RRReis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
RRReis
RRReis
Elektrische bus (BYD) van Keolis onder de naam RRReis, april 2021
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Gebied huisstijl De provincies Vlag Flevoland Flevoland, Vlag Gelderland Gelderland en Vlag Overijssel Overijssel
Eigenaar huisstijl De provincies Vlag Flevoland Flevoland, Vlag Gelderland Gelderland en Vlag Overijssel Overijssel
Deelnemende bedrijven Keolis Nederland (2020-heden)
EBS (2022-heden)
Hermes (2022-heden)
Arriva (2023-heden)
Actief 13 december 2020 - heden
Website
Materieel
Treinen Protos en Flirt
Bussen Zie Materieeloverzicht
Exploitatie
Trein Ede-Wageningen - Amersfoort, Keolis Nederland
Bus IJssel-Vecht EBS
Veluwe-Zuid Hermes
Twente Arriva
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Economie

RRReis (uitgesproken als Reis) is een merknaam waaronder verschillende vormen van regionaal openbaar vervoer in de Nederlandse provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel worden geëxploiteerd.

Onder de naam RRReis opereren verschillende vervoersmaatschappijen. De eerste vervoerder was Keolis, die met ingang van 13 december 2020 voor een periode van twee jaar in de regio IJssel-Vecht, ofwel de Veluwe en Midden-Overijssel, ging rijden. In deze regio werd de dienst van Syntus Gelderland en Syntus Overijssel overgenomen, met een vloot van 250 elektrische bussen van BYD Auto.[1]

Sinds 11 december 2022 werd het gebied Veluwe-Zuid van IJssel-Vecht afgesplitst. Veluwe-Zuid omvat enkele buslijnen in de regio Ede en de lijnbundel Apeldoorn - Arnhem. Deze concessie wordt voor vier jaar door Hermes uitgevoerd met een vijftigtal dieselbussen. De concessie IJssel-Vecht ging over naar EBS. Zij hebben het merendeel van de vloot waarmee Keolis in dit gebied reed overgenomen.

Vanaf 10 december 2023 ging RRReis IJssel-Vecht ook aan de slag in Lelystad en het concessiegebied IJsselmond. Daarnaast rijdt Arriva de busdiensten in Twente onder de naam RRReis als onderdeel van de concessie Twente. Hiervoor is een vloot van meer dan 100 elektrische bussen bij Volvo besteld. Ook heeft Keolis Nederland op deze datum de Valleilijn overgenomen en is deze als RRReis gaan uitvoeren, waardoor Keolis Nederland na afwezigheid van een jaar weer terugkeerde voor openbaar vervoer onder de naam RRReis.

Concessies[bewerken | brontekst bewerken]

IJssel-Vecht (2023-2035)[bewerken | brontekst bewerken]

De concessie IJssel-Vecht (2023-2035) omvat een uitgestrekt gebied dat reikt van Steenwijk in het noorden tot aan Apeldoorn in het zuiden en van Hardenberg in het oosten tot aan Zeewolde in het westen. De concessie wordt onder de merknaam RRReis geëxploiteerd, deze werd in 2021 en 2022 door Keolis Nederland door middel van een noodconcessie uitgevoerd. Op 12 april 2022 werd bekend dat EBS definitief de concessie die in december 2022 van start ging heeft gewonnen.[2]

In eerste instantie was het onzeker of de concessie Stadsvervoer Lelystad onderdeel ging uitmaken van de concessie IJssel-Vecht, dit omdat de provincie Flevoland de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer had gedelegeerd aan de gemeente Lelystad. De gemeente Lelystad zag niks in het opgaan van de stadsdienst Lelystad in de concessie IJssel-Vecht. Hierdoor zou namelijk de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer verloren gaan. De gemeente zag liever dat enkele streeklijnen uit IJsselmond worden overgeheveld naar een nieuwe stadsdienst concessie voor Lelystad, zodat een meer samenhangend netwerk kan worden aangeboden. Op 8 mei 2018 besloten de gedeputeerde staten van de provincie Flevoland om de stadsdienst van Lelystad onder te brengen bij de concessie IJssel-Vecht. Wel behield de gemeente Lelystad een zwaarwegende adviserende rol in het stadsvervoer. Een voorwaarde die de gemeente eiste voor het opgaan in de concessie IJssel-Vecht.

