Oostwolderhamrik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oostwolderhamrik
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Oostwolderhamrik
Oostwolderhamrik
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Oldambt
Coördinaten 53° 15′ NB, 7° 1′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beluister

(info)

Oostwolderhamrik is een buurt in de gemeente Oldambt in de Nederlandse provincie Groningen.

De buurt ligt aan de weg van Nieuwolda naar Woldendorp, even ten oosten van de buurtschap Nieuwolda-Oost, op de driesprong vanwaar de Langeweg in vrijwel kaarsrechte lijn naar het Oldambtster dorp Oostwold loopt. Het woord -hamrik verwijst naar het hamrik, het buitengebied, van Oostwold.

De buurt ligt bij een van de oudste dijken die na het ontstaan van de Dollard werden aangelegd om het verdronken land terug te winnen.

Corenswold[bewerken]

Corenswold, Corenswoldt of Kornswoldt is de naam van een plaats die ten noordoosten van Oostwolderhamrik moet hebben gelegen. De buurtschap wordt genoemd in onder meer 1554, 1599 en 1630. De naam lijkt te wijzen op een middeleeuwse veenontginningsnederzetting, die in de Dollard is verdronken. Hij hangt mogelijk samen met de verdwenen nederzetting Menterwolde. In de vroegere verkaveling lag ten noorden van Oostwolderhamrik een afgezonderd blok met opstrekkende percelen. Ook waren hier enkele lage wierden te vinden die bij de ruilverkaveling zijn geëgaliseerd. Een ervan was de Brorß Bult ('broedersbult'), die aansloot bij het kloosterbezit van Termunten. Corenswold was geen zelfstandig kerkdorp. Mogelijk viel het -net als later Oostwolderhamrik- onder het Oostwold. De bewoners zijn misschien uitgeweken naar De Heemen

Zie ook[bewerken]