Brecht Warnez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brecht Warnez
Brecht Warnez
Volledige naam Brecht Luc Tom
Geboortedatum 17 januari 1989
Geboorteplaats Tielt
Kieskring West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij CD&V
Functies
2013-heden Gemeenteraadslid Wingene
2016-heden Schepen Wingene
2019-heden Vlaams Parlementslid
2019-heden Docent Bestuursrecht Universiteit Gent
Website
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Brecht Warnez (Tielt, 17 januari 1989) is een Belgisch politicus voor CD&V, Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen in Wingene. Op de West-Vlaamse cd&v-lijst is hij - vanop de 4de plaats - op 9 juni kandidaat voor de Vlaams Parlement.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Brecht Warnez studeerde rechten aan de Universiteit Gent. In 2018 behaalde hij een doctoraat met zijn proefschrift De diffuse lokale bestuurlijke ordehandhaving in Vlaanderen. Een kritische analyse van de actoren en hun bevoegdheden. Als academicus specialiseerde Warnez zich binnen de vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht (vakgebied Bestuursrecht) in het recht van lokale besturen, het bestuurlijk ordehandhavingsrecht en het algemeen bestuursrecht. Aan de UGent is hij tevens docent Bestuursrecht, een functie waarin hij lokale besturen opvolgt en begeleidt. Bovendien werd hij redactielid en rechtspraakmedewerker van het Tijdschrift voor Gemeenterecht.

Net als zijn grootmoeder en vader engageerde Brecht Warnez zich in de politiek. In 2009 werd hij voorzitter van JONGCD&V-afdeling van Wingene-Zwevezele. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 werd hij voor de CD&V verkozen tot gemeenteraadslid van Wingene. Op 1 september 2016 werd de toen 27-jarige Warnez de jongste schepen in Wingene. Bij de lokale verkiezingen van 2018 behaalde hij met 2.202 voorkeurstemmen de op een na hoogste persoonlijke score in Wingene. Op 1 januari 2019 werd hij opnieuw schepen met de bevoegdheden milieu, klimaat en duurzaamheid, communicatie en participatiebeleid, IT en administratieve vereenvoudiging en tot 2021 toerisme en recreatie.[1] Sinds 11 januari 2021 neemt hij de bevoegdheid cultuur en bibliotheek op zich.

Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 stond Warnez als eerste opvolger op de West-Vlaamse CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement. Hij behaalde 11.164 voorkeurstemmen. In oktober 2019 werd hij effectief Vlaams Parlementslid in opvolging van Hilde Crevits, die Vlaams minister werd.[2] In het Vlaams Parlement volgt hij naast de West-Vlaamse dossiers ook thema's als Binnenlands Bestuur en Onderwijs van nabij.[3]