Beluister (info)

Garbendeweer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Garbendeweer
Wierde in Nederland Vlag van Nederland
Garbendeweer (Groningen)
Garbendeweer
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Eemsdelta
Coördinaten 53° 23′ NB, 6° 53′ OL
Woonplaats (BAG) Holwierde
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Garbendeweer of Gaarbindeweer is een boerderij op een wierde ten oostzuidoosten van Bierum en ten noordoosten van Uiteinde in de gemeente Eemsdelta in de Nederlandse provincie Groningen. Langs de wierde stroomt een zijstroompje van de Bierumermaar, de Garbendeweerstertocht. Ten zuiden van de wierde ligt een gaslocatie.

De wierde heeft een hoogte van circa 2,3 meter boven NAP.[1] In 1510 wordt er een kloostervoorwerk genoemd (mogelijk ook in 1213, toen een Gerbadawerve voorkwam, dat ook weleens is gelijkgesteld aan Garrelsweer), dat eigendom vormde van het klooster Rozenkamp of Nijenklooster tussen Krewerd en Jukwerd.[2] Bij de Reductie kwam het in 1594 in eigendom van Stad en Lande. Volgens Van der Aa (19e eeuw) is Garbendeweer de verkeerde naam en moet het Garmerdeweer zijn (een naam die verder nergens wordt genoemd). Hij vermeldt ook dat er vroeger een edele heerd stond.[3]

Tijdens de bevrijding van Delfzijl werd de boerderij verwoest door beschietingen rond de batterie Nansum. Na de oorlog werd ze weer opgebouwd.