Arnhemse trolleybus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trolleynet van Arnhem
Arnhemse trolleybus
Basisgegevens
Locatie Arnhem, Nederland
Vervoerssysteem Trolleybus, brengtrolley
Startdatum 5 september 1949
Aantal lijnen 6 trolleylijnen:
 1   2   3   5   6   7 
Uitvoerder(s) breng
Operationele gegevens
Gem. snelheid 30 km/h
Maximumsnelheid 60 km/h
Trolleylijnen Arnhem sinds 14 december 2014
Trolleylijnen Arnhem sinds 14 december 2014
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Trolleybus Arnhem
1
 Station Oosterbeek - Velp
2
 De Laar West (via De Laar Oost) - Arnhem CS
3
 Burgers' Zoo - Het Duifje
5
 Schuytgraaf - Presikhaaf
6
 De Laar West - Elsweide/HAN
7
 Geitenkamp - Rijkerswoerd
Stadsdienst Arnhem
4  Het Duifje - Kronenburg
8  Centraal Station - Velp
9  Centraal Station - Schaarsbergen
10  Centraal Station - Sportcentrum Papendal
11  Centraal Station - Station Zuid
12  Centraal Station - IJsseloord 2
Remise van de Arnhemse bussen
Trolleybusstation Arnhem Centraal

De Arnhemse trolleybus is het enige nog bestaande trolleybusnetwerk in de Benelux en een van de grootste in West-Europa.

Lange tijd was vervoerder GVA, later opgegaan in GVM, daarna Oostnet en sinds 1999 Connexxion, verantwoordelijk voor de exploitatie. Na openbare aanbesteding door de provincie Gelderland kwam de concessie voor het busvervoer in de gehele Stadsregio Arnhem Nijmegen en daarmee ook de trolley per 9 december 2012 in handen van Hermes, een dochteronderneming van Connexxion. Het busvervoer in de gehele stadsregio wordt sinds 13 december 2009 uitgevoerd onder de naam Breng.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Eerste decennia[bewerken | bron bewerken]

Al in de jaren dertig van de twintigste eeuw waren er plannen om tramlijnen van de in 1911 opgerichte Gemeente Electrische Tram Arnhem (GETA) om te zetten in trolleybuslijnen. De vernieling van de remise van de Arnhemse tram - en daarmee ook het grootste deel van het materieel - tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 maakte een eind aan de tramexploitatie. Daardoor kwamen plannen voor een trolleybusnet in een stroomversnelling. De GETA ging verder onder de naam Gemeente Vervoerbedrijf Arnhem (GVA) en op 5 september 1949 werd door burgemeester Matser van Arnhem de eerste trolleybuslijn, lijn 1 tussen Arnhem en Velp, geopend. In de jaren daarna werd het net snel uitgebouwd met takken naar Oosterbeek (lijn 1), Geitenkamp (lijn 2), Hoogkamp (lijn 2), Alteveer (lijn 3), Malburgen via de tegenwoordige John Frostbrug (lijn 5, later lijn 3) en 't Broek (lijn 3, later lijn 5). Op het centrale gedeelte van lijn 1 reed een versterkingslijn (lijn 7).

De trolleys reden aanvankelijk zonder kentekens en waren geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd, waardoor de gemeente op jaarbasis ƒ 2.980 per trolley bespaarde, omdat ze niet door een mechanische kracht op of aan het voertuig werden voortbewogen en dus niet als motorrijtuig werden beschouwd. Pas in 1952 kwam er een wetswijziging en werden ook trolleys als motorvoertuig beschouwd, maar motorrijtuigenbelasting bleef niet verschuldigd. Een andere bijzonderheid was een aparte rookafdeling achter in de bus met langsbanken en asbakjes afgescheiden met een glazen schot van de niet roken afdeling voor in de bus. De rookafdeling hield stand tot het voorjaar van 1973, toen er ook in de trolleys een rookverbod van kracht werd.

