Rijnstate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijnstate
Hoofdlocatie Rijnstate Arnhem
Hoofdlocatie Rijnstate Arnhem
Plaats Arnhem, Velp en Zevenaar
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Website http://www.rijnstate.nl
Kenmerken
Type algemeen ziekenhuis
Bedden 900
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Rijnstate is een algemeen ziekenhuis in midden Gelderland. De hoofdvestiging van het ziekenhuis bevindt zich in Arnhem-Noord. In Velp, Zevenaar en Arnhem-Zuid bevinden zich nevenlocaties. Er werken bijna 4.300 personen, verdeeld over 5 locaties. Het heeft een verzorgingsgebied van circa 450.000 inwoners. Het ziekenhuis heeft een opleidingsstatus voor 21 medisch-specialistische opleidingen en voor klinische chemie, klinische farmacie, spoedeisende geneeskunde en klinische psychologie.

Geschiedenis en locaties[bewerken]

In 2001 fuseerden Ziekenhuis Rijnstate Arnhem, Ziekenhuis Velp, Ziekenhuis Zevenaar en twee verpleeghuizen tot de Alysis Zorggroep. Op 1 januari 2011 zijn de verpleeghuizen uit Alysis getreden en zelfstandig verdergegaan. De ziekenhuizen gingen verder onder de naam Rijnstate.[1]

Locatie Arnhem[bewerken]

Tot eind jaren tachtig kende Arnhem drie ziekenhuizen: het (katholieke) St. Elisabeths Gasthuis, het (hervormde) Diaconessenhuis en het (algemene) Gemeente-Ziekenhuis. Het Irene Kinderziekenhuis was reeds in 1969 onderdeel geworden van het Gemeente-Ziekenhuis, maar bleef wel gehuisvest in zijn eigen gebouw.[2]

Het St. Elisabeths Gasthuis fuseerde in 1986 met het Gemeente-Ziekenhuis en deze combinatie ging verder onder de naam De Malberg. Drie jaar later voegde het Diaconessenhuis zich hierbij en de nieuwe naam werd Ziekenhuis Rijnstate.

Vanaf 1991 werden het Gemeente-Ziekenhuis en het oude Irene Kinderziekenhuis gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Op 12 mei 1995 opende het nieuwe ziekenhuis Rijnstate zijn deuren. Hierna is het voormalige Diaconessenhuis gesloopt en op de locatie van het St. Elisabeths Gasthuis zijn achter de monumentale voorgevel appartementen verrezen. De bronzen letters van de vroegere voorgevel van het Irene Kinderziekenhuis bevinden zich nu bij de ingang van de huidige kinderafdeling van Rijnstate Arnhem.

Locatie Velp[bewerken]

In 1892 huurde een aantal artsen in Velp een pand dat werd ingericht als ziekenhuis. In het pand konden zeven patiënten worden geholpen, waarmee Ziekenhuis Velp was ontstaan. Al snel was er meer ruimte nodig. Om die reden werd er in 1894 een nieuw ziekenhuis gebouwd, dat in de loop van zestig jaar vele malen werd verbouwd en uitgebreid. Uiteindelijk waren er ruim honderd bedden en zeventig medewerkers. Het ziekenhuis verhuisde in 1971 nogmaals naar een andere locatie, pal naast het knooppunt Velperbroek, ditmaal met 238 bedden.[3]

Na de bestuurlijke fusie met Rijnstate Arnhem zijn sinds september 2000 diverse afdelingen gesloten. Het ziekenhuis is uiteindelijk veranderd in een centrum voor poliklinische zorg en dagbehandeling met zestien bedden. In 2014 kende Velp nog vijf poliklinieken.[4][5]

Locatie Zevenaar[bewerken]

Ziekenhuis Zevenaar begon eveneens in een gehuurd pand. In 1908 verhuisde het naar een nieuw herenhuis met de naam 'Consolatio Afflictorum'. Het ziekenhuis telde op dat moment 28 bedden en 6 werknemers. Tevens was er een aparte keet waarin patiënten met besmettelijke ziekten ondergebracht werden. In 1967 bepaalde Stichting de Katholieke Ziekeninrichtingen voor de Liemers het beleid en werd de naam Consolatio Afflictorium veranderd in Ziekenhuis Zevenaar.

In 1980 verhuisde het ziekenhuis voor de tweede maal. Er vonden talloze verbouwingen plaats; zo kwam er in 1992 een nieuwe polikliniek, in 1998 een nieuwe Intensive Care (IC) en in 2003 een nieuwe Spoedeisende hulp (SEH). In 2008 volgden nog een nieuw operatiekamercomplex en personeelsrestaurant.

Het ziekenhuis in Zevenaar kent anno 2014 nog 130 bedden. Voor veel specialismen wordt poliklinische zorg aangeboden.[6] Het aanbod aan medische voorzieningen van het ziekenhuis in Zevenaar is in de afgelopen jaren verminderd. Zo zijn onder andere in 2012 de afdeling spoedeisende hulp en in 2013 de afdeling verloskunde verdwenen.[7] In januari 2015 er een speciale afdeling voor kwetsbare ouderen gekomen (IDAZ, InterDisciplinaire Afdeling Zevenaar). Ook zijn er 12 bedden voor nierdialyse gecreëerd.

Locatie Arnhem-Zuid[bewerken]

In Arnhem-Zuid bevindt zich een polikliniek met laboratorium en diverse paramedische instellingen.

Externe link[bewerken]