Hilde Crevits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hilde Crevits
Hilde crevits-1445144080.jpg
Volledige naam Hilde Urbanie Julia Crevits
Geboortedatum 28 juni 1967
Geboorteplaats Torhout
Kieskring Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij CVP / CD&V
Viceminister-president en Vlaams minister van Onderwijs
Aangetreden 25 juli 2014
Regering Bourgeois
Voorganger Pascal Smet
Functies
1996 Kabinetsmedewerker Patrick Moenaert
2000-2004 Provincieraadslid West-Vlaanderen
2001-heden Gemeenteraadslid Torhout
2001-2007 Schepen Torhout
2004-2007 Vlaams Parlementslid[1]
2007-2014 Vlaams minister van Openbare Werken
2007-2009 Vlaams minister van Leefmilieu
2009-2014 Vlaams minister van Mobiliteit
2014-heden Viceminister-president
2014-heden Vlaams minister van Onderwijs
2016-2018 Burgemeester van Torhout
Website
Portaal:  België
Politiek

Hilde Urbanie Julia Crevits (Torhout, 28 juni 1967) is een Belgische politica van de CD&V. Ze is de huidige Vlaams minister van Onderwijs en viceminister-president van de Vlaamse Regering.

Levensloop[bewerken]

Hilde Crevits is de dochter van Frans Crevits (onder andere ere-voorzitter van het Christelijk Onderwijzersverbond van West-Vlaanderen) en volgde secundair onderwijs aan het Technisch Instituut Sint-Vincentius in Torhout (deel uitmakend van de scholengroep Sint-Rembert). Ze studeerde daarna aan de Rijksuniversiteit Gent en haalde er met grote onderscheiding het diploma van Licentiaat in de Rechten in 1990. Vervolgens werd ze een tijd lang zelfstandig advocaat bij de balie van Brugge, nadien in associatie met een collega.

Op academisch vlak was Crevits van september 1990 tot mei 1996 actief als deeltijds assistent bij de Vakgroep Burgerlijk Recht van de Rechtsfaculteit van de Rijksuniversiteit Gent. Ze werkte in hoofdzaak aan de opmaak van een databank milieurechtspraak. Van mei 1996 tot november 1996 was ze werkzaam als deeltijds kabinetsmedewerker verkeersveiligheid bij burgemeester Patrick Moenaert in Brugge.

Voor CD&V werd Crevits in oktober 2000 verkozen als provincieraadslid van West-Vlaanderen, wat ze bleef tot in juli 2004. Daarnaast werd zij op 1 januari 2001 gemeenteraadslid en schepen van de stad Torhout. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006 werd ze eerste schepen met de bevoegdheden Openbare Werken en Woonbeleid, Leefmilieu, Natuurzorg en Milieuvergunningen, Wijkgezelligheid en Stadskernverfraaiing, Stadspatrimonium, Informatie en Inspraakbeleid, Energie- en Nutsvoorzieningen en Rechtsgeschillen, wat ze bleef tot in juni 2007.

Bij de derde rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 13 juni 2004 werd ze verkozen in de kieskring West-Vlaanderen. Ze bleef Vlaams Parlementslid tot eind juni 2007. Ze was secretaris van de Commissie voor Leefmilieu en Natuur, Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid en Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed en van de Commissie voor Wonen, Stedelijk Beleid, Inburgering en Gelijke Kansen. Vanaf 28 juni 2007 was ze Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, waar ze Kris Peeters opvolgde, die Vlaams minister-president werd. In het Vlaams Parlement werd ze begin juli 2007 opgevolgd door Martine Fournier.

Ook na de Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 werd ze opnieuw Vlaams volksvertegenwoordiger, tot ze op 13 juli 2009 weer toetrad tot de Vlaamse regering (Regering-Peeters II), waarin ze bevoegd werd voor Openbare Werken en Mobiliteit.

Ze werd na de verkiezingen van 2012 voorzitter van de Torhoutse gemeenteraad. In 2013 werd zij voorgedragen om in 2016 burgemeester van Torhout te worden in opvolging van Norbert De Cuyper. Ze volgde De Cuyper effectief op op 9 mei 2016 als titulair burgemeester, maar werd vervangen door waarnemend burgemeester Kristof Audenaert. Bij de verkiezingen van oktober 2018 behaalde Audenaert 700 voorkeurstemmen meer dan Crevits, wat haar deed besluiten hem het volle burgemeesterschap over te laten vanaf 1 januari 2019. Zijzelf werd opnieuw voorzitter van de gemeenteraad.

