Decreet Basismobiliteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Decreet Basismobiliteit
Titel Decreet basismobiliteit van 20 april 2001
Toepassingsgebied Vlag Vlaams Gewest Vlaams Gewest
Status Geldend
Goedkeuring en inwerkingtreding
Ingediend op 25 oktober 2000 door regering-Dewael
Aangenomen door Vlaams Parlement op 28 maart 2001
Ondertekend op 20 april 2001
Gepubliceerd op 21 augustus 2001
Gepubliceerd in Belgisch Staatsblad
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Het decreet basismobiliteit van 20 april 2001 is een wet die voorziet in de uitbreiding van het stads- en streekvervoer van De Lijn in Vlaanderen. In dit decreet wordt gesteld dat iedere Vlaming recht heeft op een minimum OV-aanbod. Het recht op mobiliteit geldt overigens alleen in woongebieden op werkdagen tussen 6:00 en 21:00 en op zater-, zon- en feestdagen tussen 08:00 en 23:00.

Eind 2006 moet er binnen een straal van 750 meter een bushalte zijn vanaf elk huis in een plattelandsgemeente. Voor kleinstedelijke gebieden zal er binnen een straal van 650 meter een bushalte moeten zijn en bij grootstedelijke gebieden binnen een straal van 500 meter. Op het platteland zullen daarom extra lijnen worden geopend en in de (grote) steden zal het bestaande OV worden verbeterd (meer capaciteit, betere doorstroming).

Met behulp van een prioriteitenlijst zullen alle Vlaamse gemeenten geleidelijk aan OV op basismobiliteitsniveau krijgen. De Vlaamse minister van Mobiliteit publiceert elk jaar een lijst met gemeenten die aan dat niveau voldoen. Burgers binnen deze gemeenten hebben recht op compensatie als het aanbod onverhoopt niet aan de norm van basismobiliteit voldoet omdat hun recht op mobiliteit door de overheid geschonden wordt.

Elk jaar trekt de Vlaamse regering 25 miljoen euro (extra) uit om de invoering van basismobiliteit mogelijk te maken.

Onder de regering-Bourgeois kwam er in 2019 een decreet basisbereikbaarheid, dat dit decreet wijzigde.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]