ParkShuttle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Park Shuttle
Parkshuttle II tijdens testritten te Kralingse Zoom in 2005Parkshuttle II tijdens testritten te Kralingse Zoom in 2005
Aangelegd doorConnexxion
Geopend
1 december 2005
Huidige statusIn gebruik
Aantal sporen2 baans (brug N210 en viaduct A16 enkelbaans)
People Mover doorConnexxion
Traject
uENDEa Remise Kralingse Zoom
uBHF Kralingse Zoom
uHST Fascinatio
uHST Rivium, 1e straat
uHST Rivium, 2e straat
uKBHFe Rivium, 4e straat

ParkShuttle II is een elektronisch geleide autobusdienst die automatisch werkt, zonder chauffeur (people mover), en rijdt van Kralingse Zoom in Rotterdam naar drie haltes in bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel (Rivium 1e, 2e en 4e straat) met ertussen nog de halte Fascinatio / Brainpark III. Sinds 1 september 2008 rijdt de parkshuttle van maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 21.00 uur, in de spits elke 2,5 minuut en daarbuiten op afroep, waarbij de maximale wachttijd 6 minuten is.

Het traject is gesloten voor overig verkeer (een vrije baan met in het wegdek elektronica voor de sturing van de parkshuttle) en heeft twee rijstroken, dus wagentjes kunnen elkaar passeren, behalve onder het viaduct in de A16 en op de tuibrug over de N 210 met een afzonderlijk fiets- en voetpad, waar het wagentje zo nodig wacht tot een tegenligger voorbij is. Er zijn enkele kruisingen met gewone wegen. Deze zijn beveiligd met slagbomen.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste versie van de Parkshuttle reed van februari 1999 tot 1 januari 2002 tussen Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Voor ParkShuttle II werd de baan verlengd naar een tweede halte, werd het traject tweestrooks gemaakt, en werden er nieuwe voertuigen geïntroduceerd met een grotere vervoerscapaciteit: de ParkShuttle II kan maximaal 20 personen vervoeren. Het voertuig is gebouwd door Spijkstaal naar een ontwerp van Duvedec.

Op 1 december 2005 kon ParkShuttle II officieel in gebruik worden genomen door premier Balkenende. Een dag later was de ParkShuttle in dienst voor het openbaar vervoer. De wagentjes reden tot aan de nieuwe eindhalte Rivium 4e straat. Die dienst duurde slechts een week. Op 6 december 2005 botsten namelijk twee voertuigen op elkaar op de brug over de N210, waar het traject voor enkele honderden meters enkelstrooks is uitgevoerd. In de shuttles zaten geen passagiers. Het systeem werd daarop buiten gebruik gesteld.

In de nacht van 7 op 8 februari 2006 woedde bovendien brand in de stalling van de voertuigen. Hierbij werd ten minste één voertuig verwoest en één zwaar beschadigd. Ook de stalling brandde geheel uit. De vermoedelijke oorzaak was kortsluiting.[bron?]

Concepteigenaar en producent van de Parkshuttle, Frog Navigation Systems, werd op 3 april 2007 failliet verklaard. Na een periode van onzekerheid of de ParkShuttle ooit nog zou gaan rijden.[1] maakte Frog (Free Ranging On Grid) in afgeslankte vorm een doorstart [2][3], en konden er weer testritten worden gestart.

Toedracht ongeval 2005[bewerken]

Na enig onderzoek werd de toedracht van de botsing bekendgemaakt. Connexxion sprak over "een ongelukkige samenloop van omstandigheden".

Het begon met een voertuig dat de communicatie met de centrale computer verloor. In een dergelijk geval wordt een voertuig door de boordcomputer automatisch stilgezet, wat ook gebeurde. De shuttle bleef echter lang staan en ondertussen kwamen er aan weerszijden van de brug twee andere voertuigen aanrijden. Omdat het baanvak van de brug bezet was, bleven deze wachten voor de brug. Omdat de stilstaande shuttle op de brug zodoende alles blokkeerde, werd deze vervolgens handmatig naar de volgende halte gestuurd. Hierna werd het systeem opnieuw gestart. Hierbij werd door een foutieve handeling het baanvak aan beide kanten vrijgegeven, waardoor de beide wachtende voertuigen de brug opreden. Het obstakeldetectiesysteem trad wel in werking, maar doordat dit is berekend op stilstaande obstakels op de weg en niet op een naderende shuttle, stonden ze niet meer op tijd stil.

