Naar inhoud springen

Fraamklap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fraamklap
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Fraamklap (Groningen)
Fraamklap
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Eemsdelta
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 37′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Fraamklap is een gehucht even ten zuiden van Middelstum en iets ten westen van Boerdam in de gemeente Eemsdelta in de Nederlandse provincie Groningen. Het gehucht bestaat uit bebouwing rond een brug en een bedrijventerrein ten zuidoosten hiervan. Ondanks de geringe grootte, enkele huizen en een café, is de plaats bekend bij veel Groningers.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het plaatsje is genoemd naar de daar aanwezige klap (= klapbrug) over het Boterdiep. In de tijd dat hier nog een vaste brug aanwezig was (in het Gronings: "til") genoemd, heette de plaats Fraamtil.

Het voorvoegsel Fraam verwijst naar de (verdwenen) borg Fraam bij Huizinge. De brug ligt vrij ver van deze voormalige burcht af, maar gaf de plaats aan waar men van het Boterdiep moest "afslaan" om via het Westerwijtwerdermaar en het Huizingermaar bij Huizinge (en dus bij Fraam) te komen.

Bedrijvigheid[bewerken | brontekst bewerken]

In het gehucht stond in de 18e en 19e eeuw een kalkoven.

Van 1979 tot 1981 heeft bij Fraamklap de modernste steenfabriek van Nederland gestaan. Deze fabriek was onderdeel van het bedrijf De Verenigde Steenfabrieken Groningen. De fabriek vervaardigde NeHoBo stenen in diverse maatvoeringen. Naast deze fabriek stond de fabriek Boerdam en deze maakte NeHoBo, Poroton (waarvan de V.S.G de enige producent was in Nederland) diverse gevelstenen. Tot eind jaren zeventig waren de Verenigde Steenfabrieken Groningen de grootste producent in Europa van draineerbuizen.

De V.S.G had fabrieken in Zuidwolde, Feerwerd, Winneweer en Scheemda en tot 1926 de Nijverheid te Bedum, het hoofdkantoor was gevestigd aan de Verlengde Hereweg 138 en 140 in Groningen. Eveneens was V.S.G grootaandeelhouder in NeHoBo, die fabrieken had in Tienray, Druten en Heukelum. De eigenaren van de V.S.G groep waren een tweetal Groningse families Kwant en v/d Ploeg.

In 1981 heeft de V.S.G de poorten gesloten vanwege de enorm teruglopende vraag in Nederland naar bakstenen en de sluiting van de NeHoBo-holding.

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zeventig heeft RTV Noord een tijdje een satirisch radioprogramma uitgezonden met de naam Radio Fraamklap.

Schaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Fraamklap wordt ook wel het "Barthlehiem" van de provincie Groningen genoemd.[bron?] Tijdens de Noorder Rondritten (een 150 km lange schaatstocht) passeren de wedstrijdschaatsers Fraamklap drie keer.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fraamklap van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.