Startenhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Startenhuizen
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Startenhuizen (Groningen)
Startenhuizen
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Het Hogeland Het Hogeland
Coördinaten 53° 22′ 25″ NB, 6° 42′ 9″ OL
Overig
Woonplaatscode 3481 (Het Hogeland)
3452 (Loppersum)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Startenhuizen (Gronings: Staartenhoezen) is een buurtschap die in de gemeente Het Hogeland ligt. De grens ligt bij de Eemshavenweg.

Voor de gemeentelijke herindeling van 1990 maakte het deel uit van het dorp Garsthuizen. Nadien heeft dit gedeelte, een tiental huizen, de naam Startenhuizen gekregen, wat feitelijk de naam van een westelijk gelegen gebied is, waarin zes boerderijen liggen. De naam Startenhuizen komt van staart, een smal stuk land, dat wil zeggen het land gelegen tussen het Maarvliet (de gemeentegrens met Loppersum) en het Startenhuistermaar.

Het dorp lag oorspronkelijk verder westelijk. Het huidige dorp heeft geen eigen kerk, deze is omstreeks 1590 afgebroken, omdat het toenmalige dorp te weinig inwoners had. De kerkgang was nadien naar Eppenhuizen of Garsthuizen, waar het nagenoeg aan vast ligt. De wierde waarop de kerk was gelegen (53° 22′ 25″ NB, 6° 41′ 54″ OL) werd nog lang 'Oude Kerkhof' genoemd. De wierde werd nadien deels afgegraven en vormt nu onderdeel van een groter landbouwperceel. Op de plek zijn in het verleden menselijke resten gevonden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]