Heiligerlee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heiligerlee
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Heiligerlee
Heiligerlee
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Oldambt
Coördinaten 53° 9′ NB, 7° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,34 km²
Inwoners (2008) 1440 (615,4 inw/km²)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Heiligerlee (Gronings: Kloosterholt) is een streekdorp in de gemeente Oldambt van de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt volgens gegevens van het CBS 1.440 inwoners (2008).

Voorzieningen[bewerken]

Heiligerlee is een typisch forensendorp. De voorzieningen bestaan uit twee basisscholen en een peuterspeelzaal, dorpskroeg De Gieterij, een steunstee, sportpark De Hoogte met een multifunctioneel centrum, speeltuin, twee musea en nog een paar winkels. De inwoners winkelen vooral in de nabijgelegen plaatsen Winschoten en Scheemda. Er zijn een aantal kleine bedrijfjes in het dorp, maar de meeste inwoners werken in plaatsen in de omgeving. Het dorp telt een groot aantal verenigingen, waarvan voetbalvereniging V.V. Heiligerlee, opgericht in 1928, de bekendste is.

Geografie[bewerken]

Heiligerlee is van oudsher een dorp met lintbebouwing en ligt op een van de hoogste toppen, garsten, van het Schiereiland van Winschoten. Verderop liggen er nog twee garsten bij Napels en Westerlee. Ten noorden van het dorp stroomt het Winschoterdiep in de nieuwe loop. Tot de jaren '50 lag het Winschoterdiep in de oude loop ten zuiden van het dorp. Sindsdien is de oude loop bijna volledig gedempt. De oude Trekweg verwijst nog naar de ligging van de oude loop. Ten westen van Heiligerlee ligt Eexta-Scheemda, naar het zuiden liggen Napels en Tranendal en het oosten het Winschoten, waar vroeger de buurtschap Bovenburen lag. Tussen Winschoten en Heiligerlee ligt de nu ingebouwde buurt Hessenbril.

Vroeger behoorde Heiligerlee met Westerlee en Winschoten tot het Reiderland, maar na de overstromingen door de Dollard werd dit gebied ten oosten van de Tjamme voortaan tot het Oldambt gerekend.

Heiligerlee ligt in de agglomeratie van Winschoten. De A7 ligt ten noorden van het dorp. Onder andere buslijnen 13 Winschoten-Veendam en 119 Winschoten-Delfzijl doen het dorp aan.

Geschiedenis[bewerken]

Naam[bewerken]

Heiligerlee werd rond 1300 Asterlo genoemd, later Oosterlee, en lag tussen de gehuchten Kloosterholt (Winsewida) en Westerlee. De naam Kloosterholt komt van het klooster dat er werd gebouwd en vormde van de 19e tot het begin van de 20e eeuw een apart dorp. De naam leeft voort als de Groningse benaming van de plaats.

De herkomst van de naam Heiligerlee is onbekend en er zijn dan ook vele verklaringen in omloop. Volgens een theorie verwijst de uitgang -lee naar het rivier(tje) of lee Rensel ten zuiden van het klooster. Een andere verklaring is dat lee de benaming is van een zandrug: het Schiereiland van Winschoten. Heilig zou komen van hill naar de oude benaming Hilligerlee, die het dorp voor 1800 had. Hilligerlee zou volgens een verklaring zijn afgeleid van hill en verwijzen naar een heuvel of hoge zandgrond. Volgens een andere verklaring komt Hilligerlee echter van hillig en betekent het kerkplaats van het klooster.

In het verleden zijn er nog vele andere verklaringen geweest. Ter Laan stelde (1954) lee gelijk aan bos, maar schrijft weer over Ter Heiliger Lee; "op de heilige heuvel". Rond 1900 werden nog weer andere verklaringen opgevoerd. Zo schreef J. Bergsma in 1884 "De naam Heiligerlee beteekent waarschijnlijk graf van mon­niken.", daarbij vergetend dat er geen monniken, maar nonnen woonden. Volgens Noordbroeker A. J. Smith moest lee worden gelezen als lei of leite, wat volgens hem respectievelijk luw en luwte betekende. Heiligerlee werd daarmee door hem verklaard als "woonplaats in de luwte van de bomen". De Duitse schrijver Gustav Frenssen, later met verkeerde sympathieën, tenslotte sprak destijds van Hilligenlei in de betekenis "heilige land".[1]

Klooster[bewerken]

Omstreeks 1231 werd hier door abt Herderik van het Schildwolder klooster Gratia Sanctae Mariae een nonnenklooster gesticht, dat volgens Westendorp Mons Sinaï (Berg Sinaï) heette. De beide kloosters behoorden tot de orde van de Premonstratenzers. Het nonnenklooster was gewijd aan de populaire heilige Catharina van Alexandrië. Herderik stuurde er zijn voorname tante Etelsedis heen en stelde plebaan Liudwardus van Schildwolde aan als prior. In 1288 woonden er 180 nonnen. Het klooster had twee voorwerken; Die Smacht bij Westerlee en Grangsheerd bij Zuidbroek. De kerk van Westerlee werd ook door het klooster gesticht.

