De Lethe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Lethe
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Lethe
De Lethe
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Bellingwedde
Coördinaten 53° 7′ NB, 7° 11′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Lethe (Gronings:Laite) is een buurt in de gemeente Westerwolde in het oosten van de provincie Groningen. De buurt ligt ten oosten van Bellingwolde, tussen het B.L. Tijdenskanaal en de grens met Duitsland. Het gehucht wordt tegenwoordig omgeven door een natuurgebied. Het is genoemd naar de waterloop Lethe, Moersloot, Hoholtsmaar of Dunebroeker Leetze (1620), in de vijftiende eeuw mogelijk ook Kakomaar genoemd.

De nederzetting In de Liete wordt tenminste in 1692 of 1693 door de predikant Johannes Cypriani voor het eerst vermeld.[1]

Verwant zijn de waternamen De Leest bij Zuidbroek en Oude Leesk bij Delfzijl.

De verdedigingswerken van de Lethe[bewerken]

In de Franse tijd werden er in 1797 twee verdedigingswerken aangelegd: een redoute (een kleine veldschans) en iets noordelijker een redanvormige flèche (een open veldwerk met uitspringende hoeken). Beide schansen waren door middel van een dijk verbonden (de Soldatendijk). In de praktijk zijn deze werken voornamelijk gebruikt bij de bestrijding van smokkelarij in de grensstreek met Duitsland. Toen in 1870 bij Koninklijk Besluit de vestingen in Nederland werden opgeheven verloren ook deze verdedigingswerken hun oorspronkelijke functie. In het kader van een ruilverkavelingsproject zijn in 1984/1985 de oude verdedigingswerken weer zichtbaar gemaakt in het landschap.

De rechthoekige redoute van de Lethe

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]


Beluister

(info)