Naterij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naterij
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Naterij (Groningen)
Naterij
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Eemsdelta
Coördinaten 53° 21′ NB, 6° 54′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Naterij of Ladysmith (Gronings: Laddiesmit) was een gehucht in de gemeente Eemsdelta in het noorden van de provincie Groningen. Het gehucht ligt direct ten noorden van Uitwierde, pal tegen Delfzijl aan.

De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Oudfriese woord noth dat vee betekent. Naterij is dan een hoogte waar het vee kon schuilen bij hoogwater. Tijdens het beleg van Delfzijl (1813-1814) was in Naterij een batterij gevestigd, die door de Fransen verwoest werd. De batterij moest voorkomen dat de Fransen via de zeedijk uitbraken richting het westen.

Ladysmith[bewerken | brontekst bewerken]

Toen timmerman (aannemer) Janske Bruggemann in 1901 enkele huisjes op die plek bouwde, noemde hij die Ladysmith, naar de gelijknamige plaats in het Zuid-Afrikaanse KwaZoeloe-Natal,[1] omdat Bruggemann sympathiseerde met de Boeren in hun strijd tegen de Engelsen. Zo kreeg Naterij een tweede naam. De huisjes zijn de jaren 60 gesloopt toen de Hogelandsterweg werd aangelegd. Op het grondgebied van het voormalige gehucht ligt een deel van wijk Delfzijl-Noord. Het gemaal dat deze wijk bemaalt heet nu Ladysmith. Ter herinnering aan het gehucht Ladysmith is er een kunstwerk gemaakt door Peter Verhagen in 1977, bestaande uit fundamenten en gedeeltelijk opgemetselde muren die restanten van de huisjes voorstellen, een mozaïek gemaakt door kinderen van de basisscholen De Morgenster en De Viking, een put en andere objecten[2]. Het kunstwerk was in 2015 overwoekerd en ernstig in verval[3].