudezijl, een buurtschap aan de andere kant van de Westerwoldse Aa, op korte afstand van de Duitse grens.

Het station werd in gebruik genomen op 1 november 1868 met de opening van de spoorlijn Winschoten – Nieuweschans. Hiermee was de tweede door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) in gebruik genomen spoorlijn voltooid. Het was een deel van de door de Staat der Nederlanden aangelegde Staatslijn B, van Harlingen naar Nieuweschans (aangelegd in 1863-1868).

Vanaf Bad Nieuweschans loopt de grensoverschrijdende lijn door naar Leer in Duitsland. Dit lijngedeelte werd geopend op 26 november 1876. Wegens achterstallig onderhoud en groot herstelwerk is deze lijn enige jaren beperkt respectievelijk niet in gebruik geweest. Sinds 2002 rijdt men weer grensoverschrijdend. Vanaf 2006 biedt Arriva een directe verbinding Groningen-Leer. De concessie loopt tot 2035.

Het stationsgebouw van Nieuweschans is afgebroken in 1973. Wel resteert een gerestaureerde polygonale locomotiefloods uit 1877, die sinds 2004 verhuurd wordt aan bedrijven.

Het station wordt bediend door treinen van Arriva. In 2013 is de stationsnaam gewijzigd in Bad Nieuweschans.

Van december 2012 tot 3 december 2015 reed er op maandag t/m zaterdag elk uur een trein naar Leer, daarvoor was dit elke twee uur. Op zondag daarentegen reed alleen de internationale trein door naar Nieuweschans en reed die nog maar één keer per twee uur.

Op 3 december 2015 is in Duitsland de spoorbrug over de Eems bij Weener vernield bij een aanvaring. Vervanging gaat meerdere jaren duren. Sinds 30 oktober 2016 wordt weer gereden naar Weener waar aansluiting bestaat op buslijn 620 gereden door Weser-Ems-Bus naar Leer.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20100 RB 57 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekBad NieuweschansWeenerSinnbild Kraftomnibus.svgLeer (Ostfriesl) Ook wel Wiederline genoemd. Langdurig geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer. Op dit traject rijdt lijnbus 620 van Weser-Ems Bus. Er rijden ook vervangende directe bussen tussen Groningen en Leer.
37500 Stoptrein (Arriva) GroningenZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans Enkele treinen van/naar Bad Nieuweschans

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]