Slagen bij Heiligerlee[bewerken]

In 1536 vond de Eerste slag bij Heiligerlee plaats toen troepen van Karel van Gelre werden verslagen door die van keizer Karel V. Hierdoor kreeg Karel V de zeggenschap over Groningen. In zijn positie van keizer van het Heilige Roomse Rijk maakte hij zichzelf tot heer van Groningen. Na hem volgde Filips II, die tevens koning van Spanje was.

Heiligerlee is echter vooral bekend geworden als de plaats waar in 1568, in het eerste jaar van de Nederlandse opstand, een veldslag plaatsvond tussen Nederlanders en Spanjaarden. Het was niet de eerste slag, die hier werd uitgevochten, maar het is vooral deze slag, die in Nederland bekend is als de slag bij Heiligerlee. Een leger onder leiding van Lodewijk en Adolf van Nassau had getracht een aanval te doen op de stad Groningen, maar ver voor het beleg kon plaatsvinden moesten ze zich terugtrekken. Achterna gezeten door Spaanse troepen kwam het uiteindelijk eerst bij Heiligerlee, waar bij drie garsten een Staatse hinderlaag was gelegd, tot een treffen. Het staatse legertje van enkele honderden militairen versloeg tijdens de slag een katholiek-Spaans leger van 1700 militairen, maar politiek werd er geen munt uit geslagen. Graaf Adolf sneuvelde in de slag, evenals Jan van Ligne (ca. 1525-1568), Graaf van Aremberg. Aremberg was behalve stadhouder van onder meer Groningen ook heer van Wedde en Westerwolde. Het leger van Lodewijk en Adolf van Nassau bestond voornamelijk uit eigen Duitse troepen en huurlingen. Een belangrijke rol speelden de Waalse huurlingen, die als scherpschutters de Spaanse troepen in de hinderlaag onder vuur namen. De exacte plaats van de slag is niet bekend, maar ten zuiden van het huidige Heiligerlee ligt een plaats met de naam Tranendal.

Tijdens de slag bij Heiligerlee was Stephanus Vos de prior van het klooster. De kloostergebouwen werden tijdens de slag gebruikt voor het verzorgen van de gewonden. In de kloosterkerk werden de lichamen van Jan van Ligne en Adolf van Nassau opgebaard. Van Ligne werd er ook begraven. Op de vlucht werd het klooster door de troepen van graaf Lodewijk in brand gestoken. De daaropvolgende Slag bij Jemmingen (nu het Duitse Jemgum), werd door de troepen van graaf Lodewijk verloren. Graaf Lodewijk kon zich ternauwernood redden door de Eems over te zwemmen.

Ter gelegenheid van de 444e verjaardag van de (tweede) Slag bij Heiligerlee werd deze nagespeeld tijdens het Hemelvaartsweekend 2012. Van 18 t/m 20 mei werd het bivak opgeslagen te Heiligerlee, met live-muziek, toneel, een historische markt en de re-enactment van de Slag.

Einde van het klooster en inval uit Lingen[bewerken]

In 1583 werd het klooster veroverd door de staatse bevelhebber Hindrick Karsgens, maar hij werd daarop aangevallen door Spaanse troepen onder leiding van Hans Spirata en moest zich overgeven. In 1594 werd het klooster met de reductie genationaliseerd door Stad en Lande, die in 1597 de kloostergebouwen liet verkopen. Rond 1600 werd daarop de Oldambtster boerderij De Hoogte op deze plek gebouwd. In 1603 werd de gastkamer van het klooster afgebroken. In 1618 kreeg de stad Groningen het corpus (landerijen in eigen gebruik) van het klooster en de De Ommelanden de overige kloostergebieden. Hiertoe behoorde een geschatte 1780 daaimt (jukken; halve hectare) land. Op een stuk veengebied dat aan De Ommelanden was toegewezen, verrees later het dorp Ommelanderwijk.

In 1624 werden het Oldambt en Westerwolde aangevallen door een Spaans leger onder leiding van gouverneur Lucas Cayro van Lingen en overste Gauchier. Dit leger was bijeengebracht uit Grol, Lingen en Oldenzaal en eiste brandschatting van Winschoten, Heiligerlee, Scheemda, Eexta, Noordbroek en Slochteren. Omdat hier niet snel genoeg naar de invallers aan voldaan werd, werden deze dorpen in brand gestoken, waarbij ook de nog resterende kloostergebouwen van Heiligerlee afbrandden. De staatse bevelhebber Stakenbroeck verdreef met zijn ruiters de Lingers het land uit, maar niet voordat deze een grote hoeveelheid vee en geld hadden buitgemaakt.

