Stadspolder (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stadspolder
Waterschap in Nederland
Locatie
Provincie Groningen
Coördinaten 53°13'4,1"NB, 7°11'6,7"OL
Oppervlakte 397 ha  
Geschiedenis
Opgericht bedijkt: 1740
reglement: 6 feb 1838
Opgeheven 31 dec 1968
Opgegaan in Reiderzijlvest
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Stadspolder is een polder en voormalig waterschap in de gemeente Oldambt in het oosten van de Nederlandse provincie Groningen.[1][2]

De in 1740 aangelegde polder ligt ten noorden van Drieborg en wordt omgeven door de Stadspolderdijk in het noorden en oosten (langs de Westerwoldse Aa), de Middendijk in het zuiden en de Vleugeldijk in het westen. Het molen van de polder sloeg, via de Stadspolderzijl, uit op de Westerwoldse Aa en stond in de noordoost hoek van de polder, ongeveer 1 km zuidelijk van Nieuwe Statenzijl. De polder wordt tegenwoordig beheerd door Hunze en Aa's.

Een eigen kerspel is Stadspolder nooit geworden, al was er wel ruimte voor een eigen kerk en kerkhof gereserveerd. Het bleef bij Nieuw-Beerta horen. Wel onderhielden de boeren een tijdlang een eigen schooltje. Het wordt voor het eerst genoemd in 1816. Toen de onderwijzer op leeftijd sloot het schooltje wegens gebrek aan leerlingen in 1851 zijn deuren.

De Stadspolder is een van de Dollardpolders. De bodem bestaat uit zeeklei, de grond is uitermate geschikt voor akkerbouw.

Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 2000 binnen dat van het waterschap Hunze en Aa's.

Reiderwolderpolder en Nieuwe Statenzijl[bewerken | brontekst bewerken]

In 1874 werd ten noorden van de Stadspolder de tweede afdeling van de Reiderwolderpolder aangelegd. Ook dit was in zijn geheel in eigendom bij de stad en werd - hoewel het bestuurlijk er niet toe behoorde - ook gezien als deel van de Stadspolder.

In de Reiderwolderpolder ontstond tevens een nieuwe nederzetting bij de zeesluis, die Nieuwe Statenzijl werd genoemd.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam verwijst naar de stad Groningen, die hier vanaf het begin van de 17e eeuw kwelders en aanwasrechten wist te verwerven. Op deze stadsgronden werd in 1696 de Kroonpolder aangelegd. In 1740 volgde de Stadspolder en in 1874 de Reiderwolderpolder (tweede afdeling).[3][4]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Boerderijen en hun bewoners, uitgegeven door de afdeling Beerta van de Groninger Maatschappij van Landbouw ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan (1842-1967), Winschoten 1966 (met aanvullingen: Boek II, 1976 en Boek III, 1999; afgekort als BBB)
  • B. Roelofs, 'Een welgeslaagde hazardeuze onderneming', in: Groningse Volksalmanak (1914), p. 121-133