Borgsweer (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Borgsweer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Map NL - Delfzijl - Borgsweer.svg
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Delfzijl Delfzijl
Coördinaten 53°17'53"NB, 7°0'50"OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 115[1]
Overig
Woonplaatscode 3233
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Wierde van Borgsweer met de kerk

Borgsweer (Gronings: Börgsweer) is een klein dorp in de gemeente Delfzijl in de provincie Groningen in Nederland. Het ligt even ten westen van Termunterzijl, aan de rand van het industrieterrein bij Delfzijl. Het dorpje telt 115 inwoners (2019).

Borgsweer ligt op en aan een rechthoekige wierde. Op de wierde staat de eenvoudige kerk van Borgsweer uit 1881. Blijkens een gedenksteen uit 1635 heeft er eerder een oudere kerk gestaan, die was gewijd aan Nicolaas van Myra. De vrijstaande kerktoren is in de achttiende eeuw gesloopt. Borgsweer had - zo blijkt uit een verklaring uit 1487 - tot het begin van de vijftiende eeuw een borg en vormde tot ver in de zestiende eeuw een zelfstandige rechtstoel. De oudste vermeldingen van de naam zijn Borgisloe (1428), Borgisweer (1432) en Borcxwer (1441). De naam is waarschijnlijk afgeleid van een persoonsnaam *Burg met de uitgang -weer ('wierde'). De mogelijke uitgang -loo ('bosje') is in het kustlandschap zeer ongebruikelijk. Misschien was er sprake van een verschrijving.

Het voortbestaan van het dorp werd in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw ernstig bedreigd. De uitbreidingsplannen van Delfzijl, waaraan de dorpen in de Oosterhoek (Heveskes, Oterdum en een groot deel van Weiwerd) zijn opgeofferd, dreigden ook Borgsweer te zullen opslokken. Door de tegenvallende ontwikkelingen is die bedreiging inmiddels niet meer aan de orde.

Zie ook[bewerken]