Veluwe-Zuid (2023-2026)[bewerken | brontekst bewerken]

De concessie Veluwe-Zuid (2023-2026) omvat de stadsdienst van Ede en omliggende streeklijnen inclusief de lijnbundel tussen Apeldoorn en Arnhem en buurtbussen in de provincie Gelderland. Op 30 augustus 2022 werd bekend dat de noodconcessie Veluwe-Zuid door de provincie Gelderland onderhands aan Hermes werd gegund. De reden hierachter is tweeledig, namelijk dat na afloop van de noodconcessie deze wordt samengevoegd met de concessie Arnhem-Nijmegen en dat deze concessie vanwege de coronacrisis werd verlengd met twee jaar. De lijnen blijven tijdens de overbruggingsperiode onder de merknaam RRReis rijden om verwarring onder reizigers te voorkomen.

Op 21 maart 2023 werd opnieuw een noodconcessie aan Hermes uitgeschreven voor een periode van 1,5 jaar. Dit betekende concreet dat de concessie tot juni 2026 blijft doorlopen.

Twente (2024-2027)[bewerken | brontekst bewerken]

De concessie Twente (2024-2027) omvat al het stads- en streekvervoer in de regio Twente en het oostelijk deel van Salland, inclusief de treinverbinding Zutphen-Hengelo-Oldenzaal in de provincie Overijssel. Het gebied ligt ruwweg tussen de lijn Holten, Rijssen, Hellendoorn, Ommen en de Duitse grens. Het stads- en streekvervoer wordt onder de merknaam RRReis geëxploiteerd. De treindienst tussen Zutphen en Oldenzaal zal onderdeel blijven van Blauwnet. Deze multimodale concessie is een kortdurende opvolger van de concessie Twente ter overbrugging van de periode tot aan de verduurzaming van de treindienst Zutphen-Hengelo-Oldenzaal.

Op 14 december 2021 werd bekend gemaakt dat de provincie Overijssel een kortdurende opvolger van de concessie Twente met een gelijke omvang als de voorganger wilde aanbesteden en dat de eerder geplande concessie Berkel-Dinkel er niet komt. Op deze concessie hebben Arriva en Keolis zich ingeschreven. Op 20 december 2022 werd bekend dat Arriva het beste bod heeft gedaan.

Treindienst Amersfoort - Ede-Wageningen (2024-2036)[bewerken | brontekst bewerken]

De Concessie Treindienst Amersfoort - Ede-Wageningen (2024-2036) is een concessie voor het treinverkeer tussen Ede-Wageningen en Amersfoort in de provincie Gelderland. De concessie wordt geëxploiteerd onder de merknaam RRReis. Op 19 februari 2020 begon de eerste inschrijvingsperiode. Omdat er geen biedingen op deze concessie zijn gekomen is de aanbestedingsprocedure opnieuw gehouden en werd er een noodconcessie van 2 jaar ingesteld. Op 15 september 2022 werd de tweede poging tot een aanbesteding gestart.

Op 18 april 2023 werd bekend dat Keolis de lijn mag gaan exploiteren.

Treindiensten[bewerken | brontekst bewerken]

STR uit Utrecht en uit Amsterdam
BHF 0 Amersfoort Centraal
ABZgr naar Leusden alleen goederen
ABZgl naar Zwolle
SKRZ-Au A28
HST 6 Hoevelaken
SKRZ-Au A30
BS2+lBS2+r
HSTSTR 16 Barneveld Noord
eABZg+leKRZu voormalige lijn naar Nijkerk
STRSTRl naar Apeldoorn
BS2lBS2c3
HST 19 Barneveld Centrum
HST 21 Barneveld Zuid
HST 26 Lunteren
HST 32 Ede Centrum
ABZg+r uit Utrecht
BHF 34 Ede-Wageningen
STR naar Arnhem
 
 
 

Sinds 12 december 2021 is de Valleilijn voorzien van een lijnnummer: RS34. Dit wordt toegepast op beide treinseries.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
31300 RS 34 Sprinter (Keolis) Amersfoort CentraalBarneveld CentrumBarneveld ZuidEde-Wageningen Onderdeel van de formule RRReis.
31400 RS 34 Sprinter (Keolis) Amersfoort CentraalBarneveld CentrumBarneveld Zuid Onderdeel van de formule RRReis.

