Kersttoespraak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kersttoespraak Koning Willem-Alexander der Nederlanden op 25 december 2015

Een kersttoespraak is een toespraak die wordt gehouden ter gelegenheid van Kerstmis.

Vorsten en presidenten[bewerken]

In diverse landen is het gebruikelijk dat het staatshoofd op eerste kerstdag (25 december) met Kerst een toespraak houdt die via de televisie of de radio wordt uitgezonden. Tegenwoordig is de kerstboodschap ook op internet te zien.

Veel voorkomende thema's in koninklijke of presidentiële kersttoespraken zijn:

Kerst is van oorsprong een christelijk feest. In de meeste landen wordt een staatshoofd geacht boven de partijen te staan en dus geen voorkeur uit te spreken voor de tradities van een specifieke religieuze groep. Meestal wordt daarom vooral gerefereerd aan waarden die enerzijds in verband worden gebracht met het christelijke kerstfeest, maar anderzijds breed gewaardeerd worden in de samenleving.

Enkele landen waar staatshoofden gewoonlijk een kersttoespraak uitspreken:

In Spanje houdt de koning de avond voor kerst een kersttoespraak, die door de belangrijkste tv-zenders wordt uitgezonden. Op de dag voor kerst houden sommige presidenten van de Autonome gemeenschappen van Spanje een toespraak, die op de lokale tv-zenders wordt uitgezonden.

In Duitsland houdt sinds 1970 de Bondspresident een kersttoespraak, terwijl de Bondskanselier een nieuwjaarstoespraak houdt. Van 1949 tot en met 1969 was het precies omgekeerd.

In vergelijking met een nieuwjaarstoespraak is er in een kersttoespraak vaak meer aandacht voor meer 'spirituele' onderwerpen, wat verband houdt met het religieuze karakter van Kerst. In een nieuwjaarstoespraak is er vaak meer aandacht voor wat er goed of minder goed ging in het afgelopen jaar en voor toekomstverwachtingen.

Paus[bewerken]

Wanneer de paus in Rome is geeft hij zondags om 12.00 uur, zijn apostolische zegen vanuit het raam van zijn werkkamer (tweede raam rechts van de bovenste verdieping) van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Dit doet hij na het Angelus dan wel Regina Coeli. Op eerste kerstdag en eerste paasdag houdt de paus een kerst- c.q. paastoespraak, waarna hij de zegen Urbi et Orbi uitspreekt. Deze plechtige zegen verleent de gelovigen over de hele wereld absolutie, wanneer ze de zegen rechtstreeks via radio, televisie of internet volgen.

Externe links[bewerken]