Kerstnachtdienst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kerstnachtdienst is de liturgie die op kerstavond, de avond van 24 december en/of de nacht die erop volgt, wordt gevierd ter ere van de geboorte van Jezus Christus. In protestante kerken zal vooral kerstnachtdienst gebruikt worden. In katholieke kerken wordt veelal gesproken over de kerstnachtmis

Indien de dienst enkel op de avond plaatsvindt, heet zij ook wel een kerstavonddienst. Ook wordt wel zowel een kerstavonddienst als een kerstnachtdienst afzonderlijk gevierd. In de katholieke traditie wordt een middernachtmis gevierd. Kerstavond luidt het begin in van het kerstfeest.

Al is elke christelijke kerkdienst open voor iedereen, de kerstnachtdienst en de dienst op de eerste kerstdag, 25 december, staan doorgaans extra open voor gasten. Veel mensen zijn niet gewend om door het jaar heen naar de kerk te gaan, maar willen wel de kerst in een kerk vieren. Om deze reden wordt een korte preek tijdens de dienst vaak afgestemd op mensen die weinig van het evangelie weten. Verder zijn kerken tijdens kerstnachtdiensten veelal ook voller dan tijdens gewone zondagochtenddiensten.

Vaak worden speciale koren uitgenodigd om kerstliederen te zingen tijdens kerstnachtdiensten. Voor alle kerkdiensten tijdens de kerst geldt, dat kerstliederen gezongen worden. Traditionele christelijke kerstliederen zijn onder andere "Stille Nacht", "De herdertjes lagen bij nachte", "Ere zij God", "Er is een kindeke geboren op aard" en "Komt allen tezamen".