Holwinde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Holwinde
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Holwinde (Groningen)
Holwinde
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Het Hogeland Het Hogeland
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 39′ OL
Overig
Postcode 9998
Netnummer 0595
Belangrijke verkeersaders N998 N999
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Holwinde (Gronings:Holwien) is een gehucht in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen. Het ligt ten zuiden van Uithuizen, net onder Oldorp aan de weg naar Helwerd en Rottum. De buurtschap valt gedeeltelijk onder Rottum (Hogeweg) en gedeeltelijk onder Uithuizen (Holwindsterweg). In 1840 bestond Holwinde uit 6 huizen en telde het gehucht 28 inwoners.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Holwinde zou afkomstig zijn van 'hol' dat 'laaggelegen' of 'moerassig' betekent en 'winde', hetgeen duidt op een wending; 'wat een gebogen vorm heeft'. Dit zou dan duiden op een bocht in het nabijgelegen Holwindermaar, later Helwerdermaar en Meedstermaar. Dit maar scheidt ook de boerderijen Holwinde en Langenhuis.

Borg[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de streek ging over op de plaatselijke Sybrandaheerd. Deze heerd groeide uit tot een borg met dezelfde naam. Het borgterrein is deels nog te herkennen, de oude gracht is nog grotendeels aanwezig. In de 17e eeuw bevond zich hier tevens een katholiek schuilkerkje met een statie van de Jezuïeten, die nog in 1701 wordt vermeld.

Zie de categorie Holwinde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.