Tussen Amersfoort en Barneveld Zuid rijden van maandag tot en met zaterdag overdag vier treinen per uur. 's Avonds en op zondag rijden er twee treinen per uur. Tussen Barneveld Zuid en Ede-Wageningen rijden twee treinen per uur.

Onder de merknaam RRReis rijdt Keolis Nederland sinds 10 december 2023[3] de treindienst van Amersfoort via Barneveld naar Ede-Wageningen. Tot en met 9 december was deze treindienst bekend als de Valleilijn, gereden door Connexxion. De treinen van de typen Protos en FLIRT zijn overgenomen en krijgen een volledige revisie en daarmee het uiterlijk van RRReis (HOV-versie die ook op comfortRRReis bussen wordt toegepast, echter zonder voorvoegsel comfort). Tussentijds rijden de treinen met de oude bestickering van Valleilijn, met de toevoeging "Valleilijn wordt RRReis". De oude logo's van de Valleilijn zijn zoveel als mogelijk weggehaald, tot de modernisering zullen de treinen nog rondrijden met het oude uiterlijk. Sinds 8 december 2023 is de omroep in de treinen aangepast en ingesproken door de standaardstem van Keolis.

Tussen Amersfoort en Barneveld Zuid rijden van maandag tot en met zaterdag overdag vier treinen per uur. 's Avonds en op zondag rijden er twee treinen per uur. Tussen Barneveld Zuid en Ede-Wageningen rijden twee treinen per uur.

FLIRT3 in de RRReis kleurstelling
FLIRT3 in de RRReis kleurstelling
Protos in de RRReis kleurstelling
Protos in de RRReis kleurstelling

Busdiensten[bewerken | brontekst bewerken]

RRReis biedt naast de standaard buslijnen de volgende diensten aan:

  • comfortRRReis (luxe busdiensten);
  • snelRRReis (snelle busdiensten);
  • reserveerRRReis (busdiensten die alleen rijden als er gereserveerd is, op een beperkt aantal trajecten);
  • haltetaxiRRReis (deeltaxi op bestelling voor halte-halte vervoer in Gelderland);
  • buurtRRReis (een buurtbusdienst).
  • flexRRReis (deeltaxi op bestelling voor halte-halte vervoer in Hengelo-Zuid en Rijssen-Holten)

