Meerdonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meerdonk
Deelgemeente in België Vlag van België
Meerdonk (België)
Meerdonk
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Sint-Gillis-Waas Sint-Gillis-Waas
Fusie 1977
Coördinaten 51° 16′ NB, 4° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,50 km²
Inwoners
(1/1/2020)
2.171
(189 inw./km²)
Overig
Postcode 9170
NIS-code 46020(C)
Oude NIS-code 46015
Detailkaart
Kaart van Meerdonk
Locatie in Sint-Gillis-Waas
Portaal  Portaalicoon   België

Meerdonk is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977. Het dorp ligt in het noorden van de gemeente, tegen de grens met Nederland.

Geschiedenis van Meerdonk[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Meerdonk betekent Zandige verhoging. De heerlijkheid Merdonc "moer ende wostine" (moeras en woestenij) maakte tot het einde van de 13e eeuw deel uit van de bezittingen van de burggraven van Gent, waarna het samen met het Land van Waas eigendom werd van de graven van Vlaanderen. Het werd toen Merdonck genoemd. De beschrijving "moer ende wostine" verwijst naar de belangrijke economische activiteit van de turfontginning. Turf werd gebruikt als brandstof en voor zoutwinning. Turf werd in de zomer gewonnen, als het water wat teruggetrokken was. Het werd in grote klompen gestoken, gedroogd en met platte bootjes naar de steden gevoerd. Wostinen (ook nog 'woestenij' of 'wildernis') waren de stukken onbebouwd land die achterbleven na uitvening. De turfrijke gronden noemde men moeren. Nu nog verwijzen vele straatnamen naar de ontginning van turf (Turfbanken, Pannekeet, Panneweel). De Farnèse-overstroming van 1584 zette het grootste deel van de Meerdonkse polders onder water. Hierdoor ontstond het Saleghem Krekengebied. Meerdonk was aanvankelijk een gehucht van Vrasene en behoorde kerkelijk toe aan Vrasene tot in 1807. Het werd op 1 maart 1845 een onafhankelijke gemeente. Een eerste kerkje werd gebouwd in 1683.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Saleghem Krekengebied bij het binnenrijden van Meerdonk
  • Het bouwen van de Sint-Corneliuskerk nam een aanvang in 1834. In 2008 werden de grondige renovatiewerken aan de kerk afgerond.
  • Een eeuwenoude paardenkastanje heerste over het rustige graspleintje achter de Sint-Corneliuskerk. Deze werd door ouderdom ziek. De boom is in juni 2017 gesneuveld ten gevolge van een stevige stormwind. Ook staat er een houten beeld van de Zeeuwse kunstenaar Omer Gielliet. Van deze priester-beeldhouwer uit Breskens staan nog twee beelden in de gemeente.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Meerdonk ligt in het gebied van de Wase Scheldepolders. De hoogte bedraagt ongeveer 2,5 meter.

Een belangrijk natuurgebied is is het Saleghem Krekengebied. Op 6 mei 2007 werd, vertrekkend aan het Panneweel, doorheen het natuurgebied een rolstoelwandelpad van 5.6 km door Natuurpunt en het gemeentebestuur ingewandeld en voor het publiek opengesteld. In 2013 werd nog 11 hectare aangekocht en opengesteld voor het publiek. Op het rolstoelwandelpad kom je, uitkijkend over de weidse polder, het kunstwerk "Free the foxes" van Caroline Coolen tegen.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

De Klinge, Kieldrecht, Verrebroek, Sint-Gillis-Waas

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Meerdonk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.