Westerwoldse Aa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westerwoldse Aa
De Westerwoldse Aa ten noorden van Wedde
Bron Mussel Aa en Ruiten Aa
Monding Dollard
Stroomt door Westerwolde
De "Westwolder Aa" op de kaart van Pijnacker (1634)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Westerwoldse Aa (ook: Westerwoldsche Aa of kortweg Aa) is een rivier in Westerwolde en het Oldambt. De rivier wordt gevormd uit de riviertjes of (beken) Mussel Aa en Ruiten Aa die bij Wessinghuizen samen komen. De samengevoegde stroom loopt verder in de richting van de Dollard. In het gedeelte ten noorden van Bad Nieuweschans vormt de Westerwoldse Aa de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland.

In de middeleeuwen werd de benedenloop van de Westerwoldse Aa door het landschap Reiderland de Reider Ae genoemd. Hij liep door tot aan de Punt van Reide, waar hij uitmondde in de Eems. De grens tussen Westerwolde en Reiderland lag tussen de kerspelen Vriescheloo en Blijham. De bovenloop zal als Mussel Aa bekend hebben gestaan.[1]

De loop van de Aa werd in de zestiende eeuw naar het oosten verlegd, waardoor Bellingwolde landerijen aan beide kanten van de rivier kreeg. In het begin van de 17e eeuw werd daarom gesproken over de Bellingwolder Ae of Billingewoltster Ae. Een bericht uit 1620 stelt dat de Reyder-Aa nu Westerwoldsche-Aa heet.[2] De naam Westwolder Aa wordt eveneens gebruikt door Cornelis Pijnacker op zijn kaart van Drenthe uit 1634. De loop van Die olde AE bij Blijham wordt afgebeeld op een kaart van de Heerlijkheid Wedde uit 1590. Pijnacker noemt dit De Oude Recker Aa. Het rechtgetrokken verlengstuk hiervan dat uitmondde de Pekel A, werd in de 19e eeuw De Nieuwe Aa genoemd.

Tegenwoordig heet de stroom tot aan Nieuwe Statenzijl ook Westerwoldse Aa en buiten de sluizen Buiten-Aa, Schanskerdiep en Groote Gat.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

De Westerwoldse Aa met klapbrug bij Bad Nieuweschans
Zie de categorie Westerwoldse Aa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.