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

  • In dienst - Alle voertuigen van een serie zijn in dienst bij de vervoerder.
  • Deels in dienst - Een deel van een serie is in dienst bij de vervoerder.
  • Uit dienst - De hele serie is uit dienst bij de vervoerder.
  • Nog niet in dienst - De serie is nog niet in dienst bij de vervoerder.
Treinmaterieel
Vervoerder Type Bouwjaar Aantal Series Inzet Opmerkingen Afbeelding
Keolis Nederland Protos 2007 5 5031-5035 RS34 Amersfoort - Ede-Wageningen Ex-Connexxion.
Stadler FLIRT 3 2018 2 5038-5039
Busmaterieel
Vervoerder Type Huisstijl Bouwjaar Aantal Series Inzet Opmerkingen Afbeelding
Arriva Volvo 7900 Electric RRReis 2023 104 4891-4994 Twente
Tribus Civitas BuurtRRReis / FlexRRReis 2023 17 6821-6837 Twente Gebaseerd op de Volkswagen Crafter.
VDL Berkhof Ambassador ALE-106 RRReis 2013 6 8654-8659 Twente Reservebussen
BusiNext VDL Citea SLE-129 RRReis 2015 1 816 IJssel-Vecht (lijnen 150 en 612) Ex SWE-Transdev Mälardalen AB Västerås 13701. Rijdt voor EBS
EBS BYD K9UB RRReis 2020 163 2001-2005, 2007-2018, 2020-2025, 2027-2033, 2035-2040, 2042-2045, 2047-2056, 2059-2063, 2065-2067, 2069-2072, 2075-2088, 2090-2094, 2096-2100, 2102-2105, 2107-2131, 2133-2136, 2138-2141, 2143-2147, 2149-2168, 2170, 2172-2181, 2184, 2186-2188 IJssel-Vecht (Stadsdiensten Apeldoorn, Deventer, Harderwijk en streeklijnen) Overgenomen van Keolis. 36 bussen hebben sinds februari 2023 de 27xx-nummering
2020 18 2201-2218 IJssel-Vecht (Stadsdienst Zwolle; hebben een pantograaf op het dak) Overgenomen van Keolis
BYD K9UE (13m) ComfortRRReis 2020 40 2301-2340 IJssel-Vecht
BYD K7 RRReis 2021 13 2401-2413 IJssel-Vecht
Ebusco 3.0 SnelRRReis 2023 31 2501-2531 IJssel-Vecht
Mercedes-Benz CapaCity RRReis 2017 8 2601-2608 IJssel-Vecht Overgenomen van Keolis
BYD K9UB SnelRRReis 2020 36 2701-2736 IJssel-Vecht Ex 2005, 2009, 2011, 2020, 2023, 2032, 2036, 2042, 2044, 2065, 2067, 2079, 2083, 2086, 2090, 2091, 2099, 2102, 2119, 2121, 2123, 2130, 2131, 2145, 2146, 2149, 2150, 2152, 2153, 2156, 2160, 2161, 2162, 2175, 2179 en 2186
VDL Citea LLE-120 RRReis 2013 40 4158-4197 IJssel-Vecht Ex-Syntus Twente
Tribus Civitas BuurtRRReis / RRReis 2022 40 9300-9339 IJssel-Vecht Gebaseerd op de Volkswagen Crafter. 9332 is na een aanrijding gesloopt.
BuurtRRReis 2023 7 9340-9346 IJssel-Vecht Gebaseerd op de Volkswagen Crafter.
Van Kooten Mercedes-Benz Citaro LE SnelRRReis 2014 1 73 IJssel-Vecht Ex-Rettler HSK-TX 540. Rijdt voor EBS.
Hermes VDL Midcity RRReis 2016 1 1057 Veluwe-Zuid Ex-Hermes Zuidoost-Brabant
Iveco Crossway LE 13 RRReis 2017 8 2744, 2745, 2750-2753, 2760, 2761 Veluwe-Zuid Ex-Connexxion Amstelland-Meerlanden
VDL Berkhof Ambassador 200 RRReis 2008 7 3334, 3367, 3373, 3394, 3402, 3404, 3480 Veluwe-Zuid Ex-Hermes Zuidoost-Brabant. De 3367, 3394 en 3404 gingen per 11 december 2022 naar Veluwe-Zuid en kregen de RRReis huisstijl. De 3402 en 3480 volgden in februari 2023 en de 3334 en 3373 een maand later. De 3402 ging in oktober 2023 uit dienst.
RRReis 2008 5 4183, 4214, 4215, 4238, 4249 Veluwe-Zuid Ex-Connexxion Provincie Utrecht.
Solaris Trollino 18 ComfortRRReis 2024 10 5275-5284 Arnhem-Nijmegen (Arnhemse trolleybus)
