Beluister (info)

Midwolda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Midwolda
Midwolle
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Midwolda (Groningen)
Midwolda
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Oldambt Oldambt
Coördinaten 53° 12′ NB, 7° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,52 km²
Inwoners
(2021-01-01)
2.020[1]
(574 inw./km²)
Overig
Woonplaatscode 1897
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Ennemaborg Midwolda
Dorpswinkel Midwolda

Midwolda (Gronings: Midwolle) is een dorp in de Nederlandse gemeente Oldambt in Groningen. Midwolda telt ruim 2.020 inwoners. Nieuwolda is een dochternederzetting van Midwolda dat eerder Midwolderhamrik werd genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Midwolda heeft een geschiedenis die ver terug gaat, het dorp lag eerder veel noordelijker maar werd door de overstromingen vanuit de Dollard steeds verder landinwaarts verplaatst. In de 12e eeuw lag het dorp op de plek die nu 'Ol kerke' genoemd wordt. In 1994 vonden hier opgravingen plaats die de plek van de middeleeuwse kruiskerk blootlegden. De kerk was 60 meter in lengte en had vier torens, een halfgesloten koor en zijbeuken. Terwijl het dorp al verplaatst was bleef de kerk aan de Dollarddijk staan, in de 16 eeuw waren er al plannen de kerk af te breken, uiteindelijk gebeurde dit in 1738. In dat jaar werd de huidige kerk aan de Hoofdweg in gebruik genomen.

Een ander belangrijk gebouw in Midwolda is de Ennemaborg. De eerste vermelding van de borg dateert al uit 1391. Aan de borg waren de families Alberda en Siccema verbonden. De borg kreeg haar huidige vorm in de 18e eeuw. De borg lag eerder vrij, pas later kwam het dorp Midwolda tegen het landgoed aan te liggen.

Tot 1990 was Midwolda een zelfstandige gemeente en daarna maakte Midwolda deel uit van de gemeente Scheemda. Sinds 2010 behoort Midwolda tot gemeente Oldambt. In het oude gemeentehuis is (anno 2005) een Engels theehuis gevestigd. In het dorp staat een kerk daterend uit 1738 waar zich een beroemd orgel van de uit Hamburg afkomstige, Nederlandse orgelbouwer Hinsz bevindt. Hierop worden met grote regelmaat concerten gegeven. Vóór 1738 stond de kerk van Midwolda ten noorden van het dorp. (zie: Viertorenkerk van Midwolda)

Het dorp is bekend om het landgoed Ennemaborg en zijn schaatsbaan, waar bij strenge winters marathons op natuurijs worden gereden. De borg wordt bewoond door kunstenares Maya Wildevuur, die hier ook haar galerie heeft. Imca Marina woonde ook in Midwolda, waar zij als ambtenaar van de burgerlijke stand in haar boerderij 'De Vicarie' huwelijken voltrok alvorens zij in november 2010 het faillissement aanvroeg.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Midwolda heeft diverse voorzieningen zoals een supermarkt, bakkerij en diverse horecagelegenheden. Verder heeft het dorp een ijsbaan en ligt ten zuiden van de kern het sportpark van de lokale voetbalvereniging. Sinds 2011 heeft Midwolda samen met buurdorp Oostwold een brede school (De Meerkant) en een grote sporthal aan de oevers van het Oldambtmeer. In het gebouw bevindt zich ook een bibliotheek. In het schoolgebouw bevinden zich OBS De Noordkaap en CBS De Lichtboei. De scholen ontstonden na de fusie van 2 scholen uit Oostwold en 2 uit Midwolda. De dorpen groeien dankzij de gezamenlijke school steeds verder naar elkaar toe.

Ten zuiden van het dorp bevindt zich het gebied van het Blauwestad-project, een gebied dat door onderwaterzetting wordt gecreëerd en waar een compleet nieuwe woongemeenschap met ongeveer 1500 woningen wordt gemaakt. Dit plan moest oorspronkelijk klaar zijn in 2016, maar tijdens de economische crisis stagneerde de huizenbouw en werd de planning doorgetrokken tot 2040.

Loop van de bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1998 - 2.320
 • 2000 - 2.310
 • 2005 - 2.305
 • 2010 - 2.265
 • 2015 - 2.205
 • 2020 - 2.090
 • 2021 - 2.130

Geboren in Midwolda[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • J. Bakker, "Maar verder is hier niks gebeurd...". Oorlog en bevrijding gemeente Scheemda: Heiligerlee, Midwolda, Nieuwolda, Nieuw-Scheemda, 't Waar, Oostwold, Scheemda, Westerlee, Assen 1995
 • De boerderijen in het "Wold-Oldambt". Scheemda - Midwolda - Ekamp - Meerland - Heiligerlee - Westerlee, Meeden, Scheemda 1997, deel 1 (= BWO I)
 • P. Harkema en M.H. Panman, Midwolda. Gemeentebeschrijving regio Oldambt/Westerwolde, Groningen z.j. (ca. 1991)
 • E.W. Hofstee, Het Oldambt. Een sociografie, Groningen 1937
 • Theo Kiewiet, 115 jaar openbaar onderwijs in Midwolda, Scheemda 1996
 • Jan Pieter Koers, Rijkdom en tragiek. boerderij Hermans Dijkstra en zijn bewoners, Midwolda 2008
 • K. Sportel, Midwolda 1968 & Cluco 167. Relaas van een omstreden tienerinitiatief in het Oldambt van de roerige jaren zestig, Grootegast 2018
Zie de categorie Midwolda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

 1. Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 1 januari 2021, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen