Barak (gebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalige barakken van de infanterie in Hoorn

Een barak is de naam voor een eenvoudig gebouw. Een dergelijk gebouw is soms bedoeld voor de meestal tijdelijke huisvesting van mensen, dan wel voor het opslaan van goederen. Tot in de jaren 70 waren er bijvoorbeeld in Nederland scholen gehuisvest in barakken.

Oorspronkelijk werd de benaming gebruikt voor de behuizing van militairen in een kazerne. Barakken in deze zin zijn reeds bekend uit de 18e eeuw en waren in het algemeen stenen gebouwen met verdiepingen.

In navolging daarvan werden gebouwen voor de tijdelijke huisvesting van mensen na rampen, bij grote en arbeidsintensieve projecten, de opvang van vluchtelingen en dergelijke eveneens barakken genoemd. Ook tijdelijke militaire kampementen bestonden uit barakken, waarin naast militairen ook diensten zoals hospitalen waren gevestigd. De huisvesting in concentratiekampen, strafkampen, werkkampen en dergelijke vond eveneens plaats in barakken. Het betreft dan in het algemeen een onderkomen in een eenvoudige uitvoering, meestal zonder verdiepingen en gewoonlijk van hout. Tegenwoordig zijn ze gewoonlijk geprefabriceerd en demontabel.

Zie ook[bewerken]