De veengebieden en bossen van het klooster werden in de resterende 17e eeuw en met name in de 18e eeuw verkocht door een kloosterfonds. In 1711 had dit fonds nog steeds kloostergoederen in Heiligerlee en Westerlee ter grootte van 1248 deimt aan veen- en kleigebieden. Tussen 1765 en 1767 werden 1170 daaimt verkocht. In 1839 waren er nog restanten zichtbaar van een zeer dikke kloostermuur, die vervolgens echter is uitgegraven. In de 20e eeuw zijn de vroegere grachten van het klooster gereconstrueerd. Het kloosterterrein vormt sindsdien onderdeel van natuurgebied De Hoogte.

Overige geschiedenis[bewerken]

Heligerlee (tot ongeveer 1800 Hiligerlee) bleef lang een kleine buurtschap naast Westerlee en Kloosterholt. In de 19e eeuw werd het meest westelijke deel van Heiligerlee, ter hoogte van Bikkershorn, onderdeel van Westerlee. In de 19e eeuw ontstond er enige bedrijvigheid bij Heiligerlee, waaronder twee steenfabrieken en een klokkengieterij (1862). In 1853 werd een openbare basisschool ('Heiligerlee') gesticht in het dorp, gevolgd door een christelijke basisschool ('Mons Sinaï') in 1920. Met de groei van het dorp ontstond ook een winkelbestand.

Door de tegenstellingen tussen de boeren uit Westerlee en de arbeiders uit Heiligerlee en de aanleg van de spoorlijn Groningen - Nieuweschans tussen Heiligerlee en Westerlee door, raakten beide dorpen van elkaar gescheiden. Waar Heiligerlee langzaam vastgroeide aan Winschoten, is Westerlee altijd een vrijliggend dorp gebleven.

Begin 20e eeuw werden Heiligerlee en Kloosterholt samengevoegd tot één dorp. Kenmerkende straten van het oude Kloosterholt zijn de oude Hoethslaan en de Kloosterlaan nabij het klooster, waar vroeger boerderijen stonden. In 1919 kreeg Heiligerlee een aansluiting op de Stoomtramweg-Maatschappij Oostelijk Groningen, die in de jaren 1930 werd vervangen door een busdienst, maar in de Tweede Wereldoorlog toch weer enige tijd ging rijden. In 1948 werd het spoor opgebroken.

Na de Tweede Wereldoorlog heerste er grote woningnood en kwam een uitbreidingsplan tot stand met in de jaren 1950 en 1960 woningen in gridstructuur langs de Vendelstraat, Nassaulaan, Graaf Adolfstraat en Juliana van Stolbergstraat. Na de aanleg van het nieuwe Winschoterdiep ten noorden van het dorp in de jaren 1950 werd de oude loop binnen enkele decennia gedempt omdat het was veranderd in een open riool. Het dorp kende toen nog geen riolering. In de jaren 1970 werd het dorp iets losser en met meer woningvariatie uitgebreid door middel van het Singelgebied rond de Esdorplaan en de Singellaan. In de jaren 1980 vond met name inbreiding plaats, onder andere aan de Hoeths- en Kloosterlaan. In de jaren 1990 vond weer enige uitbreiding plaats met ongeveer 50 woningen in de Kloosterhorn, waardoor het dorp aan Winschoten vastgroeide. In de toekomst wil men de scheiding tussen beide plaatsen meer benadrukken aan de entree.

Bevolkingsontwikkeling
1869 1879 1889 1899 1909 1920 1930 1947 1971 1995 2001 2005 2010
607 564¹ 716¹ 734¹ 808¹ 885 982 1007 1140 1370 1450 1460 1435
Data afkomstig van volkstellingen.nl & CBS.
¹inc. Westerlee
Graaf Adolfmonument

Monument[bewerken]

Het meest gefotografeerde object van het dorp is ongetwijfeld het Graaf Adolfmonument. Dit nationale monument ter nagedachtenis aan de slag bij Heiligerlee werd tussen 1868 en 1872 gebouwd met ingezameld geld en werd in 1873 onthuld door koning Willem III. Het monument vormde de vervanging voor een eerder in 1826 geplaatste vijf meter hoge gedenknaald. Het beeld toont een dodelijk gewonde graaf Adolf met in zijn hand een vaandel met daarop de tekst Recuperare Aut Mori ('herwinnen of sterven'). De graaf wordt ondersteund door een wraakzuchtig kijkende Nederlandse maagd met een zwaard. Op de achtergrond staat de Nederlandse leeuw met zijn poot op een oorkonde die staat voor de Nederlandse privileges, waarmee wordt uitgedrukt 'Wat in de klauwen van de leeuw is, ontrukt hem geen mens'. De leeuw heeft zijn blik gericht naar het zuiden, waar vandaan de Spanjaarden kwamen. Het beeld werd tot eind jaren 1960 omringd door grind en een gietijzeren hek en bevindt zich in het gelijknamige Graaf Adolfpark, dat onderdeel vormt van het natuurgebiedje De Hoogte. Tot in de eerste helft van de twintigste eeuw stond ook een wachterswoning bij het monument. Nabij het monument werd bij de plaatsing in de jaren 1870 een zwarte populier geplant, die tegenwoordig met een stamomvang van vijf meter tot de dikste bomen van de provincie Groningen behoort.