Iveco Crossway LE 12 RRReis 2014 19 5500-5518 Veluwe-Zuid Ex-OV Regio IJsselmond
Volvo 8700 RLE RRReis 2008 2 5737, 5738 Veluwe-Zuid Hebben achtereenvolgens bij Qbuzz, Breng en OV Regio IJsselmond gereden.
VDL Berkhof Ambassador 200 RRReis 2007 18 5811, 5812, 5815, 5816, 5818, 5821-5823, 5828-5832, 5834, 5839, 5841-5843 Veluwe-Zuid Komen over van Connexxion regio Gooi en Vechtstreek, reden daarvoor bij Veolia Transport als Brabantliner en Volans 5324, 5325, 5328, 5329, 5331, 5334 - 5336, 5341 - 5345, 5347, 5352, 5354 - 5356.
VDL Citea LLE-120 RRReis 2012 5 5850, 5852, 5853, 5863, 5889 Veluwe-Zuid Komen over van Connexxion Hoeksche Waard / Goeree-Overflakkee, reden daarvoor bij Veolia Transport Limburg als 5407, 5409, 5410, 5420 en 5446. 5850 brandde op 12 juni 2023 uit in Ter Aar.
Tribus Civitas BuurtRRReis 2023 3 7244-7246 Veluwe-Zuid Gebaseerd op de Volkswagen Crafter.
Mercedes-Benz Sprinter RRReis 2014 3 7344, 45531, 48472 Veluwe-Zuid 45531 en 48472 zijn eigendom van Connexxion Taxi Services. Tijdelijke bussen tot de instroming van de nieuwe Tribus bussen. Daarna gingen de 7344 en 48472 terug naar Arnhem-Nijmegen in Breng huisstijl en Zuidoost-Brabant in Bravo huisstijl respectievelijk.
Tribus Civitas BuurtRRReis 2016 1 7491 Veluwe-Zuid Ex Connexxion Noord-Holland Noord. Gebaseerd op de Mercedes-Benz Sprinter.
Mercedes-Benz Citaro G RRReis 2008 9 9249, 9254, 9255, 9257-9261, 9263 Veluwe-Zuid Ex Connexxion Provincie Utrecht / Amstelland-Meerlanden.
Solaris Urbino 18 RRReis 2017 6 9301-9306 Veluwe-Zuid Hebben achtereenvolgens bij Connexxion Amstelland-Meerlanden en OV Regio IJsselmond gereden.
2018 1 9374 Heeft achtereenvolgens bij Connexxion Noord-Holland Noord en OV Regio IJsselmond gereden.
Mercedes-Benz CapaCity RRReis 2017 7 9344, 9346-9348, 9350, 9357, 9359 Veluwe-Zuid Ex Connexxion Amstelland-Meerlanden.
Keolis Nederland Tribus Civitas RRReis 2017 1 315 Treinvervangend vervoer RS34 Ex-Syntus Twente. Gebaseerd op de Mercedes-Benz Sprinter.
Mercedes-Benz Sprinter BuurtRRReis 2015 35 801-835 IJssel-Vecht Deels export
2017 3 836-838 837 en 838 naar Syntus Twente
BYD K9UB RRReis 2020 188 2001-2188 IJssel-Vecht (Stadsdiensten Apeldoorn, Deventer, Harderwijk en streeklijnen) Deels naar EBS, deels naar Schiphol
2020 18 2201-2218 IJssel-Vecht (Stadsdienst Zwolle; hebben een pantograaf op het dak.) Naar EBS
BYD K9UE (13m) ComfortRRReis 2020 40 2301-2340 IJssel-Vecht
BYD K7 RRReis 2021 13 2401-2413 IJssel-Vecht
Mercedes-Benz CapaCity RRReis 2017 8 2601-2608 IJssel-Vecht Ex-Syntus Overijssel 4201-4208. Naar EBS
VDL Berkhof Ambassador ALE-120 RRReis 2010 3 3248-3250 Treinvervangend vervoer RS34 Ex-Syntus Overijssel 4148-4150
2012 2 3255, 3256 Ex-Syntus Twente, exex-Syntus Overijssel 4155 en 4156 (tussendoor hernummerd naar 3155 en 3156 en later naar 3255 en 3256)
Mercedes-Benz Citaro CNG RRReis 2010 7 5205-5211 IJssel-Vecht Ex-Syntus Gelderland
Mercedes-Benz Citaro G CNG ComfortRRReis 2010 15 5258, 5259, 5262-5266, 5268, 5269, 5272, 5273, 5275-5278 IJssel-Vecht Ex-Valleilijn/Veluwelijn
Van Kooten Mercedes-Benz Citaro LE SnelRRReis 2014 1 73 IJssel-Vecht Ex-Rettler HSK-TX 540. Rijdt voor EBS.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie RRReis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.