Eerste Groninger Voorlees- en Vertelsalon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
sprookjesverteller tijdens de salon van 25 mei 2007

De Eerste Groninger Voorlees- en Vertelsalon (meestal kort Vertelsalon genoemd) is een open podium voor schrijvers, dichters, verhalenvertellers en muzikanten.

De eerste salon werd gehouden op 12 februari 1989 op initiatief van Francien Braaksma in café Vaatstra in Zuidwolde. De salon was een uitvloeisel van een literaire en muzikale middag en avond, onder de naam Maarts Concert, gehouden in 1987, als alternatief voor het vieren van de verjaardagen van Francien en haar broer Jankees Braaksma, gehouden in de Hervormde kerk en in het café van Zuidwolde. Het hoogtepunt was het voorlezen vanaf de kansel van 'een vergeten hoofdstuk uit het Oude Testament' door Belcampo, die onaangekondigd optrad.

Na Francien Braaksma's verhuizing naar Stedum in 2002 wordt de salon in het dorpscafé 't Oude Raedthuys in dat dorp gehouden. De salon wordt nog steeds gehouden en is daarmee de langst lopende literaire traditie in de provincie Groningen. Er worden per jaar 5 salons gehouden. Het bezoekersaantal varieert van 8 (de allereerste keer) tot 40.

Tijdens de salon staat het eenieder vrij iets te vertellen of voor te lezen, te zingen of een instrument te bespelen, of dat nu eigen werk is of iets van een ander, of het een verhaal is of een gedicht, of het in het Nederlands, Gronings is of in een andere taal of streektaal. Iedere bezoeker kan eigen werk verkopen; tweedehands boeken worden meestal weggegeven. De toegang is altijd gratis.

De Vertelsalon stimuleert huiskamerbijeenkomsten onder de titel De Mooie Kamer.

De avonden werden tot 2005 gepresenteerd door Francien Braaksma, die daarna werd opgevolgd door Eldert Ameling. Vanaf 2012 is de presentatie in handen van Paul M. Borggreve.