Eind jaren 60 en 70[bewerken | bron bewerken]

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig kwam er een grote terugslag in het vervoer en daarmee ook in het trolleybusnet. De inmiddels van 't Broek naar Presikhaaf verlengde lijn 5 werd om verkeerstechnische redenen in 1970 in een gewone autobuslijn omgezet en de algehele opheffing van het trolleynet dreigde. Op grond van een gerechtelijke uitspraak na een ongeval waarbij een passagier bij het uitstappen ten val kwam en onder het achterwiel van de bus kwam, besloot men in 1967 bij de nieuwe trolleybussen de uitstapdeur achter de achteras te laten plaatsen.

In 1974 nam de rijksoverheid alle exploitatietekorten van de gemeentelijke vervoerbedrijven over en in 1975 besloot het Verkeer en Waterstaat de meerkosten van trolleybussen (5% ten opzichte van dieselexploitatie) te betalen. Hierdoor ontstond financiële ruimte voor nieuwe investeringen. De inmiddels versleten bovenleidingen werden vernieuwd en in 1977 werd lijn 3 vanaf Malburgen-Oost verlengd naar Het Duifje met een zijtak naar Immerloo. Een jaar later kreeg lijn 3 richting Alteveer een zijtak naar 't Cranevelt, die in 1990 tijdens openingsuren werd verlengd naar de nieuwe ingang van dierentuin Burgers' Zoo.

Jaren 80 en 90[bewerken | bron bewerken]

In de jaren '80 werd het trolleynet verder uitgebreid. Met de omzetting van diesellijn 9 in een trolleylijn naar De Laar-West in 1984 via de in 1977 geopende nieuwe Roermondspleinbrug (sinds 1987 Nelson Mandelabrug) over de Rijn kwam de tweede trolleybusverbinding met Arnhem-Zuid tot stand. Het traject van lijn 2 naar Geitenkamp werd door lijn 9 overgenomen en lijn 2 werd ingekort tot het station. In 1985 reden op lijn 2 afwisselend een trolleybus tot Hoogkamp en een dieselbus naar Schaarsbergen en Heidekamp.

In 1987 volgde de derde verbinding met Arnhem-Zuid in de vorm van lijn 5 Presikhaaf – Holthuizen / Vredenburg. Ook werd lijn 2 verlengd naar Elsweide met afwisselend een trolley en een dieselbus. In 1993 werd de tak naar Holthuizen van lijn 5 opgenomen in de route door Vredenburg. In 1996 werd de route naar Vredenburg overgenomen door lijn 2 en die naar Elsweide door lijn 5. Plannen om op lijn 2 een duobus in te zetten die gedeeltelijk als trolley en gedeeltelijk als diesel reed, vonden geen doorgang.

Fusies in de jaren 90[bewerken | bron bewerken]

Het laatste decennium van de twintigste eeuw werd gekenmerkt door vele fusies van vervoermaatschappijen. In 1993 fuseerde het GVA met de Gelderse Streekvervoers Maatschappij (GSM) tot Gelderse Vervoer Maatschappij (GVM). In 1996 fuseerde de GVM met de TET tot Oostnet, dat in 1999 opging in Connexxion.

Met het oog op de verplichte openbare aanbestedingen in het openbaar vervoer kwam in 2004 duidelijkheid over het eigendom van de infrastructuur (de bovenleidingen), die eigendom is van de betrokken gemeenten Arnhem, Renkum (waartoe Oosterbeek behoort) en Rheden (waartoe Velp behoort), in wier opdracht de exploitant het onderhoud uitvoert (of laat uitvoeren).