Kerkje Graaf Adolf stichting (1876)

Gebouwen[bewerken]

In 1876 werd het kerkje Graaf Adolf Stichting gebouwd als hervormde evangelisatie met resterende bijeengebrachte gelden van het monument ter nagedachtenis aan de slag bij Heiligerlee. In 1901 schonk Van Bergen een torentje en luidklok aan de kerk. In 1960 werd een orgeltje (uit ongeveer 1905) geplaatst, dat in 1995 is vervangen door een nieuw orgel. Het gebouw behoort nu aan de hervormde PKN-gemeente Westerlee-Heiligerlee.

In 1795 werd in Midwolda de klokkengieterij van de gebroeders Van Bergen opgericht, die in 1862 verhuisde naar Heiligerlee en daar verder ging onder de naam Sint-Paulinus. Van Bergen maakte daarnaast ook brandweerspuiten, machines en motoren en vanaf 1923 ook carillons. Na ruzie keerden twee broers van oprichter Van Bergen terug naar Midwolda en richtten daar klokkengieterij Concordia op (gesloten in 1970). Van Bergen ging failliet in 1980 en haar fabriek werd vervolgens tussen 1985 en 1987 gerestaureerd om haar deuren te heropenen als het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee. De klokkengieterij maakte ook in 1987 een doorstart onder leiding van Simon M. Laudy, vanaf 1992 onder de naam Klokkengieterij Heiligerlee. Na onenigheid over het gevoerde beleid vertrok Laudy in 1996 naar Beerta, waar hij de Klokken- en Kunstgieterij Reiderland oprichtte, die hij later verplaatste naar een loods in Finsterwolde.

In 1996 werd tegenover de vroegere klokkengieterij Museum Slag Bij Heiligerlee geopend. Begin 21e eeuw liepen de bezoekersaantallen van beide musea steeds verder terug. Tussen 2010 en 2012 werden beide musea gemoderniseerd en werd het klokkengieterijmuseum uitgebreid.

Klokkengieterijmuseum Heiligerlee

Ten noorden van Heiligerlee, nabij Eextahaven, is een molenmakerij gevestigd met daarbij een kleine korenmolen, Het Oldambt. In Heiligerlee zelf stond reeds voor 1568 een roggemolen (standerdmolen), die in 1781 echter werd afgebroken. Mogelijk hield dit verband met de overgang van de boeren van granen naar aardappelen vanaf midden 18e eeuw. Ten noorden van Heiligerlee stond vanaf 1878 een poldermolen ter bemaling van de Zesboerenpolder. In 1906 brandde deze molen echter af en werd vervangen door een gemaal. De Zesboerenpolder verdween door de aanleg van het nieuwe Winschoterdiep in de jaren 1950.

Langs het oude Winschoterdiep werd in de 19e eeuw steenfabriek 'De Concurrent' van J.E. Smid gebouwd en ten westen daarvan nog een andere steenfabriek. De tweede steenfabriek sloot haar deuren in 1917, 'De Concurrent' in 1968.

Zoutwinning[bewerken]

In 1952 werd door KNZ een begin gemaakt met de zoutwinning (pekel) uit een zoutdiapier uit de Zechsteinformatie in de ondergrond. In 1954 werd een winvergunning verkregen voor dit boorterein Adolf van Nassau op de grens van Heiligerlee en Winschoten langs de Tranendallaan. Het zout wordt sindsdien vervoerd per pijpleiding naar de eveneens in 1954 gestichte sodafabriek van KNZ. Via diverse fusies werd KNZ in 1969 onderdeel van AkzoNobel. In 1967 werd de concessie Uitbreiding Adolf van Nassau bij Zuidwending in gebruik genomen. De 13 boringslocaties (A tot M) liggen in en ten oosten en zuidoosten van Tranendal.

Geboren[bewerken]

  • Tjapko van Bergen (1903-1944), olympisch roeier, mede-eigenaar klokkengieterij en fascist
  • Aijolt Kloosterboer (1915-2015), burgemeester van Warffum en herenboer van De Hoogte in Heiligerlee

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)