Oplaadpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oplaadpunt voor elektrische auto's met twee plugs (Utrecht)

Een oplaadpunt of laadpaal is een infrastructuurelement dat elektrische energie voorziet om elektrische voertuigen op te laden. Het oplaadpunt is het equivalent van een tankstation, maar dan gericht op elektrische voertuigen zoals auto, motor, fiets, boot. Een verschil met traditionele tankstations is dat bijvoorbeeld elektrische auto's en fietsen thuis opgeladen kunnen worden.

Omschrijving[bewerken]

Een oplaadpunt bestaat uit een elektrische aansluiting met één of meerdere stekker's (plugs) om aan het elektrische voertuig te koppelen. Openbare laadpunten werken met een laadpas waarmee je contactloos het laden start, stopt en betaald. In Nederland zijn circa 12 laadpasleveranciers [1], waarvan 4 groene energie leveren [2].

Met verkeersborden is aangegeven of de bijbehorende parkeerplaatsen wel of niet exclusief voor het laden van elektrische voertuigen bestemd zijn. Naast de bestaande laadpalen met stekkers, wordt er geëxperimenteerd met een techniek om elektrische auto's draadloos op te laden met een laadplaat in de grond [3].

Auto[bewerken]

Alle plug-ins of stekkerauto's kunnen of moeten gebruikmaken van oplaadpunten. Gewone hybrides (Toyota Prius tot 2010) kunnen dat niet, maar plug-in hybrides (Toyota Prius plug-in) wel. Thuis opladen van de auto gaat met plm. 3,3kW en dat geeft een oplaadtijd van 7 - 8 uur. Dat past goed in een nachtelijke oplaadbeurt (daltarief). Openbare laadpalen leveren vaak krachtstroom en kunnen dan laden met 11kW, 22kW of soms zelfs 44kW [4]. Bij een openbaar oplaadpunt duurt het opladen ongeveer 2 uur, en bij een snellaadstation plm. 30 minuten. De meest gebruikelijke locaties voor oplaadpunten voor elektrische auto's zijn thuis en op het werk, en voor openbare oplaadpalen zijn dat parkeerplaatsen langs snelwegen, in parkeergarages (Q-Park) en bij winkels. Daarnaast zijn er semi-openbare oplaadpunten voor bezoekers van bedrijven (Schiphol), ziekenhuizen (HagaZiekenhuis), winkels (Ikea, Lidl, Intratuin), hotels (Van der Valk), restaurants (McDonald), musea (Nationaal Militair Museum), conferentieoorden (Landgoed Zonheuvel), attractieparken (Efteling), golfbanen (Lage Vuursche), vakantieparken (Roompot), banken (Triodos, Rabobank).

Parkeergelegenheid uitsluitend voor het opladen van elektrische auto's

Laadnetwerk[bewerken]

In Nederland zijn diverse fabrikanten die laadpalen produceren en exploiteren. Laadpalen zijn te gebruiken door ieder merk elektrische auto behalve de laadpalen van Tesla. Tesla heeft een eigen netwerk van superchargers die alleen door Tesla voertuigen te gebruiken zijn. Veel laadstations van Fastned daarentegen hebben wel Tesla adapters zodat Tesla voertuigen daar kunnen laden. Sinds december 2012 zijn er ongeveer 50.000 publieke oplaadpunten in de U.S., Europa, Japan en China.[5]. In december 2013 werd Estland het eerste land dat volledig gedekt werd met elektrische oplaadpunten, waarvan 165 snelladers.[6][7][8].

Volgens Chargemap.com waren er in januari 2017 in Nederland 6.796 (openbare) oplaadpunten met 12.765 plugs [9], in vergelijking met Duitlsand: 6.224 oplaadpunten met 17.776 plugs [10] en Frankrijk: 8.204 oplaadpunten met 35.085 plugs [11]. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waren er in 2016 25.000 publieke (24/7 openbaar toegankelijke) standaard laadpunten, semipublieke (beperkt openbaar toegankelijke) standaard laadpunten en snellaadpunten. Daarnaast zijn er naar schatting nog eens 55.000 private laadpalen (eind 2015)[12]. In totaal: 80.000 oplaadpunten.

In 2016 was het aantal openbare oplaadpunten in Amsterdam opgelopen tot 2.030 [13]. Amstelveen heeft de meeste oplaadpunten per hoofd van de bevolking.

Snellaadpaal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Snellaadpaal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gezien de lange oplaadtijd bij oplaadpunten in de bebouwde kom, zijn er snellaadpalen langs snelwegen aangelegd, zoals bijvoorbeeld het supercharger netwerk van Tesla Motors en Fastned stations. Bij snellaadpalen is de auto na ongeveer een half uur opgeladen. Sinds april 2014 zijn er wereldwijd 3.688 snelladers van het type CHAdeMO actief, waarvan 2.000 in Japan, 1.000 in Europa en 600 in de VS.[14]

Vehicle-to-grid laadpaal[bewerken]

Een Vehicle-to-grid (V2G) laadpaal kan behalve de accu van de auto opladen ook elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. De Utrechtse wijk Lombok heeft als eerste ter wereld dit type laadplaal in gebruik genomen. Overdag slaat een V2G laadpaal lokale zonne-energie op in elektrische deelauto’s, op een geschikt moment wordt het energieoverschot teruggeleverd aan het net[15].