Trolley 2000[bewerken | bron bewerken]

Halverwege de jaren negentig kwam het bestaan van de trolley weer ter discussie te staan. In 1996 werd besloten die te handhaven, maar de trolleybus zou sneller moeten worden. Het ambitieuze HOV-plan Trolley 2000 voorzag in de aanschaf van gelede lagevloer-trolleybussen en de aanleg van busbanen met verkeerslichtbeïnvloeding. De nieuwe Berkhof Premier AT18 en Van Hool AG300T werden gemeenschappelijk met het Duitse trolleybusbedrijf van Solingen gekocht. In 1996 huurde men voor een jaar van De Lijn een viertal gelede Van Hool-trolleys uit Gent voor inzet op lijn 5, waarvan één exemplaar nog tot 1999 dienstdeed. Alle bussen werden voorzien van de tekst Arnhem blijft trolleystad.

Om de exploitatie te kunnen handhaven werd snoeien noodzakelijk geacht: lijn 2 (inmiddels: HoogkampHolthuizen / Vredenburg) werd in 1997 ingekort en omgezet in een diesellijn. De bovenleiding op het verlaten traject in Holthuizen en Vredenburg is heden ten dage nog steeds grotendeels aanwezig. De korte zijtak van lijn 3 naar Immerloo verdween in 1999. Daar stond tegenover dat op 5 september 1999, precies 50 jaar na de openingsrit van de eerste trolleybus in Arnhem, lijn 7 werd omgezet van een diesellijn in een trolleylijn. Minister Tineke Netelenbos opende de snelle verbinding tussen het station Arnhem en de nieuwbouwwijk Rijkerswoerd, via winkelcentrum Kronenburg. Ook snelle verbindingen met onder meer Westervoort werden gepland. Voor de plannen voor een lijn naar Huissen viel het doek in 2013. Wel is met de jaardienst 2011 de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf in het trolleynet opgenomen.

In 2002 werd het gehele lijnennet opnieuw gereorganiseerd. Lijn 9 (De Laar-West – Geitenkamp) werd opgedeeld tussen de lijnen 5 en 7. Lijn 3 werd Burgers' Zoo / AlteveerVelp en lijn 1 werd OosterbeekHet Duifje. Zowel in Oosterbeek als Velp werd de grote eindlus, die in één richting werd bereden, vervangen door een rechtstreekse route. In Oosterbeek kwam er een lus bij het station en in Velp wordt gekeerd bij een rotonde aan het eind van de bebouwde kom.

Ontwikkelingen 2010-2017[bewerken | bron bewerken]

Topografische kaart van het trolleynet van Arnhem, zoals dat gold tot 14 december 2014.

Schuytgraaf[bewerken | bron bewerken]

Sinds december 2007 werd de wijk Schuytgraaf met dieselbussen van lijn 10 bediend via station Arnhem Zuid. In juni 2008 werd besloten niet alleen het noordelijk, maar ook het zuidelijk deel van de wijk Schuytgraaf te 'trolleyficeren'. In totaal kostte het uitbouwen van het trolleynetwerk richting Schuytgraaf 3,4 miljoen euro. Men dacht 0,8 miljoen euro te besparen door af te zien van keerlussen. In januari 2009 werd een begin gemaakt met het aanleggen van de bovenleiding in Schuytgraaf. De gehele route is een dubbelsporige lus van 5,6 kilometer. Door vertraging in de aanleg door infrastructurele werkzaamheden en strenge vorst werd de trolleylijn pas in december 2010 in gebruik genomen. Daarbij verdween diesellijn 10: beide routes werden gereden onder lijnnummer 5. De ene lijn 5 reed via Elderveld naar Schuytgraaf (de ene rit linksom en de andere rit rechtsom), de andere via Elderveld naar De Laar-West. Daar lijn 5 ook aan de andere kant van de route twee eindpunten had, werden onder het lijnnummer 5 vijf verschillende routes gereden. Om verwarring bij de reizigers weg te nemen worden vanaf 9 december 2012 de ritten Presikhaaf – Schuytgraaf gereden als lijn 5 en de ritten Elsweide – De Laar West als lijn 6.

Presikhaaf[bewerken | bron bewerken]

In 2010 werd de lusroute van lijn 5 in Presikhaaf vervangen door een eindlus bij de Cannenburglaan.

