Servais Verherstraeten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Servais Verherstraeten
Servais-verherstraeten-1381144012.jpg
Geboren Balen, 29 januari 1960
Kieskring Flag of Antwerp.svg Antwerpen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij CVP / CD&V
Functies
1988 - heden Gemeenteraadslid Mol
1994 - 1995 Schepen Mol
1995 - 2011 Volksvertegenwoordiger
2007 - 2011 Fractievoorzitter Kamer van
Volksvertegenwoordigers
2011 - 2014 Staatssecretaris voor Staats-
hervorming
en Regie der
Gebouwen
2013 - 2014 Staatssecretaris voor Duurzame
Ontwikkeling
2014 - heden Volksvertegenwoordiger[1]
2014 - heden Fractievoorzitter Kamer van
Volksvertegenwoordigers
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Servais Verherstraeten (Balen, 29 januari 1960) is een Belgisch politicus voor de CD&V.

Levensloop[bewerken]

Verherstraeten is opgegroeid in Wezel, vlak bij de zinkfabriek Vieille-Montagne, waar zijn vader en grootvader werkten. De gebeurtenissen uit het toneelstuk en de film Groenten uit Balen van Walter van den Broeck hebben zijn jeugd beïnvloed. Hij doorliep de middelbare school, richting Latijn-Wetenschappen, aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol. Later studeerde hij rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij actief werd bij de Christen Democratische Studenten en het Vlaams Rechtsgenootschap. In 1983 werd hij advocaat aan de balie van Turnhout.

In 1988 speelde de toenmalige CVP in Mol Servais Verherstraeten uit als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen. Als nieuwkomer in de gemeentepolitiek kon hij de partij terug in de meerderheid brengen en werd hij zelf schepen van openbare werken. In 1994 kon hij het positieve verkiezingsresultaat versterken en werd hij ook eerste schepen. Sinds 21 mei 1995 is Verherstraeten ook federaal volksvertegenwoordiger voor de kieskring Antwerpen. In het kader van het debat over het cumulatieverbod voor politici nam hij ontslag uit het schepencollege. Sindsdien bleef hij actief als fractieleider van de CD&V in de Molse gemeenteraad.

Inhoudelijk gingen zijn parlementaire interesses vooral uit naar de commissies Justitie en Grondwet. Hij kreeg bekendheid als lid van de onderzoekscommissies Dutroux-bis, Sabena en Fortis. Verherstraeten was ook pleitbezorger voor belangrijke investeringen in de Kempen, onder meer op het gebied van de spoorwegen en de nucleaire onderzoeksactiviteiten.

Na de verkiezingen van 2007 werd hij fractieleider voor het kartel CD&V/N-VA in de Kamer. Tijdens de regering-Leterme I, de regering-Van Rompuy en de regering-Leterme II trad Verherstraeten in de media frequent op als politiek woordvoerder van zijn partij. Na de verkiezingen van 2010 schreef hij in opdracht van CD&V een analyse van de verkiezingsuitslag onder de titel "Verliezen doen we samen. Opnieuw winnen ook". Uit het rapport van de commissie-Verherstraeten bleek dat CD&V als regeringspartij te veel energie had gestoken in het beheersen van problemen en in het zoeken naar compromissen, maar daardoor de eigen identiteit en partijlijn uit het oog was verloren.

Bij de vorming van de federale regering-Di Rupo was hij samen met partijvoorzitter Wouter Beke onderhandelaar van het sociaaleconomische regeerakkoord. In december 2011 werd hij staatssecretaris voor Staatshervorming en Regie der Gebouwen in de federale regering. Samen met Melchior Wathelet voerde hij het communautaire Vlinderakkoord uit. Als gevolg daarvan werd in juli 2012 de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst. Op 5 maart 2013 werd hij ook bevoegd voor Duurzame Ontwikkeling.

Na de vorming van de regering-Michel I werd hij opnieuw fractieleider van de CD&V.

Hij is gehuwd en heeft twee kinderen.

