Kemzeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kemzeke
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Kemzeke
Kemzeke (België)
Kemzeke
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Stekene
Coördinaten 51° 12′ 26″ NB, 4° 4′ 42″ OL
Overig
Postcode 9190
Detailkaart
Kaart van Kemzeke
Locatie in de gemeente Stekene
Portaal  Portaalicoon   België

Kemzeke is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de gemeente Stekene. Tot de gemeentefusie van 1976 was Kemzeke een zelfstandige gemeente, die een lange smalle strook vormde van de Nederlandse grens tot de huidige gemeentegrens van Sint-Niklaas, Sint-Gillis, Stekene, De Klinge, Sint-Pauwels en Sinaai.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kemzeke, Sint-Jacobuskerk (augustus 2005)

De naam Kemzeke gaat etymologisch terug op Camasiacum, een Gallo-Romeins toponiem dat verwijst naar de bezittingen van een verder onbekende persoon Camasius. Er zijn ook enkele archeologische vondsten uit die periode.

In 1117 verkoos graaf Diederik van de Elzas te Kemzeke een eigen parochie los van Waasmunster op te richten. Zo kon hij gemakkelijk de kerk bereiken vanuit zijn grafelijke burcht, die zich bevond in de nabijheid van het gehucht de Trompe ten noorden van de dorpskern. Deze burcht vormde een van de vele jachthuizen van de graven van Vlaanderen. De burcht is inmiddels verdwenen, maar in de buurt van de plek vinden we het jachthuis, de Voorhouthoeve en de veldnaam Burchtakker. De hoeve werd lang bewoond door de heren van Voorhoute. De burcht werd in 1452 verwoest door de burgers van de stad Gent in hun conflict met de graaf van Vlaanderen.

Omstreeks 1315 liet de toenmalige graaf Robrecht III van Béthune de Stekense Vaart uitgraven waardoor de Moervaart in verbinding kwam met Stekene en Hulst. Zo kon men bakstenen, turf als brandstof, hout, vlas en nog zoveel andere grondstoffen vervoeren tussen Hulst en Gent. De vaart is nu in onbruik geraakt, maar grote stukken zijn nog zichtbaar in het landschap tussen Stekene en de Nederlandse grens.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlak bij het gemeentehuis staat de neogotische Sint-Jacobuskerk.
  • Aan de achterzijde van de kerk vindt men het monument 'Boer en Vlas' van Valère Peirsman. Dit standbeeld werd aangekocht door de gemeente Stekene en het comité 875 naar aanleiding van het 875-jarig bestaan van de Kemzeekse Sint-Jacobusparochie in 1992. Het verwijst naar de vlasnijverheid in Kemzeke in de 19de en vroege 20e eeuw.
  • Verder treft men in Kemzeke; de Twistkapelletjes, de 17de-eeuwse Voorhouthoeve, het borstbeeld van Jef Van Durme, de dorpspomp en het natuurgebied De Stropers.
  • Een deel van de kunstcollectie van de Verbeke Foundation wordt permanent tentoongesteld in een landschappelijk geheel met tentoonstellingsruimtes.
  • In de wijk De Tromp vindt men restanten van het voormalige Spaanse Fort Sint-Jan. Het lag op de grens van de Spaanse Nederlanden en de Noordelijke Republiek. In het Stropersbos heeft men enkele taferelen voorgesteld uit de Tachtigjarige Oorlog.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Gavers

Kemzeke is een landelijke gemeente, gelegen in Zandig Vlaanderen en het Waasland. De hoogte bedraagt ongeveer 5 meter. Er zijn nog unieke stukjes natuur te vinden zoals het Natuurreservaat De Gavers.

Op het grondgebied van Kemzeke vinden we ook een gedeelte van het domein De Stropers. Dit is een uitgestrekt bosgebied dat oorspronkelijk als het Bos zonder Genade gekend was. Het bos was verbonden aan de grafelijke burcht die zich in de wijk De Tromp bevond. Het noordelijke deel van dit gebied is omstreeks 1900 beplant met dennen. Deze werden aangeplant om als mijnhout te dienen. De stammen verwittigden bij verhoogde druk de kompels met een krakend geluid. De familie De Paepe bezit dit gedeelte van omstreeks 1930. Het overige deel was eigendom van de familie De Stropere. Het bestond tot einde van vorige eeuw uit een gemengd bos doorsneden door de Mastendreef. Aan de beide zijden van deze dreef stonden enorme rijen douglassparren. Sinds de jaren 70 was dit gedeelte eigendom van het Vlaamse Gewest. Men besloot het zuidelijke deel om te vormen met dezelfde plantengroei als van voor tweeduizend jaar. Er diende zich een ware metamorfose aan. Een gedeelte werd ontbost, zelfs de wortels werden verwijderd. Zo kon de oorspronkelijke heide terug groeien. Ook werden schapen en runderen in het gebied gebracht. Wandelaars kunnen langs de Braemestraat deze veranderingen zien. Ter hoogte van domein De Wal kan men ook in het domein doordringen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kemzeke heeft een vrij uitzonderlijk wapenschild, aangezien het als enige Belgische (voormalige) gemeente een kameel siert. Mogelijks heeft de keuze van dit dier te maken met het feit dat Diederik van de Elzas deelnam aan de kruistocht. De kameel komt namelijk voor in de omgeving van het Heilig Land.
  • Eveneens in Kemzeke reed Eddy Merckx ('de kannibaal') zijn allerlaatste wielerwedstrijd tijdens de Omloop van het Waasland 1978.
  • Filip Joos (sportjournalist) beleefde zijn laatste dagen als voetballer bij Klauwaerts Kemzeke, waar hij op het einde van het seizoen 2009-2010 de voetbalschoenen aan de haak hing.[bron?]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Stekene, Kapellebrug, Sint-Pauwels

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van Mensen en Dingen, 1967, Leo Vercruyssen
  • Van Camasiacum tot Kemzeke, 1992, Willy Van Mele