Alteveer / 't Cranevelt[bewerken | bron bewerken]

In 2013 werden de twee takken van trolleylijn 3 in Alteveer in Arnhem-Noord samengevoegd tot een grote ringlijn in één richting via 't Cranevelt, Burger's Zoo en het Openluchtmuseum.

Huissen[bewerken | bron bewerken]

In 2010-2012 was er sprake van dat trolleylijn 3 zou worden doorgetrokken naar Huissen. De Stadsregio zou voor de lijn 2,25 miljoen euro neertellen, Arnhem 100.000 euro en Lingewaard 150.000 euro. Op deze wijze zou een rechtstreekse verbinding ontstaan tussen Burgers' Zoo en Huissen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de vernieuwde trolleylijn 3 vanaf het voorjaar van 2013 zou gaan rijden. Heftige weerstand in Huissen tegen de komst van de trolley, met als argumenten de kosten, bezwaren tegen trolleymasten en -draden en vermeende onveiligheid, zorgden voor een vertraging in de plannen. Op 21 maart 2013 besloot de Gemeenteraad van Lingewaard met 15 stemmen voor en 14 tegen dat in Huissen geen trolley zal worden aangelegd.

Lijnenloop 1 en 3[bewerken | bron bewerken]

De wijzigingen van 2002 in de loop van de lijnen 1 en 3 werden eind 2012 ongedaan gemaakt, zodat lijn 1 sindsdien weer rijdt van Oosterbeek naar Velp en lijn 3 van Burgers' Zoo naar Het Duifje.

Lijn 2[bewerken | bron bewerken]

Tot 1999 reed trolleylijn 2 vanuit Hoogkamp naar Vredenburg / Holthuizen. Na opheffing werd de bovenleiding, op de aansluitingen en enkele kleine gedeelten na, nooit weggehaald. Enkele jaren na de eeuwwisseling kwamen er plannen om deze lijn te reactiveren en door te trekken naar De Laar Oost. De hiervoor beschikbare gelden werden uiteindelijk echter besteed aan uitbreiding van trolleylijn 5 naar Schuytgraaf. Nadat jarenlang was gesproken over het weghalen van niet meer functionerende trolleybovenleiding, werd in 2008 besloten lijn 2 tussen Centraal station en de Hoogkamp weer als trolleylijn in gebruik te nemen. Daartoe werd in de zomermaanden van 2009 de bovenleiding opgeknapt en deels nieuw aangelegd. Op 5 en 6 september 2009 reed lijn 2 voor het eerst weer als trolley, in het kader van de viering van 60 jaar trolleybussen in Arnhem. De terugkeer van trolleybussen in de Hoogkamp was tussen 29 augustus 2010 en 9 december 2017 een feit. De infrastructuur is aangelegd voor een lijn die tweemaal per uur reed.

Malburgen-Oost – Vredenburg / Kronenburg – De Laar-Oost en West

Mede door het sneuvelen van de plannen voor een trolley naar Huissen kwam de gedachte aan het revitaliseren van de 'oude' trolleylijn naar Vredenburg en Holthuizen alsnog in de aandacht. In overleg met de Arnhemse wethouder Mobiliteit Martijn Leisink maakte Breng-eigenaar Hermes op 18 september 2013 het voornemen kenbaar om de in 2010 heropende lijn 2 (Hoogkamp - Centraal Station) te verlengen naar Arnhem Zuid. In plaats van via de Nelson Mandelabrug, Malburgen-West en door Vredenburg, zou de lijn via de John Frostbrug, Malburgen-Oost, winkelcentrum Kronenburg, langs Vredenburg en met viaduct De Slang over de A325 naar De Laar-Oost en West. Daags daarop stelde het College van B en W zich achter dit voornemen. Nadat er in de wijk De Laar-Oost enige discussie had plaatsgevonden, kwam op 31 januari 2014 het definitieve besluit. Vanaf 15 december 2014 rijden de trolleybussen van lijn 2 naar De Laar-West en gaan daar over op lijn 6 richting Elsweide HAN. Omgekeerd gaan de ritten van lijn 6 over op lijn 2.[1]