Deelname aan politieke verkiezingen[bewerken]

 • Gemeenteraad Mol, 9 oktober 1988, lijsttrekker, CVP – verkozen, schepen
 • Gemeenteraad Mol, 9 oktober 1994, lijsttrekker, CVP – verkozen, eerste schepen (tot juni 1995), fractieleider
 • Kamer van Volksvertegenwoordigers, kieskring Turnhout, 21 mei 1995, derde plaats, CVP – verkozen
 • Kamer van Volksvertegenwoordigers, kieskring Mechelen-Turnhout, 13 juni 1999, lijsttrekker, CVP – verkozen
 • Gemeenteraad Mol, 8 oktober 2000, lijstduwer, CVP – verkozen, fractieleider
 • Kamer van Volksvertegenwoordigers, kieskring Antwerpen, 18 mei 2003, tweede plaats, CD&V – verkozen
 • Gemeenteraad Mol, 8 oktober 2006, lijstduwer, CD&V – verkozen, fractieleider
 • Kamer van Volksvertegenwoordigers, kieskring Antwerpen, 10 juni 2007, derde plaats, CD&V/N-VA – verkozen, fractieleider
 • Kamer van Volksvertegenwoordigers, kieskring Antwerpen, 13 juni 2010, tweede plaats, CD&V – verkozen, fractieleider
 • Gemeenteraad Mol, 14 oktober 2012, lijstduwer, CD&V – verkozen, fractieleider
 • Kamer van Volksvertegenwoordigers, kieskring Antwerpen, 25 mei 2014, eerste plaats, CD&V[2]
 • Gemeenteraad Mol, 14 oktober 2018, mede-lijstduwer, CD&V - verkozen, fractieleider

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Steven Vanackere
Didier Reynders
Staatssecretaris voor Staatshervorming
2011-2014
Staatssecretaris voor Regie der Gebouwen
2011-2014
Opvolger:
Jan Jambon
Voorganger:
Steven Vanackere
Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling
2013-2014
Opvolger:
Marie-Christine Marghem
Partijvoorzitters:August de Schryver · François-Xavier van der Straten-Waillet · Théo Lefèvre · Jos De Saeger · Robert Vandekerckhove · Wilfried Martens · Leo Tindemans · Frank Swaelen · Herman Van Rompuy · Johan Van Hecke · Marc Van Peel · Stefaan De Clerck · Yves Leterme · Jo Vandeurzen · Marianne Thyssen · Wouter Beke
Premiers na 1945:Gaston Eyskens · Jean Duvieusart (PSC) · Joseph Pholien (PSC) · Jean Van Houtte · Théo Lefèvre · Pierre Harmel (PSC) · Paul Vanden Boeynants (PSC) · Leo Tindemans · Wilfried Martens · Mark Eyskens · Jean-Luc Dehaene · Yves Leterme · Herman Van Rompuy
Vlaamse ministers-presidenten:Gaston Geens · Luc Van den Brande · Yves Leterme · Kris Peeters
Fractievoorzitters:Kamer: Servais Verherstraeten · Senaat: Steven Vanackere · Vlaams Parlement: Koen Van den Heuvel · Brussels Hoofdstedelijk Parlement: Paul Delva · Europees Parlement: Ivo Belet (voor de EVP)
Ministers en staatssecretarissen:Federale regering: Kris Peeters · Koen Geens · Pieter De Crem
Vlaamse regering: Hilde Crevits · Jo Vandeurzen · Joke Schauvliege
Brusselse Hoofdstedelijke Regering: Bianca Debaets
Voorgangers:Katholieke Partij · Christene Volkspartij · Katholiek Verbond van België · Katholieke Vlaamse Volkspartij (KVV) · Katholiek Blok · Christelijke Volkspartij (CVP)
Nevenorganisaties:JONGCD&V · Vrouw & Maatschappij · CD&V-senioren · CEDER
Zusterpartijen:Centre démocrate humaniste (cdH) · Christlich Soziale Partei (CSP) · Europese Volkspartij (EVP) · Christendemocratische Internationale (CDI)
Standen:Beweging.net · Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) · Boerenbond
Christelijke zuil:Katholieke Kerk in België · Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) · Christelijke Mutualiteiten (CM) · Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) · Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ) · Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) · Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) · Open, Kristelijk, Respectvol en Actief (OKRA) · Familiehulp · Wit-Gele Kruis · Caritas · Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) · Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO) · Scouts en Gidsen Vlaanderen · Chiro · Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke Studenten Actie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd (KSJ-KSA-VKSJ) · Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) · Landelijke Gilden · Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV) · Sporta · Davidsfonds · Pasar · Wereldsolidariteit (WS) · Broederlijk Delen · Groep Arco