Naar inhoud springen

Stichting Oude Groninger Kerken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groninger Kerken
Motto Blijf je verwonderen
Doel Behoud van historische kerken in Groningen
Opgericht 1969
Zetel Groningen
Personen
Directeur Patty Wageman
Website

De Groninger Kerken probeert de erfenis van eeuwen kerkenbouw in de provincie Groningen voor het nageslacht te redden. De stichting is anno 2022 eigenaar van 99 kerken, negen losse kerktorens en twee synagoges.[1] Ze probeert deze in stand te houden; daarbij krijgen de kerken soms een nieuwe bestemming. Naast de kerkgebouwen richt de stichting zich ook op het herstel en behoud van de 57 oude kerkhoven in haar bezit.

De stichting werd in 1969 opgericht als de eerste regionale stichting in Nederland die zich inzette voor het onderhoud van kerken. Het initiatief kwam van de Provinciale Kerkvergadering der hervormde kerk. De eerste voorzitter was predikant Bjarne Kristensen. Enkele van de bekendste personen voor de organisatie waren Regnerus Steensma en Harry de Olde.

Het bezit van de Stichting bestaat in hoofdzaak uit kerken uit de twaalfde en dertiende eeuw. Daarnaast bezit de stichting ook enige jongere kerken. Vereiste voor overname is dat de kerk op de monumentenlijst staat. Dit om aanspraak te kunnen maken op restauratiesubsidies. In het bezit bevinden zich enkele parels van de romanogotiek.

De stichting geeft vier keer per jaar het tijdschrift Groninger Kerken uit. Het kantoor van de stichting is gevestigd in de Remonstrantse kerk in de stad Groningen.