Westerwolde (waterschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westerwolde
Waterschap in Nederland
Wapen van het Westerwolde
Locatie
Provincie Groningen
Oppervlakte 34.000 ha
na 1901: 31.000 ha  
Geschiedenis
Opgericht 1878, 1901
Opgeheven 31 december 1968
Ontstaan uit Tienkarspelenzijlvest
Opgegaan in 1901 ged: Pekel A
1968: Reiderzijlvest
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Westerwolde is een voormalig waterschap in de Nederlandse provincie Groningen.[1][2][3] Het bestond uit gebieden die uitwaterden op de Westerwoldse Aa en de zeesluis bij Nieuwe Statenzijl.

Het waterschap dat in het oosten van de provincie lag, kan worden beschouwd als rechtsopvolger van (een deel van) het Tienkarspelenzijlvest. Het was in eerste instantie opgericht om de waterhuishouding te verbeteren door middel van de aanleg van drie kanalen. Het initiatief tot het graven lag bij de Vereniging ter bevordering van de kanalisatie van Westerwolde. De kanalen zijn:

Heroprichting[bewerken | brontekst bewerken]

In 1901 werd het heropgericht nadat het waterschap Pekel A zich afsplitste. Als vergaderplaats fungeerde Bondshotel Waterchaapshuis in de Schoolstraat te Vlagtwedde.

Het waterschap was onderverdeeld in vijf onderdelen, die elk een eigen bestuur hadden. De voorzitters van ieder onderdeel vormden het hoofdbestuur onder leiding van een door de Kroon benoemde voorzitter. De onderdelen, genoemd naar de plaats waar het bestuur vergaderde, waren:

  1. Vriescheloo
  2. Wedde
  3. Onstwedde
  4. Vlagtwedde
  5. Sellingen

De belangrijkste taak van het onderdeelsbestuur was de toezicht op de wateren (de schouw) en het regelen van de verkiezingen.

Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 2000 binnen dat van het waterschap Hunze en Aa's.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]