Alleen opladen voor elektrische voertuigen; betalen bij parkeerautomaat (Dordrecht)

Laadplein[bewerken]

Een laadplein of ChargingPlaza is een concentratie van een groot aantal laadpalen op één locatie. Doordat de elektronica in één centrale kast zit, kunnen de individuele laadpalen zeer compact en goedkoop zijn. Arnhem is de eerste gemeente in Nederland waar een laadplein met 16 oplaadpunten op een openbaar parkeerterrein is gerealiseerd.[16] Elders in Nederland waren er wel eerder concentraties van laadpalen aangelegd maar die bevinden zich op afgesloten parkeerterreinen of in parkeergarages.

Draadloos laden[bewerken]

Draadloos laden kan met inductie. Sinds 2011 experimenteren Toyota en WiTricity met draadloos opladen van de Prius Plug-in. Voor Nissan Leafs en Chevrolet Volts werden er draadloze thuisladers geleverd en Volvo experimenteerde met het draadloos laden van de Volvo C30 Electric. In Den Bosch en Utrecht zijn in 2013 praktijkproeven gedaan met het inductief opladen van elektrische bussen. Daimler en BMW gaan samen draadloze oplaadsystemen ontwikkelen voor plug-inhybrides. Het Nederlandse bedrijf Proov ontwikkelt een draadloos oplaadsysteem voor Londonse hybride bussen. Het Zweedse Scania doet proeven met inductief laden van hybride bussen. Honda en Tesla zijn ook actief op dit gebied.[17].

Betalen[bewerken]

Bij de meeste oplaadpalen in Nederland gaat betalen met een RFID laadpas die het bedrag d.m.v. automatische incasso afschrijft van de bankrekening van de elektrische rijder. Bij enkele types laadpalen kan geladen en betaald worden met een smartphone app. Het tarief is per afgenomen kWh, dus onafhankelijk van de tijdsduur dat de auto verbonden is met de laadpaal. De tarieven zijn afhankelijk van de laadpaal, de exploitant van de laadpaal, de elektriciteitsleverancier, het soort abonnement en wel/niet starttarief. Daardoor ontstaat een ondoorzochtige tariefstructuur en sterk uiteenlopende tarieven[18]. Om te voorkomen dat laadplaatsen en laadpalen bezet blijven als de accu al vol is, gaat NUON nieuwe laadpalen plaatsen waarbij niet alleen wordt betaald voor het laden van de accu, maar ook voor het aantal uren dat men ingeplugd is[19]. Bij Pitpoint-MRA-Elektrisch laadpalen staan vaste tarieven op de palen vermeld.

Met Nederlandse laadpassen of apps kan maar zeer beperkt in het buitenland geladen worden. De Open Fast Charging Alliance is een samenwerkingsverband tussen Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Noorwegen en Zweden met doel snellaadstations toegankelijk te maken voor de deelnemende landen[20]. Vooralsnog ontbreken België, Duitsland, Denemarken.

Wegsleepregelingsbord bij parkeerplaats die uitsluitend bedoeld is voor het opladen van elektrische voertuigen (Amsterdam)

Verkeersborden[bewerken]

Er bestaan vijf officiële verkeersborden voor parkeerplaatsen met een oplaadpunt voor elektrische auto's en 1 voor elektrische fietsen [21]. Daarnaast zijn er een aantal varianten van deze borden in omloop. Er is verschil in wel of niet exclusief parkeren voor elektrische voertuigen, wel of niet betaald parkeren, wel of niet uitsluitend voor vergunninghouders, wel of niet laden verplicht, wel of niet tijdslimiet, en wel of niet wegsleepregeling van kracht bij fout parkeren of niet laden. Dit is niet altijd ter plekke aangegeven. De regels verschillen per gemeente en kunnen veranderen. Raadpleeg de website van de betreffende gemeente. Over het algemeen is het niet gratis parkeren voor elektrische auto's in zones waarvoor betaald parkeren geldt. Sommige gemeentes geven dit duidelijk aan met borden (zie foto).

De bewegwijzering voor snellaadstations langs de snelweg loopt achter bij die van benzinestations. Voor benzinestations staan er borden langs de snelweg, maar dit is nog niet het geval voor snellaadstations.

Apps[bewerken]

De meegeleverde navigatiesystemen van elektrische auto's zijn doorgaans niet betrouwbaar genoeg om oplaadpunten te vinden. Apps op de smartphone om laadpalen te vinden zijn onmisbaar voor de elektrische rijder. Zowel bedrijven die laadpalen produceren of exploiteren, als onafhankelijke bedrijven brengen smartphone apps of PC-software op de markt om laadpunten te vinden. De apps verschillen in compleetheid en nauwkeurigheid.

