Artus Quellinus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portret van Artus Quellinus de Oude naar een schilderij van Erasmus Quellinus (1662).
Mercurius

Artus Quellinus de Oude (Antwerpen, 30 augustus 1609 - aldaar, 23 augustus 1668) was een Zuid-Nederlandse beeldhouwer, ook wel bekend onder de naam Artus Quellijn (of Artus I Quellien).

Artus Quellinus was een vooraanstaande beeldhouwer in de Nederlanden van de zeventiende eeuw. Hij was de zoon van beeldhouwer Erasmus Quellinus I en de oom van Artus Quellinus de Jonge (Artus II Quellien; 1625–1700) en Arnold (1653-1686), die eveneens beeldhouwer werden.

Quellinus maakte een studiereis naar Rome, waar hij onder de indruk raakte van de classicistische barok van Frans Duquesnoy. Na zijn terugkeer in Antwerpen (1640) raakte hij ook beïnvloed door de stijl van Peter Paul Rubens. Hij werd in 1640-1641 meester in het Antwerpse Sint-Lucasgilde.[1]

Rond 1648 verhuisde Quellinus naar Amsterdam, waar hij zijn grootste opdracht kreeg, de decoratie van het nieuwe stadhuis op de Dam, waaraan hij vanaf 1650 veertien jaar lang werkte. Hij leverde de ontwerpen, maar de sculpturen voor dat gebouw zijn grotendeels uitgevoerd door zijn medewerkers, waaronder Rombout Verhulst. Hij assisteerde zijn buren aan de Keizersgracht, de gebroeders Hemony bij het versieren van hun carillons. Jurriaen Ovens verstrekte hem de opdracht tot een grafmonument voor Frederik III van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. Zijn broer reisde naar Schleswig om de onderhandelingen te voeren.

Christina I van Zweden was een groot liefhebber van het werk van Quellinus. Zij schonk hem haar portret.[2]

Werken van Artus Quellinus[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rijksmuseum in Amsterdam beheert de grootste collectie werken van Quellinus.[3]

Enkele werken van Quellinus

Het voornaamste beeldhouwwerk in het Paleis op de Dam bevindt zich in de Vierschaar. De twee paren kariatiden in de vorm van misdadige vrouwen zijn eigenhandig werk van Artus Quellinus. In de galerijen zijn de beelden van Cybele, Saturnus en Mars ook aan hem toe te schrijven. Ook het terracotta beeld Apollo en Python bevindt zich in het paleis.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sint-Paulus-Info. Wetenschappelijk tijdschrift van de Sint-Paulusvrienden. Bouwstoffen voor de geschiedenis van de Antwerpse Sint-Pauluskerk. 72 nummers (1982 tot 2009).
  • Sirjacobs Raymond. Antwerpen Sint-Pauluskerk en Schatkamer. Vijftig hoogtepunten (2008).
  • Sirjacobs Raymond. Sint-Pauluskerk Antwerpen. Historische Gids (tweede volledig herwerkte druk 2001).
Zie de categorie Artus Quellinus I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.