Hoogkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoogkamp
Wijk van Arnhem
Map - NL - Arnhem - Wijk 12 Burgemeesterswijk en Hoogkamp - Buurt 64 Hoogkamp.svg
Kerngegevens
Gemeente Arnhem
Oppervlakte 0,75  
Inwoners (2012) 1.834
(2.445 inw./km²)

De Hoogkamp is een gegoede wijk in het noordwesten van de Nederlandse stad Arnhem. De wijk wordt begrensd door de straten Schelmseweg, Amsterdamseweg, Jacob Marislaan, Van Ostadestraat en Zypendaalseweg. De wijk wordt aan drie kanten omzoomd door de Arnhemse parken Mariëndaal, Gulden Bodem en Warnsborn.

De Hoogkamp is een typische rustige, ruim opgezette jarendertigwijk met luxe huizen. In het midden van drie huizenblokken zijn tennisbanen aangelegd. De tennisbanen zijn van tennisvereniging TV De Hoogkamp. Aan de oost,west en noord zijde van de wijk zijn ook in de jaren 50 nog woningen, appartementen en scholen gebouwd. De wijk dankt haar naam aan het gelijknamige, in de winter van 1944/45 verdwenen, landhuis dat onderaan de Bakenbergseweg stond, vlakbij landhuis De Sterrenberg.

Het straatnaamthema is de laat 19e-eeuwse, realistische stroming in de Hollandse schilderkunst. In deze buurt zijn straten vernoemd naar Mauve, Van Gogh, Jan Veth en Breitner, en lanen naar Josef Israëls en Mesdag.

De wijk heeft één basisschool: 't Panorama.[1] Daarnaast was er Het Palet voor speciaal onderwijs, maar deze school is gesloten en het gebouw van de school zal worden verbouwd tot appartementencomplex[2].

In vroeger tijden kende de wijk diverse buurtwinkels, nu zijn er nog enkele zoals een kapsalon, een bakker, een wijnhandel en een pizzeria.[bron?]

Externe verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]