Nieuwolda-Oost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwolda-Oost
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuwolda-Oost (Groningen)
Nieuwolda-Oost
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Oldambt Oldambt
Coördinaten 53° 15′ NB, 7° 0′ OL
Woonplaats (BAG) Nieuwolda
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuwolda-Oost is een buurtschap in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen (Nederland). De naam is een inkorting van Nieuwolda-Oosteinde en stond tegenover het Westeind, waarmee de andere kant van het dorp Nieuwolda wordt aangeduid. De meeste dorpen in het Oldambt waren vroeger op deze manier in buurtschappen of kluften onderverdeeld.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige buurtschap ligt, zoals de naam aangeeft, ten oosten van Nieuwolda, maar nog steeds op het voormalige grondgebied van Midwolda. Vandaar dat men dit gebied vroeger tot Midwolderhamrik rekende. Ten oosten van Nieuwolda-Oost ligt een buurtje dat nog steeds wordt aangeduid met Oostwolderhamrik. Beide namen geven aan dat deze gehuchten zijn gesticht vanuit respectievelijk Midwolda en Oostwold.

De streek ligt in het ingepolderde deel van het Oldambt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk stonden hier alleen boerderijen. De huidige buurt met landarbeiderswoningen is rond 1900 gesticht. Het terrein waarop de huizen werden gebouwd, ligt vrij hoog en behoorde bij het middeleeuwse klooster Menterwolde of Campus Sylvae. Het gebied werd vanouds dan ook wel De Kamp genoemd. Boerderij 'Dijkvliet' zou volgens overleveringen de plek van een kapel zijn geweest. Rond 1650 bevond zich hier een smederij. De eerste school dateert vermoedelijk uit het einde van de 18e eeuw en maakte deel uit van de kosterijgoederen van de Hervormde Kerk. Later werd het een openbare school. Het nog aanwezige schoolgebouw heeft tot 1939 als zodanig dienst gedaan.

Transformatorhuisje (rijksmonument) uit 1925 in het lamndschap bij Nieuwolda-Oost

Bekende inwoner[bewerken | brontekst bewerken]

De ex-voetballer, columnist, schrijver, acteur en televisiepersoonlijkheid Jan Mulder heeft zich gevestigd op de herenboerderij in Nieuwolda-Oost die aan zijn schoonouders toebehoorde[1] en waarvan de schuur jarenlang heeft gediend als stalling voor de regionale streekbusbedrijven Roland en Gado.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]