Op 10 december 2017 werd de trolleybusexploitatie op het gedeelte Hoogkamp-Arnhem Centraal beëindigd omdat het reizigersaanbod te gering was voor de 18 meter lange trolleybussen. Deze route wordt nu bediend door lijn 9.[2]

De verlaten bovenleiding in Malburgen-West (over de Gelderse Rooslaan) werd bij de Eldenseweg weer aangesloten op het trolleynetwerk. Vanaf halte Wilgenlaan werd de bovenleiding rechtdoor gelegd en t.h.v. de Monchyplein weer aangesloten op het net. Deze route kon worden gebruikt bij omleidingen van de lijnen 2 en 3 bij werkzaamheden op de John Frostbrug. Bij de Monchyplein is de bovenleiding echter later weer losgekoppeld. De bovenleiding naar Holthuizen is inmiddels afgebroken. Wat er met de rest van de bovenleiding in Vredenburg, Hoogkamp en Malburgen-West (tussen halte Wilgenlaan en Berkumstraat) gaat gebeuren is onzeker.

Lijnennet[bewerken | bron bewerken]

Schematische kaart van het trolleynet, met ingang van 14 december 2014. Sinds 10 december 2017 rijdt lijn 2 niet meer tussen de Hoogkamp en Arnhem Centraal

Dit zijn de lijnen van het trolleybusnet in de Breng-dienstregeling (brengtrolley), met ingang van 10 december 2017:

Lijn Route Via Opmerkingen
 1  Oosterbeek, Station - Velp, Beekhuizenseweg Gemeentehuis, Mariëndaal, Lombok, Academie voor beeldende kunsten, Centraal Station, Velperplein, Station Velperpoort, Plattenburg
 2  Centraal Station - De Laar West Velperplein, John Frostbrug, Malburgen-Oost, Kronenburg, Rijnstate Polikliniek-Zuid, De Laar Oost
 3  Het Duifje - Burgers' Zoo/Openluchtmuseum Immerloo, Malburgen-Oost, John Frostbrug, Velperplein, Centraal Station, St. Marten, Ziekenhuis Rijnstate, Alteveer en Cranevelt, Nederlands Openluchtmuseum
 5  Schuytgraaf - Presikhaaf Station Zuid, Winkelcentrum Elderhof, Elderveld, Nelson Mandelabrug, Centraal Station, Velperplein, 't Broek, Winkelcentrum Presikhaaf
 6  De Laar West - Elsweide/HAN Winkelcentrum Elderhof, Elderveld, Nelson Mandelabrug, Centraal Station, Velperplein, 't Broek, Winkelcentrum Presikhaaf
 7  Geitenkamp - Rijkerswoerd Monnikenhuizen, Angerenstein, Station Velperpoort, Velperplein, Centraal Station, Nelson Mandelabrug, GelreDome, Kronenburg, Rijnstate Polikliniek-Zuid

Andere lijnen[bewerken | bron bewerken]

Naast de trolleybuslijnen exploiteert Breng ook de andere Arnhemse stadslijnen, die met CNG-bussen van het type MAN Lion's City A21 worden gereden.

Lijn Route Via Opmerkingen
4 Het Duifje - Kronenburg Immerloo, Malburgen-Oost Rijdt niet in de avond en op zondag
8 Centraal Station - Velp-Noord Willemsplein, Ziekenhuis Rijnstate, Vogelwijk, Park Angerenstein, Rozendaal Rijdt niet op zondag
9 Centraal Station - Schaarsbergen Willemsplein, Burgemeesterswijk, Gulden Bodem, Hoogkamp
10 Centraal Station - Sportcentrum Papendal Willemsplein, Heijenoord, Het Dorp
11 Centraal Station - Station Arnhem Zuid Nelson Mandelabrug, GelreDome, Vredenburg
12 Centraal Station - IJsseloord 2 Westervoortsedijk, Presikhaaf/IJsseloord 1 Rijdt in de avond en in het weekend tot IJsseloord 1
Zie Openbaar vervoer in Arnhem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Materieel[bewerken | bron bewerken]

