Rombout Verhulst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Praalgraf voor Willem van Lyere en Maria van Reygersberch

Rombout Verhulst (Mechelen, 15 januari 1624 - Den Haag, begraven 27 november 1698) was een barok beeldhouwer en tekenaar van Vlaamse afkomst die het grootste deel van zijn leven in de Republiek der Nederlanden werkte.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Rombout Verhulst studeerde in zijn geboorteplaats Mechelen bij de beeldhouwers Rombout Verstappen, Frans van Loo en misschien ook Lucas Faydherbe.[1] Het wordt aangenomen dat hij tussen 1646 en 1654 een reis naar Italië maakte.[2] In 1654 verhuisde hij naar Amsterdam waar hij onder de Vlaamse beeldhouwer Artus Quellinus aan de decoratie van het nieuwe Stadhuis werkte. Zijn zelfstandige positie onder de medewerkers van Quellinus blijkt uit het feit dat hij als enige enkele werken in dit project signeerde. Rond 1663-64 verhuisde hij naar Leiden waar hij diverse opdrachten uitvoerde voor stedelijke gebouwen. Hij kreeg er ook zijn eerste grote opdrachten voor grafmonumenten. In 1664 vestigde hij zich in Den Haag,[2] waar hij in 1668 lid werd van het gilde.

Hij was de leermeester van Jan Blommendael en Jan Ebbelaer.[2]

Buste van Jacob van Reygersbergh

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Rombout Verhulst is vooral bekend door zijn vele grafmonumenten, maar hij vervaardigde ook portretbustes, tuinbeelden en kleinschalige ivoorsnijwerken. Een van zijn beste portretbustes is die van Jacob van Reygersbergh uit 1671 in het Getty Museum in Los Angeles. Zijn hoofdwerk is wel het praalgraf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Hoewel Verhulsts stijl aan Artus Quellinus schatplichtig was, heeft Verhulst niet volledig Quellinus' classicistische neigingen overgenomen. Zijn oeuvre is met meer warmte opgevat en met een grotere verfijning uitgevoerd en vertoont gelijkenis met dat van Antwerpse beeldhouwers uit de kring van Rubens, waaronder Hans van Mildert en Lucas Faydherbe.[1]

Werken van Rombout Verhulst[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Cynthia Lawrence. "Verhulst, Rombout." Grove Art Online. Oxford Art Online. Oxford University Press. Web. 25 Dec. 2013.
  2. a b c Biografische gegevens bij het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis