Sauwerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sauwerd
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Sauwerd
Sauwerd
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Winsum Winsum
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 32′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,33 km²
Inwoners (2008) 1060
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sauwerd (Gronings: Saauwerd) is een dorp in de gemeente Winsum in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp is gebouwd rond een wierde, waar het ook zijn naam aan dankt. Het heeft ruim 1000 inwoners. Tot de gemeentelijke herindeling van 1990 hoorde het dorp bij de voormalige gemeente Adorp. Het gemeentehuis van Adorp stond in Sauwerd.

Kerk[bewerken]

Tot 1840 stond er in het dorp een middeleeuwse kerk. Deze is in dat jaar wegens bouwvalligheid gesloopt. Tegelijkertijd werd ook de kerk in Groot-Wetsinge gesloopt. Voor beide dorpen werd halverwege, in Klein-Wetsinge een nieuw kerkje gebouwd. De contouren van de voormalige kerk zijn aangegeven op het kerkhof.

In 1859 werd een chistelijk gereformeerde kerk gebouwd aan het Hoogpad. Na de fusie met de nederduits gereformeerde kerk in 1897 tot gereformeerde kerk, werd deze in 1898 vervangen door de huidige gereformeerde kerk aan de Kerkstraat 12. In 1945 ontstond door een scheuring hieruit een gereformeerde kerk vrijgemaakt, die tot 1950 samenkwam in een voormalige garage, waarna een nieuwe kerk aan de Kromme Elleboog 3 werd betrokken. In 1983 werd dit pand verruild voor het tot kerk ingerichte verbouwde voormalige groene kruisgebouw aan de Oude Winsumerstraatweg 7. Het oude pand werd daarop verbouwd tot woning.

Borg Onsta het stamslot van de familie Onsta op de kaart van Willem en Frederik Coenders van Helpen (1678). De borg werd gesloopt rond 1725.

Openbaar vervoer[bewerken]

Sauwerd ligt aan de spoorlijn Groningen - Delfzijl en aan de spoorlijn Groningen - Roodeschool. Deze lijnen splitsen zich bij het dorp. In 2003 is tussen station Groningen Noord en Sauwerd spoorverdubbeling gereedgekomen. Tot die tijd was het traject één van de drukst bereden stukken enkelspoor van Nederland. Op 25 juli 1980 botsten in Winsum twee passagierstreinen op elkaar, waarbij 9 doden en 21 gewonden vielen. Door Sauwerd rijden 2 buslijnen, lijn 65 van Groningen naar Zoutkamp en lijn 163 van Groningen naar Lauwersoog

Sport[bewerken]

De voetbalvereniging uit Sauwerd is VV SIOS, een afkorting van Succes Is Ons Streven. Het eerste elftal komt vanaf het seizoen 2011/2012 uit in de 5e klasse. Het sportcomplex van de club draagt de naam De lange twee.

Geboren in Sauwerd[bewerken]

Zie ook[bewerken]