Het wagenpark bestaat heden ten dage uit 46 gelede trolleybussen. Sinds 1950 zijn in totaal 193 trolleybussen aangeschaft waarvan 121 standaard en 62 geleed. Daarnaast hebben er op huurbasis nog 4 gelede trolleybussen uit Gent dienstgedaan.

Nummer Type Bouwjaar Uit dienst Herkomst Aantal Opmerkingen Afbeelding
101-136, 137-143 BUT/Verheul 1950-1951, 1955-1956 1965-1976 GVA 43 Deel motoren en elektrische installatie hergebruik, 101 als museumtrolley nog aanwezig Arnhem-101.4.jpg
151-158, 159-166 Leyland/Verheul 1967-1968, 1968-1969 1983-1984 GVA 16 Motoren en elektrische installatie afkomstig van gesloopte BUT-trolleys Arnhem Leyland-Verheul trolleybus 162 leaving the railway station in 1983 (cropped).jpg
167-176 DAF/Den Oudsten 1974 1990-1995 GVA 10 In 1986 vernummerd in 121-130 in verband met nummer doublures met de nieuwe 162-171.129 was de "broodbus" (kunstzinnig beschilderd door Herman Brood). Arnhem DAF trolleybus 169 at Willemsplein in 1983.jpg
131-134, 135-142, 143-161, 162-171 DAF/Den Oudsten (B7900) 1979, 1981, 1984, 1986 1989-2002 GVA 41 In 1997 kregen de nog aanwezige wagens bij Oostnet een 0 voor hun wagennummer Cxx 0156-III.jpg
172-182 Volvo/Den Oudsten 1990 2009, 2012 GVA 11 In 1997 bij Oostnet kregen de wagens een 0 voor hun wagennummer, bij Connexxion vernummerd in 5172-5182. 5177 en 5180 tussen 2010 en 2012 weer in dienst op lijn 2 Connexxion trolleybus 0176 in 2001.jpg
201, 202-209 Van Hool AG300T 1993, 1997 2013 GVA, Oostnet 9 In 1997 bij Oostnet kregen de wagens een 0 voor hun wagennummer, bij Connexxion vernummerd in 5201-5209 Cxx 0203-III.jpg
225-228 Van Hool/ACEC/AG280T 1988 1996, 1999 De Lijn 4 In 1996 werden de gelede trolleybussen 17, 15, 10 en 03 uit Gent gehuurd en kregen in deze volgorde de nummers 225-228. Ze deden maar kort dienst behalve de 228 die in 1997 bij de overgang naar Oostnet een 0 voor zijn wagennummer kreeg en pas in 1999 na de overgang naar Connexxion buiten dienst ging. TrolleyGhent.jpg
5210-5231 Berkhof Premier AT18 1998-2002 2016- ex-Connexxion Arnhem 22 Alleen 5227-5229 met een leeftijd van 19 jaar zijn nog in dienst. 5212-5214 en 5217-5220 in 2016 verkocht aan Kaunas (Litouwen) Trolleybushalte lijn 1 in Arnhem I.jpg
5234-5242 Hess Swisstrolley 2009 Breng 9 Breng 5242.jpg
5243-5253 Hess Swisstrolley 2013 Breng 11 Breng 5243, Arnhem station.jpg
5254-5258 Hess Swisstrolley 2015 Breng 5
5259-5263 Hess Swisstrolley 2016 Breng 5
5264-5271 Hess Swisstrolley 2017 Breng 8
5272-5273 Hess Swisstrolley (Trolley 2.0) 2017 Breng 2 Een uitbreiding van de 2.0-trolleybussen wordt niet voor 2022 verwacht[3] Breng 5272-III.jpg

