Benjamin Dalle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Benjamin Dalle
Benjamin Dalle
Geboortedatum 30 augustus 1982
Geboorteplaats Brugge
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij CD&V
Vlaams minister van Brussel, Media en Jeugd
Aangetreden 2 oktober 2019
Regering Jambon
Niveau Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Voorganger Sven Gatz (Brussel)
Lydia Peeters (Jeugd, Media)
Functies
2019 Gecoöpteerd senator
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Benjamin Dalle (Brugge, 30 augustus 1982) is een Belgisch politicus voor CD&V.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Dalle groeide op in het West-Vlaamse Damme en volgde daar ook lager onderwijs in de dorpsschool De Ooievaar. Secundair onderwijs volgde hij in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Hij studeerde er Latijn-Grieks. Van 2000 tot 2005 studeerde hij rechten aan de Universiteit Gent. Het laatste academiejaar bracht hij door als Erasmusstudent in Parijs, aan de universiteit René Descartes. Dalle studeerde af in 2005 met de grootste onderscheiding.

Dankzij verschillende beurzen kon hij een jaar studeren aan New York University, waar hij zich toelegde op publiek recht, mensenrechten en milieurecht. Hij behaalde een LL.M. in International Legal Studies.

Dalle rondde zijn opleiding af met een stage van drie maanden bij het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) in Genève.

Advocatuur en universiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Dalle vestigde zich in 2006 als advocaat in Brussel en werd tevens deeltijds assistent aan de KU Leuven, bij rechter en hoogleraar André Alen. Hij bleef assistent tot 2009 en is nu nog altijd verbonden aan het Instituut voor Constitutioneel Recht van de KU Leuven als vrijwillig wetenschappelijk medewerker.

Hij bleef tot 2011 actief aan de balie, maar zette nadien zijn advocatenpraktijk stop.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2007 tot 2011 fungeerde Dalle als adviseur van vice-eersteministers Yves Leterme, Jo Vandeurzen en Steven Vanackere.

In december 2011 werd hij directeur van de beleidscel van Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor Staatshervorming en Regie der Gebouwen. Verherstraeten werd in maart 2013 ook bevoegd voor Duurzame Ontwikkeling. Na het ontslag van Verherstraeten per 11 oktober 2014 kwam er een einde aan zijn directeurschap. Vervolgens was hij van 2014 tot 2016 adjunct-kabinetschef van minister van Justitie Koen Geens.

Op 25 mei 2014 nam Dalle voor het eerst deel aan verkiezingen: hij trok de Kamerlijst van CD&V in de kieskring Brussel-Hoofdstad. Hij werd niet verkozen, wat te verwachten viel na de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Hij behaalde met 2.566 stemmen het beste persoonlijke resultaat van alle CD&V-kandidaten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op die verkiezingsdag.

Van maart 2016 tot oktober 2019 stond hij aan het hoofd van Ceder, de studiedienst van CD&V.[1]

In januari 2019 droeg zijn partij hem voor als gecoöpteerd senator ter vervanging van Steven Vanackere,[2] een mandaat dat hij tot in mei 2019 uitoefende. Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 was hij lijsttrekker van de CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement in de kieskring Brussel-Hoofdstad, maar hij raakte niet verkozen.

Op 2 oktober 2019 werd hij Vlaams minister bevoegd voor Brussel, Media en Jeugd in de regering-Jambon. Op 18 mei 2022 werd Benjamin Dalle tevens bevoegd voor Armoedebestrijding[3], nadat Wouter Beke zijn ontslag had ingediend als Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Dalle woont in Laken, is gehuwd met VRT-journaliste Maïté Piessen[4] en heeft drie zonen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • B. DALLE, "Les contrats de partenariat entre le secteur public et les entreprises privées en France. Développements récents", C.D.P.K. 2005, 542-563.
  • B. DALLE, "The Global Aspirations of the Aarhus Convention and the Case of the World Bank", colloquium paper, Viterbo (Italië) juni 2006. (beschikbaar via https://web.archive.org/web/20120512171342/http://www.iilj.org/GAL/ViterboII.asp)
  • J. HOISAETER, B. DALLE en C. HOFFMANN (eds.), Office of the United Nations High Commissioner for Refugees, Measuring protection by numbers, Genève, UNHCR, november 2006. (beschikbaar via https://www.unhcr.org/publ/PUBL/4579701b2.pdf)
  • B. DALLE, "Instruments of a Universal Toolbox or Gadgets of Domestic Administration? The Aarhus Convention and Global Governance", Rivista Trimestrale di Diritto Pubblico 2008, 1-40.
  • B. ALLEMEERSCH, A. ALEN en B. DALLE, "Judicial Independence in Belgium", In: Seibert-Fohr A. (Ed.), Judicial Independence in Transition. Strengthening the Rule of Law in the OSCE Region, Heidelberg, Springer, 2011.
  • B. DALLE, "Overzicht van de communautaire onderhandelingen sinds 2007. Straatje zonder eind of de weg naar verandering?", TBP 2011, 452-485.