Nieuw-Beerta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw-Beerta
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw-Beerta
Nieuw-Beerta
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Oldambt
Coördinaten 53° 11′ NB, 7° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,38 km²
Inwoners (2008) 130
Foto's
Zicht op Nieuw Beerta vanaf het zuidoosten (anno 2011)
Zicht op Nieuw Beerta vanaf het zuidoosten (anno 2011)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Beerta, vroeger Beertsterhamrik (Gronings: Nij Beerte, Beetsterhammerk) is een dorp in de gemeente Oldambt van de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt volgens gegevens van het CBS 130 inwoners (2008).

Het dorp ligt ten noordoosten van Beerta, ten westen van Bad Nieuweschans. Het is een langgerekt streekdorp met kapitale boerderijen. In de dorpskern staan de arbeiderswoningen. Het dorp is beschermd dorpsgezicht. In het dorp is een automatisch weerstation actief van het KNMI.

Ingang naar de hamer en sikkellaan vanaf de weg tussen Beerta en Nieuw-Beerta, een merkteken van de historische aanhang van het communisme in deze streek.

Nieuw-Beerta is ontstaan in de zeventiende eeuw nadat de Schanskerdijk werd aangelegd en de streek vanuit Beerta werd ingepolderd. In de directe omgeving van het huidige dorp lagen vermoedelijk de nederzettingen Houwingahof en Wynedaham, later de buurtschap Stocksterhorn. In 1665 werd een nieuwe kerk gebouwd. Het dorp werd een zelfstandige kerkelijke gemeente, maar het beheer over de kerkelijke goederen bleef tot 1680 gemeenschappelijk met Beerta. De eerste kerk werd al snel bouwvallig en werd in 1696 vernieuwd. De huidige kerk dateert uit 1856.

1rightarrow blue.svg Zie Kerk van Nieuw-Beerta voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het dorp had al langer een eigen school. In 1663 kregen de ingezetenen van de hoge Beersterhamricken ende Ulsda toestemming een korenmolen te bouwen, omdat de bestaande molen in Beerta het werk niet aankon.

De bloeitijd van het dorp ligt in de midden van de negentiende eeuw. De fraaiste boerderijen dateren uit die periode. Vanaf het eind van de negentiende eeuw treedt het verval in, in eerste instantie gaat dat gepaard met een felle strijd tussen landarbeiders en boeren. Het socialisme en later het communisme heeft een grote aantrekkingskracht op de landarbeiders. De Hamer en Sikkellaan, die loopt ten westen van Nieuw-Beerta naar Kostverloren, is een van de bekendste herinneringen aan deze tijd.

De voortgaande mechanisatie zorgt echter uiteindelijk voor een grote uitstoot van personeel in de landbouw. Omdat het dorp geen alternatieven biedt trekt een groot deel van de arbeiders weg uit de streek.

Sport en recreatie[bewerken]

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Friese Kustpad geheten.

Geboren in Nieuw-Beerta[bewerken]

Zie ook[bewerken]


Beluister

(info)