Ter vervanging van de Volvo/Den Oudsten-bussen kocht de Stadsregio Arnhem Nijmegen bij de Zwitserse fabrikant Carrosserie Hess te Bellach negen gelede trolleybussen van het type Swisstrolley 3, met een optie op nog vijf. De eerste werd in september 2009 gepresenteerd. Sinds eind 2009 doen alle negen bussen dienst. In juli 2012 werd bekend dat er 31 extra bussen van het type Swisstrolley 3 gekocht gaan worden. Begin 2013 kwamen de eerste 11 in dienst. Zij vervingen de gelede Van Hool trolleybussen en de twee oude 12-meter trolleys. De vanaf 2013 geleverde trolleys zijn geschilderd in een nieuwe kleurencombinatie. De basiskleur is lichtblauw, aangevuld met lichtgrijs en met roze biezen. Na hun levering verschenen ook de oudere Swisstrolleys in de nieuwe kleuren. De resterende nieuwe trolleys kwamen tot 2017 in dienst. In hoeverre met deze aanschaf voldoende trolleys aanwezig zijn voor het bedienen van het gehele, naar verwachting nog verder groeiende, trolleynet is niet duidelijk. Ook nu is er al regelmatig een tekort aan inzetbare trolleybussen en doen dan CNG- of dieselbussen dienst op trolleylijnen.

Trolley 2.0[bewerken | bron bewerken]

In december 2014 werd aangekondigd dat het bedrijf EL-KW B.V., onderdeel van de Britse Vayon Green Power Group, in Arnhem een trolleybus van 18 meter zou bouwen die zowel met bovenleiding als met batterijen zonder bovenleiding moest kunnen rijden (Trolley 2.0). De ontwikkelingskosten voor het project van ruim 3 miljoen euro worden deels door het bedrijfsleven en deels door de gemeente Arnhem en Breng (Hermes/Connexxion) opgebracht. Ook de tot 1 januari 2015 bestaande Stadsregio Arnhem Nijmegen steunde het project. De Arnhemse gelede trolleybus 5211 werd gebruikt voor de ontwikkeling van het prototype, dat eind 2015 had moeten rijden. Omdat dit doel niet werd gehaald is de samenwerking met EL-KW verbroken en is men in zee gegaan met Vossloh Kiepe, dat begin 2017 op lijn 1 twee Hess Swisstrolleys met oplaadbare lithium-ion-accu's wil beproeven als onderdeel van het project E-bus 2020 'In Motion Charging', waaraan ook Stadtwerke Solingen deelneemt.

Museumactiviteiten[bewerken | bron bewerken]

  • Vier oude trolleybussen - genummerd 101 (1949), 139 (1955), 174 (1975, later vernummerd in 128) en 158 (1984) - zijn bewaard gebleven. Hiervan is de 101 (de eerste Arnhemse trolleybus) rijvaardig en beschikbaar voor speciale ritten. Deze bus heeft een aantal jaren 's zomers rondritten op een aantal zondagen gereden. De 139 heeft enige jaren vertoefd in het Spoorwegmuseum te Utrecht. De 139, 128 en 158 behoorden en aantal jaren tot de collectie van de Stichting Veteraan Autobussen. Sinds 21 juni 2018 zijn deze historische trolleys overgenomen door de in Arnhem gevestigde Stichting Trolleymaterieel Arnhem (STA), die eveneens de Volvo's met de wagennummers 5177 en 5180, alsmede de als ontijzelingswagen 3125 ingezette, maar weer tot de oorspronkelijke Volvo-dieselbus teruggebouwde wagen 61 tot haar collectie mag rekenen.
  • In een ruimte boven de remise van Breng aan de Westervoortsedijk is een museum ingericht, waarin voorwerpen uit de geschiedenis van de Arnhemse trolleybus tentoongesteld worden. Dit trolleybusmuseum is elke donderdag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Trolleybussen in Arnhem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.