Kloosterburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kloosterburen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Kloosterburen
(Details)
Kloosterburen
Kloosterburen
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag De Marne De Marne
Coördinaten 53° 23′ NB, 6° 23′ OL
Algemeen
Oppervlakte 29 km²
Inwoners (2016) 575[1]
Overig
Postcode 9977
Netnummer 0595
Foto's
De toren van de Sint-Willibrorduskerk in Kloosterburen
De toren van de Sint-Willibrorduskerk in Kloosterburen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kloosterburen (Gronings: Kloosterboeren) is een plaats in de gemeente De Marne in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telde in 2016 volgens cijfers van het CBS 575 inwoners en het buitengebied 180 inwoners.[1]

De naam verwijst naar de twee kloosters die hier vroeger hebben gestaan, Oldeklooster (gesticht rond 1175) en Nijenklooster (1204), beide behorende tot de orde der Premonstratenzers. Na de Reductie bleef alleen de kloosterkerk van het Oldeklooster over, die in handen kwam van de protestanten. Deze kerk werd in de 17e eeuw vervangen door een nieuwe kerk, die echter gesloopt werd in 1815. In 1843 werd de huidige kerk van Kloosterburen gebouwd, een jaar nadat er een katholieke kerk verrees.

Kloosterburen is een van de katholieke enclaves op het Hogeland dat voor de rest gereformeerd of hervormd is. Het is samen met Ter Apel de enige plaats in Groningen met een eigen carnavalsvereniging. In 1842 werd een eenvoudig katholiek zaalkerkje (waterstaatskerk) gebouwd, dat in 1868 werd vervangen door de huidige katholieke Sint-Willibrorduskerk die werd ontworpen door een van Nederlands bekendste architecten; Pierre Cuypers.

De gemeente Kloosterburen bestond tot 1990 naast het hoofddorp uit de dorpen, gehuchten en buurtschappen: Hornhuizen, Kleine Huisjes, Kruisweg, Molenrij, Nijenklooster en Westerklooster.

Geboren[bewerken]

Voormalige gemeente[bewerken]

Vóór 1990 was Kloosterburen de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Kloosterburen. In 1990 is het met de gemeenten Eenrum, Leens en Ulrum samengevoegd tot de gemeente Ulrum, later De Marne.

Trivia[bewerken]

  • Kloosterburen heeft vanaf 1970 de noordelijkste carnavalsvereniging van Nederland, genaamd cv Oldeclooster. De naam van Kloosterburen in carnavalstijd in Kronkeldörp.
  • In 1999 werd er door de NCRV een 6-delig documantaire gemaakt over Kloosterburen, genaamd De ontdekking van Kloosterburen, over hoe het dorp toe leeft naar de aanstaande eeuwwisseling.
  • Tijdens de verkiezing van RTV Noord zijn Leukste dorp van Groningen is Kloosterburen meermaals geroemd om zijn relatief lage inwoneraantal (600 inwoners), maar toch veel activiteiten en verenigingen. Zo heeft het dorp een voetbalclub (VV Kloosterburen), een schietvereniging, een toneelvereniging, een tennisclub, een volleybalvereniging, een afdeling van het Katholiek Vrouwengilde, een afdeling van de Zonnebloem, een muziekvereniging, een tourfietsclub en een carnavalsvereniging.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)