Blauwestad (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blauwestad
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Blauwestad (dorp) (Groningen (provincie))
Blauwestad (dorp)
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Oldambt
Coördinaten 53° 10′ NB, 7° 2′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2018) 215[1]
Overig
Woonplaatscode 3509
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Plaatsnaambord Blauwestad
Het voormalige infocentrum
Social sofa in het Havenkwartier

Blauwestad is een nieuw dorp, gelegen aan het Oldambtmeer in de fusiegemeente Oldambt in de Nederlandse provincie Groningen.

De woonplaats Blauwestad, waarvan de naam in december 2005 officieel is erkend als plaatsnaam,[2] is onderdeel van het project Blauwestad. Het dorp was tot 1 januari 2010 verdeeld over de voormalige gemeenten Reiderland en Scheemda. Blauwestad had op 1 januari 2012 in totaal 385 inwoners, in 2017 was dit gestegen naar 400 inwoners. In oktober 2018 stonden in de 5 deelgebieden in totaal 273 woningen, het gebied met de meeste woningen is De Wei met 102 woningen.

Ligging[bewerken]

Blauwestad ligt tussen Scheemda en Beerta. De dichtstbijzijnde grote plaats is Winschoten.

Project[bewerken]

Het project bestaat uit de aanleg van een nieuw meer van ruim 800 hectare groot: het Oldambtmeer, de aanleg van 350 hectare nieuw natuurgebied en de aanleg van vijf woongebieden met ieder een eigen uitstraling, De Wei, Het Park, Het Riet, Het Wold en Havenkwartier (voorheen Het Dorp).

De Wei[bewerken]

Van alle woongebieden is De Wei het meest verbonden met het water. Lange landtongen, gescheiden door rechte beschoeide kanalen, zorgen voor een typisch Hollands lijnenspel. De inspiratie voor de inrichting van De Wei komt uit Giethoorn en Dwarsgracht. In De Wei kan een woning gebouwd worden met één of twee bouwlagen, met of zonder kap. Elk kavel heeft een eigen haven of steiger.

Het Park[bewerken]

Dit gebied wordt gekenmerkt door lange banen gras en sierlijke boompartijen, omringd door riet en water. In Het Park kan men aan het water wonen of in het groen. Het Park is weids opgezet. De woningen zijn er klassiek, statig en gevarieerd.

Het Riet[bewerken]

Dit woongebied bestaat uit een eilandengroep ten oosten van het Oldambtmeer. De eilanden hebben organische vormen en smalle wegen met brede bermen. Het vele riet en de brugverbindingen tussen de eilanden moeten een bijzondere sfeer geven aan Het Riet. De woningen zijn heel divers.

Het Wold[bewerken]

Het Wold ligt tussen het natuurgebied Reiderwolde en het kanaal het Reiderdiep. Het wordt omsloten door bos en water en is daarnaast verbonden met de Hoofdstraat van Beerta, wat een directe verbinding geeft met Winschoten en de A7 naar de stad Groningen. Alle woningen worden op zeer ruime kavels midden in het bos gebouwd, steeds met minimaal 20 meter groen tussen de kavels, gericht op privacy. Het Wold is bedoeld als plek voor rust, ruimte en natuur en creatieve woningontwerpen.

Havenkwartier[bewerken]

Het Havenkwartier vormt het centrale punt in Blauwestad en bevat onder meer het projectbureau met uitkijktoren, restaurant Azzuro en de beeldbepalende oud-hollandse woningen op de kop van de landtong. De woningen zijn de enige aaneengebouwde woningen in Blauwestad en worden bewoond door doelgroepen die eerder niet in aanmerking kwamen voor een woning in het gebied.

Bijgestelde plannen[bewerken]

In totaal zouden er ongeveer 1000 woningen gebouwd worden in de vier woongebieden De Wei, Het Park, Het Riet en Het Wold. Nog niet alle kavels zouden direct in de verkoop gaan, om te voorkomen dat her en der een woning gebouwd wordt en mensen lang in een bouwomgeving blijven wonen. Daarom werden de kavels in de woongebieden per fase te koop aangeboden. In ieder woongebied waren dus wel kavels te koop. De fases in de woongebieden die nog niet in de verkoop zijn, worden ingericht als tijdelijke natuur om het gebied er aantrekkelijk uit te laten zien.

Doordat de belangstelling van potentiële huizenkopers sterk is achtergebleven bij de verwachtingen, is de prognose van de behoefte aan nieuwe woningen bijgesteld van 150 huizen per jaar naar 150 à 200 huizen per 5 tot 10 jaar, ofwel 30 per jaar over een looptijd van 40 jaar. Delen van het plan zijn voorlopig geschrapt. Drie woongebieden zullen worden omgezet naar natuurontwikkeling- en recreatiegebieden.

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)