Minister-president van Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Minister-President van de Vlaamse Regering
Homans cropped.jpg
Kantoor
Residentie Martelaarsplein 19, Brussel
Geschiedenis
Huidige Liesbeth Homans
Sinds 2 juli 2019
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Vlaamse politiek

De minister-president is in Vlaanderen de voorzitter van de Vlaamse regering. In 2014 werd dit Geert Bourgeois (N-VA). Na de verkiezingen van 26 mei 2019, waarbij Bourgeois de Europese lijst trok, nam Bourgeois zijn Europese zetel op vanaf 1 juli 2019. Op 2 juli 2019 legde Liesbeth Homans (N-VA) de eed af als eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen.

Aanstelling[bewerken]

Aangezien er geen staatshoofd beschikbaar is op het niveau van de gemeenschappen en gewesten, is de gewoonte gegroeid dat de leider van de grootste partij na de verkiezingen het initiatief neemt om een regering te vormen. Wanneer hij erin slaagt een regering te vormen, stelt hij het regeerakkoord voor aan het Vlaams Parlement, dat vervolgens de ministers verkiest. Die ministers leggen vervolgens de eed af in handen van de parlementsvoorzitter.

De ministers duiden vervolgens een minister-president aan. Gewoonlijk is dit de formateur van die regering. Ook hij legt de eed af in het parlement, maar om in functie te zijn moet hij dit ook nog eens doen in handen van de Koning, als erkenning van het staatshoofd van de federatie.

De minister-president bepaalt zelf of hij naast zijn functie van regeringsleider ook een portefeuille zal beheren.

De aanduiding en eedaflegging van de minister-president wordt vastgelegd in artikel 60, § 4 van de bijzondere wet tot hervorming der instellingen.

Geschiedenis[bewerken]

Vóór het ontstaan van de Vlaamse regering in 1981 werd het ministerieel comité voor Vlaamse aangelegenheden ingesteld, wat uiteindelijk, na een bestaan van één jaar, vervangen werd door de Vlaamse regering. Dit comité werd geleid door Hendrika De Backer, eerste en enige voorzitster ervan en als dusdanig de facto de eerste minister-president van Vlaanderen.

Tot in 1992 werd de functie aangeduid als "voorzitter van de Vlaamse executieve".

Zie ook[bewerken]