Oplaadpunt voor elektrische fietsen (Gimborn Arboretum)

Overzicht: Oplaadpalen.nl [22] ("is de data provider voor alle oplaadpalen in de Benelux" en levert data aan 15 andere apps), Oplaadpunten.nl [23], Laadkompas [24], Chargemap [25], The New Motion [26], Smoov [27], Ecotap [28], Nuon [29], Eneco [30], EVBOX [31], Fastned [32], Mister Green [33], Allego [34], CHAdeMO [35], Bluecorner [36], Next Charge [37], Plugsurfing [38], Open Charge [39], Plugshare [40], Chargepoints [41], Social Charging [42], Greenflux en ANWB [43]. Daarnaast hebben sommige gemeentes eigen overzichtskaartjes van oplaadpalen: Amsterdam [44], Utrecht [45], Zeist [46]. Ook staan er laadpunten in Google Maps.

Fiets en scooter[bewerken]

Oplaadpunten voor elektrische fietsen en scooters kan men thuis vinden, maar ook in de buurt van winkels, bijvoorbeeld de fietstasoplaadpunten. Bij de fiets heeft men vaak voldoende aan een standaard-wandcontactdoos met een 230 volt-aansluiting. Fietsen kunnen niet laden aan laadpalen voor auto's vanwege de stekker, maar elektrische auto's kunnen in principe wel aan fietsoplaadpalen opladen m.b.v. de 230V-opaadkabel.

Boot[bewerken]

Oplaadpunten voor een elektrische boot of fluisterboot treft men aan in jachthavens. Amsterdam heeft 18 oplaadpunten voor elektrische boten [47].

Externe Links[bewerken]

Noten[bewerken]

 1. Laadpas aanvragen EVNET geraadpleegd 20 januari 2017
 2. Laadpasvergelijker ZErijden.nl geraadpleegd 20 januari 2017
 3. Rotterdam experimenteert met laadplaat voor elektrische auto's NOS 8 november (2016)
 4. Oplaadpalen.nl Laadmethodes
 5. International Energy Agency, Clean Energy Ministerial, and Electric Vehicles Initiative. Global EV Outlook 2013 - Understanding the Electric Vehicle Landscape to 2020. International Energy Agency (April 2013) Geraadpleegd op 2013-04-20 See pp. 14-15.
 6. Adam Palin. "Infrastructure: Shortage of electric points puts the brake on sales", Financial Times, 2013-11-19. Geraadpleegd op 2013-12-28.
 7. KredEx. Estonia becomes the first in the world to open a nationwide electric vehicle fast-charging network. Estonian World (2013-02-20) Geraadpleegd op 2013-12-28
 8. Adam Vaughan. "Estonia launches national electric car charging network", The Guardian, 2013-02-20. Geraadpleegd op 2013-12-28.
 9. Statistics regarding charging points in Netherlands, 17 januari 2017.
 10. Statistics regarding charging points in Germany 17 Januari 2017.
 11. Statistics regarding charging points in France 17 Januari 2017.
 12. CE Delft neemt markt voor publieke laadpalen onder de loep 19 december 2016
 13. Record lekker laden 24 januari 2017
 14. Mark Kane. Sweden and UK Drive Growth Of CHAdeMO Chargers In Europe To 1,117. InsideEVs.com (2013-04-22) Geraadpleegd op 2014-04-28
 15. ZOE: elektrische deelauto op zonnestroom 8 december 2016
 16. Arnhem heeft eerste publieke laadplein voor elektrische auto’s in Nederland 10 april 2017
 17. Draadloos opladen Groen7
 18. Publieke laadpalen RADAR 24 october 2016
 19. Nuon vraagt als eerste exploitant stekkergeld bij publieke laadpalen Volkskrant 17 januari 2017
 20. Europese snellaadbedrijven gaan netwerken koppelen 13 februari 2017
 21. Verkeersborden overzicht en: Rechthoekige Informatieborden geraadpleegd 20 Januari 2017
 22. Oplaadpalen 18 januari 2017
 23. Oplaadpunten.nl 18 Januari 2017
 24. Laadkompas 19 januari 2017
 25. Chargemap 18 Januari 2017
 26. The New Motion 18 januari 2017
 27. Smoov 18 Januari 2017
 28. Ecotap 18 Januari 2017
 29. NUON 18 Januari 2017
 30. ENECO 18 Januari 2017
 31. EVBOX 18 Januari 2017
 32. Fastned 18 Januari 2017
 33. Mister Green 18 Januari 2017
 34. Smoov 18 januari 2017
 35. CHAdeMO 18 januari 2017
 36. Blue Corner 18 Januari 2017
 37. Next Charge 18 Janurai 2017
 38. Plugsurfing 18 Januari 2017
 39. Open Charge 18 Januari 2017
 40. Plugshare 18 Januari 2017
 41. Chargepoints 18 Januari 2017
 42. Social Charging 18 Januari 2017
 43. ANWB 18 Janurai 2017
 44. Gemeente Amsterdam 18 Januari 2017
 45. Gemeente Utrecht 18 Januari 2017
 46. Gemeente Zeist 18 janarui 2017
 47. Oplaadpunten elektrisch varen Amsterdam geraadpleegd 20 Jan 2017