Hilde Crevits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hilde Crevits
Hilde Crevits.jpg
Partij CD&V
Religie Rooms-katholiek
Viceminister-president en Vlaams minister van Onderwijs
Aangetreden 25 juli 2014
Regering Bourgeois
Voorganger Pascal Smet
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken
Aangetreden 13 juli 2009
Einde termijn 25 juli 2014
Regering Peeters II
Voorganger Kathleen Van Brempt
Kris Peeters
Opvolger Ben Weyts
Vlaams minister van Openbare Werken
Aangetreden 28 juni 2007
Einde termijn 13 juli 2009
Regering Peeters I
Voorganger Kris Peeters
Opvolger Hilde Crevits
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Hilde Urbanie Julia Crevits (Torhout, 28 juni 1967) is een Vlaamse politica van de CD&V. Ze is de huidige Vlaams minister van Onderwijs en viceminister-president van de Vlaamse Regering. In de twee voorgaande Vlaamse legislaturen had ze als minister onder meer de bevoegdheid voor Openbare Werken.

Levensloop[bewerken]

Familie[bewerken]

Hilde Crevits is de dochter van Jeanny Muys en Frans Crevits, gepensioneerd schooldirecteur Lagere Oefenschool Torhout, ere-voorzitter Christelijk Onderwijzersverbond West-Vlaanderen en Kringvoorzitter Regio Houtland Torhout. Ze is gehuwd en moeder van een zoon en een dochter.

Studies en professionele loopbaan[bewerken]

Hilde Crevits volgde secundair onderwijs aan het Sint-Vincentiusinstituut in Torhout (deel uitmakend van de scholengroep Sint-Rembert) en studeerde daarna aan de Rijksuniversiteit Gent en haalde er met grote onderscheiding het diploma van Licentiaat in de Rechten in 1990.

Ze heeft als advocaat gefunctioneerd eerst zelfstandig nadien in associatie met een collega.

Op academisch vlak was Crevits van september 1990 tot mei 1996 actief als deeltijds assistent bij de Vakgroep Burgerlijk Recht van de Rechtsfaculteit van de Rijksuniversiteit Gent (prof. dr. Hubert Bocken). Ze werkte in hoofdzaak aan de opmaak van een databank milieurechtspraak.

Van mei 1996 tot november 1996 was Crevits werkzaam als deeltijds kabinetsmedewerker verkeersveiligheid bij burgemeester Patrick Moenaert in Brugge. Haar politieke loopbaan bij de CD&V begon op 25 oktober 2000: tot 7 juli 2004 was Crevits provincieraadslid voor West-Vlaanderen. Daarnaast werd zij op 1 januari 2001 schepen van de stad Torhout.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 5 oktober 2006 werd Crevits eerste schepen met de bevoegdheden Openbare Werken en Woonbeleid, Leefmilieu, Natuurzorg en Milieuvergunningen, Wijkgezelligheid en Stadskernverfraaiing, Stadspatrimonium, Informatie en Inspraakbeleid, Energie- en Nutsvoorzieningen en Rechtsgeschillen.

Van 7 juli 2004 tot 28 juni 2007 werd Crevits vanuit de West-Vlaamse kieskring verkozen tot lid van het Vlaams Parlement. Ze was er secretaris van de Commissie voor Leefmilieu en Natuur, Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid en Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed en lid van de Commissie voor Wonen, Stedelijk Beleid, Inburgering en Gelijke Kansen.

Van 28 juni 2007 was ze Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, waar ze Kris Peeters opvolgde, die Vlaams minister-president werd. In 2009 werd ze in de Regering-Peeters II bevoegd voor Openbare Werken en Mobiliteit.

In 2013 werd zij voorgedragen om in 2016 burgemeester van Torhout te worden in opvolging van Norbert De Cuyper. Ze verklaarde wel dat wanneer ze op dat moment nog een andere functie zou bekleden, er een waarnemend burgemeester kan worden aangesteld. Na de verkiezingen van 2012 werd ze tevens voorzitter van de Torhoutse gemeenteraad.

Voor de Vlaamse verkiezingen van 2014 was ze West-Vlaams lijsttrekker. Ze haalde een persoonlijk topresultaat (112.557 voorkeursstemmen), maar kon niet vermijden dat haar partij een zetel moest afgeven in West-Vlaanderen. Crevits werd procentueel gezien de tweede populairste politica van Vlaanderen.[1]

Na de verkiezingen van 2014 werd ze viceminister-president in de Vlaamse regering-Bourgeois. Ze is sinds 25 augustus 2014 de Vlaamse minister van Onderwijs.

In 2014 werd ze Commandeur in de Leopoldsorde.[2]

Sport[bewerken]

Crevits is een fervente loopster. Al tijdens haar jeugd oogstte ze verschillende successen op sportief vlak en nam ook deel aan verschillende amateurwedstrijden in Torhout en omstreken.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Kris Peeters trekt Vlaamse CD&V-lijst in Antwerpen (7 november 2013) Geraadpleegd op 7 november 2013
  2. Vlaams Parlement reikt onderscheidingen uit aan ministers en parlementairen. deredactie.be (10 december 2014) Geraadpleegd op 1 januari 2015
Voorganger:
Kris Peeters
Vlaams minister van Openbare Werken
2007-2014
Opvolger:
Ben Weyts
Voorganger:
Kris Peeters
Vlaams minister van Leefmilieu
2007-2009
Opvolger:
Joke Schauvliege
Voorganger:
Kathleen Van Brempt
Vlaams minister van Mobiliteit
2009-2014
Opvolger:
Ben Weyts
Voorganger:
Pascal Smet
Vlaams minister van Onderwijs
2014-