Obergum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Obergum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Obergum
Obergum
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Winsum Winsum
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 31′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Voorzijde 13e-eeuwse kerk van Obergum (St. Nicolaaskapel). De 14e-eeuwse toren (verbouwd in 1706 en 1790, had eerder koepelgewelf) stond oorspronkelijk los. In de 15e eeuw werd de kerk verlengd naar het oosten.

Obergum is het gedeelte van het dorp Winsum (provincie Groningen, Nederland) dat ten noorden van het Winsumerdiep ligt. Van oorsprong was het een apart dorp, dat voor de gemeentelijke indeling van 1851 zelfs tot een ander rechtsgebied behoorde. Tegenwoordig zijn beide dorpen samen beschermd dorpsgezicht. Winsum en Obergum zijn sinds 1808 verbonden met de brug 'De Boog' (opgeblazen in 1940, maar herbouwd).

Het dorp is gegroeid rond de wierde waarop een romaanse kerk staat (ook wel St. Nicolaaskapel genoemd). De kerk is tegenwoordig eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. De ossengang rondom de wierde is nog aanwezig.

De meeste oude en dichte bebouwing van het dorp (hoofdzakelijk uit de 18e (in aanzet) en 19e eeuw) bevindt zich aan zuidzijde, tegen het Winsumerdiep aan, langs de parallelwegen Westerstraat en Oosterstraat. Op de kruising van de Oosterstraat met de Schoolstraat ligt het hoogste punt van een tweede, lagere wierde. Hier zouden zich eind 10e eeuw ambachtslieden en handelaren hebben gevestigd bij gebrek aan ruimte aan zuidzijde van het Winsumerdiep. De vierkant verkavelde bebouwing rond de kerk had in de 19e eeuw nog veelal een agrarische functie.

Ten noorden van het Hulpkanaal om Obergum, het kanaal dat door het dorp loopt, ligt de wijk Obergum-Noord, dat de bijnaam Nova Zembla (of kortweg: Nova) heeft, omdat het "er zo koud is".

Bij Obergum lagen vroeger de borgen Blauwborg en De Brake.


Beluister

(info)