Jan Benninga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gemeentehuis Loppersum
Gemeentehuis Stedum

Jan Benninga (Siddeburen, 9 mei 1894 - Loppersum, 9 november 1970) was een Nederlandse architect en wegenbouwer. Hij was met name werkzaam in de provincie Groningen, waar hij verschillende gemeentehuizen ontwierp.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Benninga, een boerenzoon die opgroeide in Meedhuizen, ging in Appingedam naar de Ambachtsschool. Daarna trad hij in dienst bij een timmerman, terwijl hij in de avonduren via de PBNA een schriftelijke cursus elektrotechniek volgde. In 1918 behaalde hij een diploma. Benninga ging toen eerst in de leer bij de Zuidhornster architect Klaas Siekman Azn. (1878-1958) en werkte vervolgens bij de Noord Nederlandse wegenbouw Maatschappij (Nedam). In 1922 werd hij aangesteld als directeur gemeentewerken van de gemeenten Loppersum, Stedum, 't Zandt en Nieuwolda. In die functie ontwierp hij de (voormalige) gemeentehuizen van Loppersum (1925), Stedum (1926) en Nieuwolda (1929) en was hij betrokken bij het onderhoud van de wegen in die gemeenten. Daarnaast ontwierp Benninga het gemeentehuis van Eenrum (1930).

Sinds 1927 was Benninga ook technisch directeur van de Noord Nederlandsche Wegenbouw, een in Harlingen gevestigd bedrijf dat in Loppersum een bijkantoor had. Nevenvestiging in Nijverdal. Rond 1930 richtte hij bovendien met zijn plaatsgenoot Tamme van Hoorn (1886-1948) het architectenbureau Benninga en Van Hoorn op. Samen ontwierpen ze onder meer de boerderij Nieuw Voorwerk in Westeremden, tegenwoordig een rijksmonument. Na Van Hoorns overlijden zette hij het kantoor alleen voort onder de naam Architectenbureau Benninga. Hij bleef tot op hoge leeftijd actief, onder andere voor strokartonfabriek De Eendracht in Appingedam, waar hij eveneens jarenlang architect was. Benninga is in november 1970 op 76-jarige leeftijd te Loppersum overleden.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]