Hellestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hellestraat
Plaats in België Vlag van België
Hellestraat
Hellestraat
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Stekene
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 3′ OL
Detailkaart
Hellestraat
Hellestraat
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Hellestraat is een gehucht van Stekene, met een eigen parochie. Het plaatselijke kerkje is gewijd aan O. L. Vrouw van Bijstand. In 2012, n.a.v. het 100 jaar bestaan van de parochie en de kerk werd de kerk grondig gerenoveerd en gerestaureerd. Pastoor Yvan Stassijns leidde deze parochie tot februari 2013. Hij werd in april 2013 opgevolgd door pastoor Luc Mertens. In het kerkje zijn er geen weekendvieringen meer, maar wel nog uitvaarten, huwelijken, doopvieringen en bijzondere vieringen in de week.

In de Hellestraat wonen overwegend mensen van de oudere generatie, alhoewel er sprake is van een verjonging dankzij de verkavelingen in nieuwe straten rechtover de kerk.

Hellestraat wordt gevormd door een drietal kilometer lange zandrug van zuid naar noord. Enkele zijstraten: Polderstraat, Sperrestraat, Pastoor van Lierdestraat, Breedstraat, Kemelstraat, Boswegel en Voorthoekstraat. Aan nr 88 bevindt zich een zijweg die leidt naar het voetbalterrein van VK NOORTGAEVER. Daar worden de thuiswedstrijden van VK WERE DI en VK GOUDEN LEEUW gespeeld zondagvoormiddag om 10u00. Beide teams treden aan in het WALIVO verbond.

In het oosten ligt de wijk De Tromp. De expresweg Antwerpen-Zeekust bakent de wijk in het zuiden af. Wel kan met via een voetgangers- en fietstunnel het Centrum van Stekene bereiken. Over de rijksweg zijn twee oversteekplaatsen voor wagens: ter hoogte van De Trompe en in de richting van Moerbeke ter hoogte van de voetbalterreinen van AVANTI STEKENE.

Even voorbij die oversteek ligt ook een fietstunnel in de richting van de Kruisstraat Moerbeke ter hoogte van de afslag naar Koewacht.

In het westen wordt de wijk begrensd door Koewacht en het Riet. In het noorden ligt het waterwingebied dat op Nederlandse bodem ligt.

Op de grens met de Nederlandse Sint Jansteen ligt een ongerept landschap, waarin grasland (waarop regelmatig schapen grazen) wordt afgewisseld met heide en bos: 'De Waterleiding'. Dit is een grondwaterbeschermingsgebied dat naadloos aansluit met het koninklijk bos De Stropers, dat zich op het grondgebied van de deelgemeente Kemzeke en gemeente Sint-Gillis bevindt.

De Hellestraat was tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral bekend om zijn smokkelroutes naar Nederland.

Grensovergang Hellestraat

Tijdens de oorlog 14-18 was ook hier een dodendraad gespannen. Hij diende om vluchtende Belgen te weren uit het neutrale Nederland.

Trivia[bewerken]

  • Gekscherend wordt weleens in Stekene gezegd tegen iemand die een beetje achter is op zijn tijd: Die komt zeker uit d'Hellestraat?!

Externe link[bewerken]