Oplaadpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oplaadpunt voor elektrische auto's met twee plugs

Een oplaadpunt of laadpaal is een infrastructuurelement dat elektrische energie voorziet om elektrische plug-invoertuigen op te laden. Het oplaadpunt is het equivalent van een tankstation, gericht op elektrische voertuigen zoals auto, motor, fiets, boot.

Omschrijving[bewerken]

Een oplaadpunt bestaat uit een elektrische aansluiting met één of meerdere stekker's (plugs) om aan het elektrische voertuig te koppelen. Openbare laadpunten zijn voorzien van een betaalsysteem. Met verkeersborden is aangegeven of de bijbehorende parkeerplaatsen wel of niet exclusief voor het laden van elektrische voertuigen bestemd zijn.

Auto[bewerken]

Thuis opladen van de auto gaat met plm. 3,3kW en dat geeft een oplaadtijd van 7 - 8 uur. Dat past goed in een nachtelijke oplaadbeurt. Publieke laadpalen leveren vaak krachtstroom en kunnen dan laden met 11kW, 22kW of soms zelfs 44kW [1]. Bij een oplaadpunt duurt het opladen ongeveer 1 - 3 uur. De meest gebruikelijke locaties voor oplaadpunten voor elektrische auto's zijn thuis en op het werk, en voor openbare oplaadpalen zijn dat parkeerplaatsen langs snelwegen, in parkeergarages en bij winkels. Daarnaast zijn er semi-openbare oplaadpunten voor bezoekers van bedrijven, winkels (Ikea, Lidl, Intratuin), hotels (Van der Valk), restaurants (McDonald), musea (Nationaal Militair Museum), conferentieoorden (Landgoed Zonheuvel), attractieparken (Efteling), Vakantieparken (Roompot), banken (Triodos, Rabobank).

Snellaadpaal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Snellaadpaal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gezien de lange oplaadtijd bij oplaadpunten in de bebouwde kom, zijn er snellaadpalen langs snelwegen, zoals bijvoorbeeld het supercharger netwerk van Tesla Motors. Bij snellaadpalen is de auto na ongeveer een half uur opgeladen. Sinds april 2014 zijn er wereldwijd 3.688 snelladers van het type CHAdeMO actief, waarvan 2.000 in Japan, 1.000 in Europa en 600 in de VS.[2]

Laadnetwerk[bewerken]

Sinds december 2012 zijn er ongeveer 50.000 publieke oplaadpunten in de U.S., Europa, Japan en China.[3]. In december 2013 werd Estland het eerste land dat volledig gedekt werd met elektrische oplaadpunten, waarvan 165 snelladers.[4][5][6].

In Nederland zijn er 6.796 oplaadpunten met 12.765 plugs [7]. Vergelijk met Duitlsand: 6.224 oplaadpunten met 17.776 plugs [8] en Frankrijk: 8.204 oplaadpunten met 35.085 plugs [9].

Apps[bewerken]

Apps om laadpalen te vinden zijn onmisbaar voor de elektrische rijder. Zowel bedrijven die laadpalen produceren of exploiteren, als onafhankelijke bedrijven brengen smartphone apps of PC-software op de markt om laadpunten te vinden. Voorbeelden: Oplaadpalen [10], Oplaadpunten [11], Chargemap [12], The New Motion [13], Smoov [14], Ecotap [15], Nuon [16], Eneco [17], EVBOX [18], Fastned [19], Mister Green [20], Allego [21], CHAdeMO [22], Bluecorner [23], Next Charge [24], Plugsurfing [25], Open Charge [26], Plugshare [27], Chargepoints [28], Social Charging [29], Greenflux en ANWB [30]. Daarnaast hebben sommige gemeentes eigen overzichtskaartjes van oplaadpalen: Amsterdam [31], Utrecht [32], Zeist [33].

Fiets en scooter[bewerken]

Oplaadpunten voor elektrische fietsen en scooters kan men thuis vinden, maar ook in de buurt van winkels, bijvoorbeeld de fietstasoplaadpunten. Bij de fiets heeft men vaak voldoende aan een standaard-wandcontactdoos met een 230 volt-aansluiting.

Externe link[bewerken]