Na de botsing werd besloten tot de volgende stappen:

  • De software werd aangepast, zodat dergelijke fouten niet meer gemaakt kunnen worden.
  • De dekking van het communicatiesysteem werd verbeterd, zodat de kans op verlies van contact met de centrale computer minder wordt.
  • Daarna ging de Parkshuttle opnieuw in testfase met de overgebleven vier voertuigen.
  • De beide voertuigen die bij de botsing betrokken waren, zijn gerepareerd.

Kenmerken[bewerken]

Het systeem werkt als een horizontale lift. Net als bij een lift kan bij de halte een wagentje worden opgeroepen en is er in het wagentje een knop voor elke halte om aan te geven dat men daar wil uitstappen (gemakkelijker dus dan in een gewone bus waar men moet opletten wanneer men op de knop moet drukken).

Het traject is 1800 meter lang. Er zijn 6 wagentjes met de nummers 1-6 (administratief 5801-5806 genummerd). Elke wagentje heeft 12 zitplaatsen en ook staanplaatsen. Het wagentje rijdt alleen op werkdagen, van 6 tot 21 uur. Buiten de spitsuren rijdt de shuttle op afroep, deze zal dan binnen 6 minuten bij de halte arriveren.

Het wagentje is volautomatisch en volgt een elektronisch spoor op basis van FROG-technologie dat flauw zichtbaar is in het asfalt. De wagentjes stoppen op een vaste plaats op de haltes. De haltes zijn geschikt voor twee wagentjes achter elkaar. Het zijn éénrichting voertuigen en bij beide eindpunten keren ze door een eindpuntlus. Bij metrostation Kralingse Zoom bevindt zich een automatisch laadstation. Hier worden de accu's van de wagentjes iedere dag buiten de spitsuren opgeladen.

De busjes vormen volgens de dienstregeling lijn 500 wat echter niet op de wagentjes staat aangegeven [4], In de praktijk was het wagentje tot eind 2011 gratis door het ontbreken van kaartverkoop en een stempelautomaat, later OV-chipkaartlezer, en het ontbreken van elk toezichthoudend personeel. Sinds eind 2011 zijn er OV-chipkaartlezers geplaatst op de haltes. Er worden geen papieren kaartjes verkocht en OV-chipkaarten alleen op metrostation Kralingse Zoom (op het metrostation zelf, niet op de halte) zodat instappers op de andere haltes al een OV-chipkaart moeten hebben. Een rit bij reizen op saldo kost sindsdien € 0,50 per rit exclusief basistarief[5][6]

De opdrachtgever is kaderwetgebied SRR (Stadsregio Rotterdam) en de exploitant van de ParkShuttle is Connexxion die een concessie heeft tot 2033.[7]. De wagentjes zijn voorzien van de groene Connexxionkleur evenals het meubilair.

Langdurig buiten dienst[bewerken]

In de periode april 2011 t/m december 2011 was het systeem buiten dienst vanwege de bouw van een parkeergarage bij het station Kralingse Zoom. Het stilleggen van het systeem zou oorspronkelijk 3 maanden duren maar dit heeft aanzienlijk langer geduurd vanwege het plotseling staken van bouwactiviteiten als gevolg van een conflict tussen de gemeente en de aannemer[8]. In die periode kon de Parkshuttle niet worden ingezet omdat de baan versperd was door de bouw. In die periode reed een vervangende busdienst. Deze busdienst rijdt ook bij calamiteiten en naast de baan is ook een gewone busbaan aanwezig met calamiteitenhaltes.

Toekomst[bewerken]

De route wordt in 2020 verlengd tot de Nieuwe Maas, waar de reiziger dan kan overstappen op de Waterbus bij de halte Van Brienenoordbrug. Op het nieuwe traject zal de ParkShuttle autonoom over de openbare weg rijden. Dit worden de derde generatie zelfrijdende voertuigen, die gemengd kunnen rijden met overig verkeer. De voertuigen worden lichter, hebben airconditioning en kunnen twee kanten op rijden, zodat er geen keerlussen meer nodig zijn. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag gaat de baan vernieuwen, die door spoorvorming is aangetast.[9][10]

Externe link[bewerken]