Regering-Bourgeois (Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bourgeois
Vlag van Vlaanderen Vlaamse Regering
RegeringBourgeois.png
Coalitie N-VA
CD&V
Open Vld
Zetels 89 op 124
Minister-president Geert Bourgeois
Start 25 juli 2014
Einde n.v.t.
Voorganger Regering-Peeters II
Opvolger n.v.t.
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

De regering-Bourgeois is de Vlaamse regering, gevormd na de verkiezingen van 25 mei 2014. De regering betreft een coalitie van Vlaams-nationalisten (N-VA), christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open Vld), waardoor ze een centrumrechtse grondstroom kent.

Het is nog maar de derde keer dat een Vlaamse regering zonder socialisten (sp.a) gevormd werd, zij zijn in de huidige legislatuur de grootste oppositiepartij naast Groen, Vlaams Belang en Union des Francophones.

De regering staat onder leiding van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Hij is de eerste Vlaams-nationalist op die plaats. De coalitie heeft een ruime meerderheid in het Vlaams Parlement met 89 op 124 zetels. De eedaflegging en de regeringsverklaring vonden plaats op 25 juli 2014.

Voorgeschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Regeringsformaties België 2014 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Omdat N-VA bij de verkiezingen van 25 mei de grootste partij van Vlaanderen werd, mocht ze volgens het gewoonterecht het initiatief om een Vlaamse formatie op te starten. Daarom startte Bart De Wever op 27 mei 2014 als voorzitter van de verkiezingswinnaar N-VA met een informatieronde. Een week later, op 6 juni, werd aangekondigd dat N-VA en CD&V samen in een Vlaamse regering zouden stappen en konden de onderhandelingen over de volgende legislatuur beginnen. Het onderhandelingsteam bestond uit Liesbeth HomansBen Weyts en Philippe Muyters en Geert Bourgeois voor N-VA en Hilde CrevitsJo Vandeurzen en Joke Schauvliege en Kris Peeters voor CD&V. De gesprekken startten op 10 juni. Kris Peeters (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA) werden elk aangeduid als delegatieleider (coformateur) voor hun partij.

De onderhandelingen over de rapporten van de verschillende werkgroepen verliepen discreet en constructief, al kwamen CD&V en N-VA soms lijnrecht tegenover elkaar te staan door het moeilijke budgettaire kader. Zo veegde N-VA het door CD&V-minister Jo Vandeurzen voorgestelde project voor extra investeringen in Welzijn van tafel. Eerder had CD&V de drastische besparingsplannen van N-VA op de provincies, namelijk het afschaffen er van, al geweigerd.

Deze vraagstukken, in het bijzonder dat van Welzijn, zorgden op 17 juli voor een tijdelijke blokkering van de formatie.[1][2]

Op 22 juli 2014 kwam er witte rook voor het nieuwe regeerakkoord en kondigden de twee partijen tot verrassing van pers en publiek aan dat ook Open Vld zou deelnemen aan de Vlaamse regering.[3] Hun deelname moest de onderhandelingen voor de federale regering-Michel vergemakkelijken. Het waren partijvoorzitters De Wever, Beke en Rutten die in het Vlaams-Brabantse Lubbeek, op het landgoed van Graaf Aynard de Liedekerke Beaufort, een finaal akkoord bereikten.[4] De onderhandelaars verklaarden achteraf dat er eerder al in alle discretie voorzitterlijke contacten waren, maar dat Open Vld enkel tijdens het verlengde weekend van 19 tot 21 juli fysiek mee aan tafel schoof.[5]

Het regeerakkoord werd op 23 juli 2014 in de commissiezalen van het Vlaams Parlement voorgesteld aan de pers en kreeg de titel Vertrouwen, verbinden, vooruitgaan mee.[6][7]

Op 24 juli 2014 gaven de drie partijen elk hun goedkeuring aan de regeringsdeelname. Op 25 juli 2014 werd de nieuwe regering beëdigd. Een dag later, op 26 juli, stemde het parlement over het regeerakkoord en de regeerverklaring en kreeg ze het vertrouwen bij stemming meerderheid tegen oppositie. Al snel ontstond er echter protest tegen de besparingsmaatregelen van de regering en van de federale regering-Michel, waarnaar in de media geregeld verwezen werd als een "hete herfst".[8]

Samenstelling[bewerken]

De officiële samenstelling van de regering, de afgesproken rangorde van de ministers en de verdeling van de bevoegdheden ziet er als volgt uit:[9][10][11]

Bevoegdheden Minister Partij
Minister-president
Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed
Geert Bourgeois N-VA
Viceminister-president
Onderwijs
Hilde Crevits CD&V
Viceminister-president
Begroting, Financiën en Energie
Annemie Turtelboom (aanvang-29 april 2016)
Bart Tommelein (4 mei 2016-heden)
Open Vld
Viceminister-president
Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen, Armoedebestrijding en Sociale Economie
Liesbeth Homans N-VA
Minister
Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn
Ben Weyts N-VA
Minister
Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Jo Vandeurzen CD&V
Minister
Werk, Economie, Innovatie en Sport
Philippe Muyters N-VA
Minister
Omgeving, Natuur en Landbouw
Joke Schauvliege CD&V
Minister
Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Sven Gatz Open Vld

Herschikkingen[bewerken]

  • Op 29 april 2016 nam Vlaams minister Annemie Turtelboom ontslag. Ze werd op 4 mei 2016 opgevolgd door Bart Tommelein, tot dan staatssecretaris in de federale regering-Michel.

Trivia[bewerken]

Deze regeringssamenstelling wordt door de gelijkenis met de Zweedse vlag ook wel de Zweedse coalitie genoemd. De vlag draagt een geel kruis op een blauwe achtergrond:[12]

  • de gele kleur staat voor de regeringsdeelname van de Vlaams-nationalistische N-VA
  • het kruis symboliseert de regeringssteun van de christendemocraten van CD&V
  • de blauwe achtergrond geeft de aanwezigheid van de Vlaamse liberalen van Open Vld weer

Met het aantreden van Bart Tommelein in 2016 ontstond er ook een meerderheid van regeringsleden met een achtergrond in de voormalige partij Volksunie: naast Tommelein komen ook Bourgeois, Weyts, Homans en Gatz uit de Volksunie.

Situatie Vlaams Parlement[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Vlaams Parlement (samenstelling 2014-2019) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zetelverdeling Vlaams Parlement 2014-2019
43
27
19
18
10
6
1
43 27 19 18 10 
De 124 zetels zijn als volgt verdeeld:

De functie van parlementsvoorzitter maakt deel uit van de te bedelen mandaten. Tijdens de legislatuur 2014-2019 zal Jan Peumans (N-VA) het Vlaamse Parlement blijven voorzitten. Hij deed dit reeds tijdens de legislatuur 2009-2014. De regering-Bourgeois is de eerste regering waarbij zowel de minister-president als de parlementsvoorzitter uit dezelfde partij (N-VA) komen.

De meerderheid wordt gevormd door N-VA, CD&V en Open Vld, zij bezitten 89 van de 124 zetels. De oppositie wordt gevormd door sp.a, Vlaams Belang, Groen en UF. Zij bezitten 35 zetels.

Externe link[bewerken]