Voor de Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014 was ze West-Vlaams lijsttrekker. Ze haalde met 112.557 voorkeurstemmen een persoonlijk topresultaat, maar kon niet vermijden dat haar partij een zetel moest afgeven in West-Vlaanderen. Crevits werd procentueel gezien de tweede populairste politica op het Vlaamse niveau.[2] Na de verkiezingen legde ze opnieuw de eed af als Vlaams volksvertegenwoordiger en werd ze twee maanden later viceminister-president in de Vlaamse regering-Bourgeois. Ze is sinds 25 juli 2014 de Vlaamse minister van Onderwijs.

In 2014 werd ze Commandeur in de Leopoldsorde.[3]

Ze is gehuwd en moeder van een zoon en een dochter. Ten slotte is ze een fervente loopster. Al tijdens haar jeugd oogstte ze verschillende successen op sportief vlak en nam ook deel aan verschillende amateurwedstrijden in Torhout en omstreken.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Kris Peeters
Vlaams minister van Openbare Werken
2007-2014
Opvolger:
Ben Weyts
Voorganger:
Kris Peeters
Vlaams minister van Leefmilieu
2007-2009
Opvolger:
Joke Schauvliege
Voorganger:
Kathleen Van Brempt
Vlaams minister van Mobiliteit
2009-2014
Opvolger:
Ben Weyts
Voorganger:
Pascal Smet
Vlaams minister van Onderwijs
2014-
Partijvoorzitters:August de Schryver · François-Xavier van der Straten-Waillet · Théo Lefèvre · Jos De Saeger · Robert Vandekerckhove · Wilfried Martens · Leo Tindemans · Frank Swaelen · Herman Van Rompuy · Johan Van Hecke · Marc Van Peel · Stefaan De Clerck · Yves Leterme · Jo Vandeurzen · Marianne Thyssen · Wouter Beke
Premiers na 1945:Gaston Eyskens · Jean Duvieusart (PSC) · Joseph Pholien (PSC) · Jean Van Houtte · Théo Lefèvre · Pierre Harmel (PSC) · Paul Vanden Boeynants (PSC) · Leo Tindemans · Wilfried Martens · Mark Eyskens · Jean-Luc Dehaene · Yves Leterme · Herman Van Rompuy
Vlaamse ministers-presidenten:Gaston Geens · Luc Van den Brande · Yves Leterme · Kris Peeters
Fractievoorzitters:Kamer: Servais Verherstraeten · Senaat: Sabine de Bethune · Vlaams Parlement: Peter Van Rompuy · Brussels Hoofdstedelijk Parlement: Paul Delva · Europees Parlement: Ivo Belet (voor de EVP)
Ministers en staatssecretarissen:Federale regering: Kris Peeters · Koen Geens · Pieter De Crem
Vlaamse regering: Hilde Crevits · Jo Vandeurzen · Koen Van den Heuvel
Brusselse Hoofdstedelijke Regering: Bianca Debaets
Voorgangers:Katholieke Partij · Christene Volkspartij · Katholiek Verbond van België · Katholieke Vlaamse Volkspartij (KVV) · Katholiek Blok · Christelijke Volkspartij (CVP)
Nevenorganisaties:JONGCD&V · Vrouw & Maatschappij · CD&V-senioren · CEDER
Zusterpartijen:Centre démocrate humaniste (cdH) · Christlich Soziale Partei (CSP) · Europese Volkspartij (EVP) · Christendemocratische Internationale (CDI)
Standen:Beweging.net · Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) · Boerenbond
Christelijke zuil:Katholieke Kerk in België · Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) · Christelijke Mutualiteiten (CM) · Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) · Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ) · Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) · Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) · Open, Kristelijk, Respectvol en Actief (OKRA) · Familiehulp · Wit-Gele Kruis · Caritas · Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) · Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO) · Scouts en Gidsen Vlaanderen · Chiro · Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke Studenten Actie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd (KSJ-KSA-VKSJ) · Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) · Landelijke Gilden · Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV) · Sporta · Davidsfonds · Pasar · Wereldsolidariteit (WS) · Broederlijk Delen · Groep Arco