Algemeen Boerensyndicaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ABS - Algemeen Boerensyndicaat
Geschiedenis
Ontstaansdatum 11 november 1962
Structuur
Voorzitter Hendrik Vandamme
Aantal werknemers 9
Ledenaantal 4000
Slogan Met verstand van boeren
Media
Website http://www.absvzw.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS vzw) is een Belgische belangenvereniging voor boeren, actief in het Vlaamse landsgedeelte. Voorzitter is Hendrik Vandamme[1] en de hoofdzetel is gelegen te Roeselare.[2] Het ABS is nauw verbonden met NAC vzw, het Nationaal Agrarisch Centrum, eveneens gevestigd in Roeselare. Binnen haar werking heeft het Algemeen Boerensyndicaat een Adviesbureau (het AABS), dat adviezen verleent aan land- en tuinbouwers inzake bedrijfsbegeleiding, bedrijfseconomische boekhouding, milieu-, fiscaal- en juridisch advies.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 november 1962 werd het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vzw opgericht als onafhankelijk syndicaat voor land- en tuinbouwers. Het ABS profileerde zich langzaam maar zeker van een drukkingsgroep naar een erkende landbouworganisatie, en dit in eerste plaats ter verdediging van de familiale landbouwbedrijven. De voorbije decennia werd het ABS verder uitgebouwd en groeide het uit tot de tweede grootste landbouworganisatie in Vlaanderen na de Boerenbond. In de jaren 90 werden gesprekken aangeknoopt met het Boerenfront (BF) die leidden tot een (formele) fusie. Officieel bleef het Boerenfront echter bestaan en behield ze haar eigen werking.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vzw profileert zich als onafhankelijk en politiek neutraal. Het kantte zich zowel tegen het Parkendecreet (2023), het Stikstofakkoord (2024) als de Europese Natuurherstelwet (2024).

Nauwe band met Waalse FWA[bewerken | brontekst bewerken]

De tegenhanger van het ABS iN het zuiden van het land is de Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA). In Wallonië is de FWA de grootste vertegenwoordiger van de landbouwsector en absorbeerde begin dit decennium de Waalse poot van de Boerenbond.

Link met Crelan[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel ABS als het Waalse FWA hebben een gepriviligieerde band met de bank Crelan, als opvolger van het vroegere Landbouwkrediet. Beide instellingen hebben vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van de financiële instelling.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter - ondervoorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Huidig voorzitter is Hendrik Vandamme, landbouwer (akkerbouw) uit Oostende. Hendrik Vandamme is tevens voorzitter van de SALV, de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, die de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement adviseert over landbouw en visserij in de brede zin van het woord. Ondervoorzitters van het ABS zijn Paul Cerpentier (varkenshouder) uit Kemzeke, deelgemeente van Stekene, en Koen De Busschop (aspergekweker) uit Bilzen.

Algemeen Secretaris[bewerken | brontekst bewerken]

Huidig algemeen secretaris is Guy Depraetere (bio-boer) uit Lierde.

Directeur[bewerken | brontekst bewerken]

Directeur is Eric Claeys.

Historisch overzicht 'voorzitters'[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter Periode
Basiel Ferket 1962 - 1966
Willy Persyn 1966 - 1968
Frans Van Ransbeeck 1968 - 1971
René Stockman 1971 - 1974
Valère Quaghebeur 1974 - 1986
Kamiel Adriaens 1987 - 2009
Hendrik Vandamme 2009 - heden

Ledenblad[bewerken | brontekst bewerken]

Het ledenblad van de organisatie is het wekelijks tijdschrift 'de Drietand'.