Beluister (info)

Oudezijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oudezijl
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Oudezijl (Groningen)
Oudezijl
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Oldambt Oldambt
Coördinaten 53° 11′ NB, 7° 12′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oudezijl is een buurtschap en een voormalig havenplaatsje in de gemeente Oldambt, provincie Groningen (Nederland). Het ligt tegen Bad Nieuweschans aan, daarvan gescheiden door het water van de Westerwoldse Aa en behoorde vroeger tot het kerspel Nieuw-Beerta.

De naam van de plaats verwijst naar de Oudezijl (= oude sluis) of Tienkarspelenzijl die hier in 1670 werd gebouwd. Nadat in 1628 de Nieuwe of Langeakkerschans was aangelegd was er behoefte aan een sluis om in geval van nood de omliggende landerijen onder water te kunnen zetten. In eerste instantie werd in de nieuwe zeedijk een sluis gebouwd, in de Westerwoldse Aa: de Aa-zijl. Daarnaast werd een kanaal gegraven waarin een tweede sluis kwam. Beide sluizen werden in 1669 tijdens een storm weggespoeld.

Hierna werd de oude loop van de Westerwoldse Aa gedempt, en in het kanaal werd een nieuwe sluis gebouwd. Deze verloor echter al vrij spoedig zijn betekenis omdat er ten noorden nieuw land werd ingepolderd en ook nieuwe dijken werden aangelegd. Dat leidde in 1707 tot de bouw van een nieuwe sluis: de Statenzijl. Vanaf dat moment stond de Tienkarspelenzijl bekend als de Oudezijl.

De sluis werd in 1827 afgebroken. Het buurtje rond de sluis bleef echter de naam Oudezijl houden.

Station Bad Nieuweschans en de bijbehorende locomotiefloods liggen in Oudezijl.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]