Bierum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bierum
Baaierm
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Bierum (Groningen)
Bierum
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Eemsmond Eemsdelta
Coördinaten 53° 23′ NB, 6° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,37[1] km²
- land 0,37[1] km²
- water 0[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
670[1]
(1.811 inw./km²)
Woningvoorraad 312 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 3232
Detailkaart
Kaart van Bierum
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Vlag van de voormalige gemeente

Bierum (Gronings: Baaierm) is een wierdedorp in de gemeente Eemsdelta in het noorden van de provincie Groningen in Nederland. Verder is het de naam van de voormalige gemeente die in 1990 opging in de gemeente Delfzijl.

De dorpen van de voormalige gemeente Bierum (ook wel Vierburen genoemd) werden vanouds tot het district Fivelingo en de landstreek Hogeland gerekend.

Het 670 inwoners tellende dorp (CBS, 2023) ligt ten noordwesten van Delfzijl aan de Waddenkust. Het meest karakteristieke gebouw is de middeleeuwse Sebastiaankerk, waarvan de toren wordt ondersteund door een enorme steunbeer met doorgang. Deze steunbeer was oorspronkelijk bedoeld om de kerktoren te ondersteunen, maar door een fout in de fundering trekt deze de toren in feite naar beneden.[bron?] Bijzonder is verder dat deze grotendeels romaanse kerk overwelfd is met Romanogotische meloengewelven.

In Bierum stond tot 1825 de middeleeuwse borg Luinga. De laatste eigenaar was Harm Jan van Bolhuis, heer van Bierum. Het borgterrein is goed te herkennen. De entree met bakstenen brug is volledig intact.

Van 1808 tot 1811 vormde Bierum onderdeel van de kortstondige gemeente Holwierde (die zetelde in Bierum) en van 1811 tot 1989 vormde het een zelfstandige gemeente, waartoe naast Bierum en Holwierde ook Godlinze, Krewerd, Losdorp en Spijk behoorden.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bierum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.