Stedum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stedum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Stedum
(Details)
Stedum
Stedum
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Loppersum
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 42′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2006) 1100
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stedum (Gronings: Steem) is een dorp in de Nederlandse gemeente Loppersum in de provincie Groningen, met 1110 inwoners op 1 januari 2006.

Geschiedenis[bewerken]

Stedum is uit de geschiedenis bekend als de woonplaats van Jonker Adriaan Clant (1599-1665). Hij bewoonde de 14e-eeuwse borg Nittersum (gesloopt in 1818) en was afgevaardigde in de Ommelander Staten. Hij behoorde in 1648 tot de ondertekenaars van de Vrede van Münster. Het praalgraf van deze bekendste Stedumer werd in 1670-1672 vervaardigd door Rombout Verhulst. Het is te zien in het koor van de 13e-eeuwse romanogotische Bartholomeuskerk.

1rightarrow blue.svg Zie Bartholomeuskerk (Stedum) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voor 1990 was Stedum de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die verder bestond uit de dorpen, gehuchten en buurtschappen Dijkum, Garsthuizen, Garsthuizervoorwerk, De Harde, Krangeweer, Lutjewijtwerd, De Vennen, Vierburen, De Weer en Westeremden.

Heden[bewerken]

Stedum is een beschermd dorpsgezicht en telt diverse rijksmonumenten. Er is ook een nieuwbouwwijk, gelegen aan de oostkant van het dorp langs de Hilmaarweg. Het is de bedoeling dat in deze omgeving verdere nieuwbouw mogelijk wordt gemaakt. Rondom Stedum zijn er mogelijkheden voor recreatief fietsen en wandelen. Het station Stedum, gesloopt in 1973 en nu slechts een eenvoudige halte, ligt aan de spoorlijn Groningen - Delfzijl. In het Stedumer café 't Oude Raedthuys wordt sinds 2002 zes keer per jaar de Eerste Groninger Voorlees- en Vertelsalon georganiseerd.

Geboren in Stedum[bewerken]

Zie ook[bewerken]