Sint-Vitusholt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Vitusholt
Wijk van Oldambt
Map - NL - Winschoten - Wijk 00 - Buurt 07 Winschoten-Sint Vitusholt-Lanengebied.svg
Kerngegevens
Gemeente Oldambt
Coördinaten 53°8'17"NB, 7°0'58"OL
Oppervlakte 167 ha.  
Inwoners (2008) 620

Sint-Vitusholt (Gronings: 't Achterholt), is een buurt in de gemeente Oldambt. Het ligt aan de zuidwestkant van de plaats Winschoten. De naam verwijst naar Sint Vitus, de beschermheilige van Winschoten, en de uitgang -holt ("loofbos"). Het werd vroeger ook wel 't Achterholt of Achterhout genoemd, op een kaart van ca. 1650 Uytsholt, in 1655 Achter S. Vijtsholt, in 1661 Achter 't Holt.

De naam Achterholt wordt ook wel verklaard uit het gegeven dat het gehucht - vanuit Winschoten geredeneerd - achter het Maintebos ligt.[1] Het Maintebos dateert echter van rond 1900, de naam 't Achterholt is veel ouder.

Oorspronkelijk was het een apart kerspel met een eigen parochiekerk, die het gebied van Winschoter Zuiderveen en mogelijk ook Bovenburen omvatte. De kerk werd in 1543 afgebroken, waarna de stenen werden gebruikt voor dijkverzwaring. De kerk wordt voor het laatst bij de instelling van het bisdom Groningen in 1561 genoemd als Winschoten Westerkercke; kennelijk maakten de autoriteiten gebruik van een verouderde parochielijst. Het grondgebied van Sint-Vitusholt en Bovenburen werd volgens sommige berichten in 1616 definitief bij Winschoten gevoegd. Tegenwoordig wordt deze buurt gezien als een wijk van Winschoten.